Givmilt Väsby föll i Huddinge

Det var ett rostigt och givmilt Väsby som bjöd Huddinge på enkla mål när laget förlorade med 5-4 i återstarten av Allettan Södra. Väsby låg under med 4-1 efter två spelade perioder men gick upp till 4-4 under fyra sköna minuter i den sista perioden. I det läget kom ännu ett slarv från Väsby som bjöd Huddinge på ett friläge som de utnyttjade till 5-4. En ledning som de kunde hålla trots ett sista tungt avslutande Väsbytryck där pucken inte riktigt ville ta lagets väg ikväll.

Det blev ingen speciellt rolig uppstart för Väsby Hockey efter sexton dagar utan matchspel och den började illa nästan per omgående. På sina forna hemmarink satte Victor Andersson avtryck direkt men inte på det sätt han säkert hade önskat sig. Efter fjorton sekunder fick han nämligen sätta sig i utvisningsbåset efter att ha slagit klubban ur händerna på en Huddingespelare.

Hemmalaget fick dock inte till något ordnat spel i det numerära överläget inledningsvis och strax efter att Väsby blivit fulltaliga fick de chansen att testa på samma spel. Väsby spel var bättre men annat än del hårda skott mitt i magen på Huddingemålvakten kom man aldrig.

Väsby hade därefter ett klart grepp om matchen och satte en hög press på Huddinges backar vilket gjorde att de allt som oftast fastnade i den egna zonen och där Väsby därefter fick en del längre anfall. Men greppet varade inte mer än några minuter för sedan lyckades hemmalaget hitta vägar förbi Väsbys press samtidigt som Väsby började slarva i passningsspelet.

Det som såg tryggt och säkert ut i Väsbys spel inledningsvis förbyttes snabbt till något som kändes darrigt och slarvigt. Något som spelade hemmalaget matchen i händerna på dem och det omställningshungriga laget fick flera lägen mycket på grund av att Väsby tullade på grunderna i spelet och gjorde det svårt för varandra genom ofta taffligt passningsspel.

I den trettonde minuten hamnade Väsby på efterkälken och tvingades dra på sig matchens andra utvisning. Nu gick det bättre för hemmalaget som utnyttjade läget och spräckte målnollan i matchen. Nu fick de dock aningen hjälp med det eftersom backen Kim Lennhammars skott styrdes in av Jacob Spångberg som inte lyckades bryta puckbanan som han hade önskat eller tänkt sig och där facit istället blev att målvakt Jesper Eliasson blev helt ställd av den ändrade puckbanan.

Målet gav ingen större förändring av matchbilden där det var fortsatt hemmalaget som hade kommandot och där Väsby mest försökte skrapa bort rosten i spelet.

Ett fint läge lyckades laget dock skapade och det var när Henrik Rommel stormade fram tillsammans med Victor Andersson i ett snabbt anfall. Men avslutet från Rommel räddades och sedan hann aldrig Victor fram till pucken för att slå in returen.

Perioden avslutades sedan med ännu en Väsbyutvisning och där Jesper Eliasson med en ynka sekund kvar stod för en ytterst fin räddning när han med masken räddade ett vasst hemmaavslut.

Väsby hittade till farten och spelet under mittakten men trots det var det hemmalaget som stod för merparten av målen.

Sitt andra mål i matchen slog Huddinge in i det numerära överläge som de fick inleda period med. Men det dröjde till absolut sista sekunden av det innan Felix Carenfelt gick köksvägen och överlistade Jesper Eliasson med ett vinkelskott.

Väsby svarade dock reptilsnabbt. Det tog endast tio sekunder innan Carl Wassenius reducerade till 2-1 efter att han vänt om i offensiv zon och sedan med en isare hittade en lucka alldeles invid stolproten.

Målet gjorde att Väsby hittade tillbaka till spelet igen. Laget fick långa anfall mot ett hemmalag som fick allt svårare att försvara sin egen målvakt. Men från i princip ingenstans och nästan direkt efter en tekning i Väsbys zon så slog hemmalaget till på nytt. Robin Sjörén utnyttjade en stunds illa organisation av Väsby i den egna zonen och sedan satte han 3-1 med ett snärtigt skott strax över Eliassons vänstra axel. Målet kom nästan som en blixt från en klarblå himmel för Väsby hade haft i princip det mesta av spelet fram till målet.

