Populär hockeystream från Surahallen

Från taket på den gamla pressläktarkuben i Surahallen livestreamas Surahammars IF:s alla hemmamatcher i Hockeyettan till hockeyälskare spridda över såväl landet som övriga världen.

-Det är svinroligt. Jag älskar det här, säger Mattias Hesselbäck som är teknikansvarig för sändningarna.

Tittarna består främst av bortasupportrar, tidigare spelare som är spridda över landet, hockeyvänner med anknytning till Sura och ortsbor som i pandemitider väljer soffan framför läktaren. Antalet skiftar men ligger stadigt kring 200–300 unika tittare som köper enskilda matcher och därtill en grupp som har abonnemang för hela säsongen. Vissa toppmatcher kan antalet unika streams uppgå till drygt 400.

– Det är ju många anhöriga till de killar i laget som inte är från Sura som tittar varje vecka, och när vi har kanadensare i laget får vi också tittare därifrån säger Mattias Forsberg som varit med i streaminggruppen sedan starten 2018.

MattiasCurreMatch.png

Fördelen med den sändningsplattform Hockeyettan använder är att den inte är låst geografiskt. Alla kan titta, oavsett var de bor eller befinner sig. När våren kommer brukar teamet i Surahammar få tittare från Spanien och Medelhavsområdet. Det är folk som rest på semester men som ändå vill följa Suras framfart.

– Jag har i pandemitider förståelse för att en del Surabor väljer att följa hockeyn hemifrån, men egentligen tycker jag att dom som bor här ska ta sig ner till hallen. Det vore roligt om det blev lite mer folk och lite mer liv på läktaren, det är laget förtjänta av.

Som det mesta i klubben sköts sändningarna helt ideellt men det är väl investerad tid menar Mattias Forsberg.

– Vi är på plats två timmar innan varje match och ofta en dryg timme efter matchen, så visst blir det många timmar på en månad, men det är det värt. Föreningen får tack vare avtalet mellan ATG och Hockeyettan intäkter på någonstans mellan 200 000 – 300 000 kronor per säsong för våra TV-sändningar. Pengar vi som förening skulle få väldigt svårt att hämta hem på annat sätt. Det känns bra att kunna ställa upp, ha väldigt kul och samtidigt bidra ekonomiskt till föreningen.

TVULF.png


På presskubens tak kopplar
 Mattias Hesselbäck in mängder med sladdar, startar datorer och monterar kameran samtidigt som han introducerar två nya medarbetare i teamet; Max Wikström och Ulf Södergrann. Max är västeråsare, mediaintresserad och som med sitt nya ideella uppdrag dessutom ”får åka till Sura och se riktig hockey”. Ulf är civilingenjör och hockeyförälder. Han såg frågan på Facebook om att streaminggänget behövde fler medlemmar och säger leende att ”det här är klart roligare än att kränga hamburgare”.

MattiasHTV.png

Mattias Hesselbäck engagerade sig på allvar inför årets säsong. Han gick på mediagymnasiet för några år sedan, jobbar som fritidsledare och gillar att jobba med media. Nu ansvarar han för tekniken, sköter all grafik och fixar presentationer.

– Min tanke är att vi hela tiden ska driva sändningarna framåt och göra dom bättre och bättre. Med intervjuer före matchen och i pauserna och på sikt kanske också med studiosamtal. Förra året fick vi pris som den klubb som gjort störst framsteg och haft bäst kvalitetsutveckling i sina sändningar. Så varför ska vi inte nu sikta ännu högre och bli det lag i Hockeyettan som gör de absolut bästa sändningarna?

MattiasochCurre.png

En av svensk hockeys största profiler, förre förbundskaptenen Curre Lundmark finns med som expertkommentator. under matcherna Han trivs med rollen i klubben och att han får komma till Surahammar och se lite bra hockey, säger han.

– Jag fick frågan från Mattias Forsberg om jag ville hjälpa till. Det är kul att jobba med gänget här. Klubben gör ett fantastiskt fint jobb. Allt ifrån sportchefen Jörgen Mähler, och tränarna Thomas Maikkula och Kevin Lidström till alla spelarna och alla andra som jobbar ideellt runt klubben. Föreningen har verkligen hittat både rätt spelare och rätt ledning.

Curre Lundmark menar att Suras framgångar den här säsongen är viktiga, inte bara för klubben, utan även för hockeyn i Västmanland.

– Det är viktigt att vi får i gång hockeyn runt om i länet. Allt för länge har vi haft ett ”halvelitlag” i Västerås och inget mer. Unga spelare behöver förebilder och nu finns dom på isen också här i Sura. Laget spelar en fin och trevlig hockey och dessutom finns det gott om profiler i laget. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet.

Mer tid än så får jag inte med det fem man starka mediateamet som står för produktionen den här kvällen. Tekniken ska provköras, och Mattias Forsberg och Curt Lundmark ska gå igenom upplägg och laguppställningar innan det är dags för pucken att släppas i Surahallen.

Det är tydligt att föreningen inte bara tagit sportsliga kliv. Hela föreningen upplevs proffsigare än på mycket länge

Surahammars samtliga matcher livestreamas och du hittar sändningarna och nyheter kring lagets matcher på följande länk:

https://www.hockeyettan.se/surahammars-if/

Samtliga matcher från ATG Hockeyettan oavsett favoritlag hittar du här:

https://www.live.hockeyettan.se

 

Text och foto: Pelle Söderbäck

Skribent