Väsby fortsatte att kämpa framåt och var sånär att reducera när Tim Welin fick ett fint skottläge mitt i slottet och där Christian Holmblad träffade stolpen när han därefter skulle trä in returen.

Men istället för en rättmätig reducering så kom nästa dråpslag för Väsby när endast halvminuten återstod av perioden. Ett grovt misstag av en Väsbyback som sista man gjorde att Huddinges Rasmus Dahlberg-Karlsson blev helt fri och sedan lurade han bort Eliasson och satte 4-1. Ett hårt slag för ett Väsby som spelmässigt höjde sig rejält i perioden från den första men som blev grymt straffade av sina egna misstag.

Med tre måls underläge fanns det bara ett läge för Väsby i den sista perioden och det var att ösa framåt. Inledningsvis gick det inte speciellt bra men när Huddinge drog på sig en utvisning i den femte minuten kom läget. Det var även något som Väsby utnyttjade när Calle Åsell grävde fram en retur till Christian Holmblad som därefter slog in 4-2 och gav hoppet tillbaka till Väsby igen.

En utvisning senare så tändes ett reellt poänghopp. Henrik Rommel fick nämligen på en kalasträff efter passning från Jacob Spångberg och där pucken satt som en strut i målvaktens vänstra kryss.

Och det var inte slut på glädjen för Väsby efter det. Det tog nämligen mindre än minuten senare innan Väsby hade jobbat ikapp underläget. Återigen var det Henrik Rommel som var inblandad i målet men nu som framspelare. Carl Wassenius blev även han målpassare eftersom målvakten Albin Andersson inte kunde hålla hans skott och först framme på returen var Victor Andersson som därefter slog in kvitteringen till 4-4. Vild Väsbyglädje efter målet men skrattet och glädjen fastnade snabbt i halsen.

Ett fatalt misstag av en Väsbyback fyrtiofyra sekunder senare gav Huddinge ännu ett gratisläge. Nu i form av ett friläge och det gavs till hemmalagets vassaste spelare för kvällen, Rasmus Dahlberg-Karlsson som från kanten satte pucken mellan benen på Jesper Eliasson och återigen tog upp Huddinge till en ledning i matchen.

Fruktansvärt onödigt av Väsby som så starkt där innan hämtat ikapp tre mål. Det blev tyvärr också ett avgörande mål för trots att Väsby hade en fin avslutning och där Jonathan Rodensjö strax innan sista manglingen startade, träffade stolpen så gick inte pucken Väsbys väg ikväll. Laget var spelmässigt bättre än hemmalaget men bjöd på för många mål bakåt och då är det dessvärre svårt att vinna.

Sammanfattningsvis så går det inte att säga annat än att det var bjudningarna som gav Huddinge segern ikväll. Väsby spelade alldeles för naivt i den egna zonen och trots att laget stundtals hade fint offensivt tryck så går det inte att ge bort tre mål och tro att man ska kunna vinna en match i en så pass tuff serie som Allettan Södra är. Det som Väsby får ta med sig från insatsen är det offensiva spelet som under stora delar ändå var rätt bra samt att laget visade på en fin moral som hämtade ikapp tremålsunderläget i den sista perioden.

Grisligan

Tre grisar ges till Carl Wassenius som visade mest offensiva tåga sett över hela matchen. Tog Väsby in i matchen via 2-1 reduceringen och låg sedan bakom kvitteringen till 4-4 och var däremellan ständigt ett hot för Huddinges försvar.

Två grisar ges till Henrik Rommel som växte under matchens gång och som avslutade riktigt rejält och där hans reducering till 4-3 verkligen var ett avslut i ”hästväg”.

Sista grisen ges till kedjekamraten Victor Andersson som likt Rommel växte under matchens gång och där hans kvitteringsmål till 4-4 sannerligen borde ha räckt till poäng.

Med en match i benen hoppas jag nu att rosten är borta från kropparna till söndagens match då en helt annan noggrannhet måste visas om Väsby ska kunna knipa Hanviken i deras egen lejonkula.