Väsbyseger borta mot Almtuna IS

Det blev en lyckad premiär i träningsmatchandet för Väsby Hockey när man på bortais slog tillbaka hockeyallsvenska Almtuna IS med 4-3. Ett suveränt målvaktsspel av Isak Johansson, effektivt målskytte och ett hårt arbete låg bakom segern där Calle Åsell med mindre än fem minuter kvar av matchen sköt in det matchavgörande målet.

Det blev en händelserik första period i Uppsala där ett mer inspelat Almtuna som kommit längre fram i försäsongen, fick inleda matchen i numerärt överläge redan innan ens minuten hade spelats. Men att det var hemmalaget som var varmast i matchkläderna kunde man inte skönja inledningsvis för Väsby klarade av det första numerära underläget galant och därefter satte laget in en ordentlig växel framåt.

Laget chockade Almtuna riktigt ordentligt med ett par flygande minuter som egentligen inleddes med att nyförvärvet från AIK, Elias Lindström blev säsongens första Väsbymålskytt. Efter en fin offensiv aktion där han efter vass framspelning av Henrik Rommel rundade sin bevakare så ställde han hemmamålvakten när han ur en snäv vinkel drog upp pucken rakt upp i nättaket.

Minuten senare var Fredrik Stridlund endast en ribbträff från 0-2 efter att Väsby surrat ordentligt med hemmaspelarna. Men utökningen skulle ändå komma och det endast minuten därefter. Fortsatt fint offensivt spel gjorde så att backarna Jacob Spångberg och Gabriel Österberg kunde spela varandra på offensiva blå och där sistnämndes avslut styrdes in av Felix Dahlgren.

Sakta men säkert skakade dock hemmalaget av sig Väsbychocken och från mitten och i princip fram till slutet av den första perioden var det dem som höll i taktpinnen. Isak Johansson som vaktade Väsbymålet ikväll fick ta fram storspelet och som var den absolut s

törsta orsaken till att Väsby kunde gå till periodvilan med en tvåmålsledning i ryggen.

Dominansen från hemmalaget fortsatte under mittakten som i princip helt gick i Almtunas tecken. Redan efter ett par minuter hade Isak Johansson stått för lika många vassa räddningar och lite så fortsatte det under perioden. Almtuna höjde tempot medan Väsby blev aningen stillastående och tappade i markeringsarbetet.

Isak Johansson var den som såg till att hålla Almtuna stången men efter en felpassning i egen zon från en Väsbyspelare kunde inte ens Isak hålla målet borta. Han räddade dock de två första försöken men när Mattias Johansson fick det tredje läget så small det uppe i hans vänstra kryss.

Väsby höjde spelet aningen mot den andra halvan av perioden och skapade något halvläge men det var ändå Almtuna som fortsatte skapa sig själva lägen till ytterligare mål. Isak fortsatte dock sitt storspel mot sin forna klubb och när inte han var i vägen så agerade centern Gustav Eurenius räddande ängel när han vid ena stolpen räddade Almtuna från att via köksvägen trä in pucken.

Med åtta sekunder kvar av mittakten drog Almtuna på sig sin enda utvisning i matchen så Väsby fick inleda den sista perioden i numerärt överläge. Det var ett läge som man endast behövde fyrtiosex sekunder på sig innan ledningen återigen var uppe i två mål. Målskytt var ännu en gång Elias Lindström vars skott från kanten prickade ett hemmaben innan den tog vägen över mållinjen.

Stärkta av målet så tog sig Väsby högre upp i positionerna i den sista akten. Spelet blev mer böljande när båda lagen snabbt ville framåt. Det blev väldigt tydligt i den femte minuten när två spelvändningar låg bakom nästa mål i matchen.

Först var det Väsby som vände spelet fint och där Rasmus Järvelin var en innerstolpe från 1-4. Istället vände spelet och där Almtuna sekunder efter stormade fram till ett tre mot ett läge. Pucken hamnade hos vane målskytten Johan Eriksson som ensam med Isak Johansson dundrade in 2-3 högt upp i nätmaskorna.

Nästa utvisning i matchen drabbade ännu en gång Väsby. Almtuna är ett riktigt vasst lag i numerära överlägen och det visade man med eftertryck när lettländaren Georgs Golovkovs elegant tog sig in från kanten och säkert satte kvitteringen till 3-3 i den bortre burgaveln.

Efter kvitteringen trodde man på en hemmaanstormning men istället blev Almtuna aningen passivt och gav lite initiativet över till Väsby. En Väsbyutvisning några minuter senare gav dock återigen över matchen till Almtuna.

Hemmalaget var då även riktigt nära att vända på matchen och ta ledningen men ännu en gång så stod Isak Johansson för ett par riktigt fina räddningar och matchens avslutning blev sedan väldigt öppen.

En öppenhet som passade Väsby bra och där hemvändaren Calle Åsell som nybakad lagkapten fick visa Väsby vägen när han satte det avgörande 3-4 målet mot sina forna lagkamrater med mindre än fem minuter kvar av matchen. Det efter ett riktigt starkt förarbete av Victor Andersson som vann duellen mot en hemmaback och sedan spelade pucken precist bakåt och in framför mål där Åsell dök upp och tryckte in segerpucken.

Ett kompakt försvarsarbete av Väsby höll sedan Almtuna undan från de riktigt stora chanserna mot slutet av matchen och därmed kunde laget inleda träningsmatchandet på absolut bästa sätt med en seger mot ett starkt Hockeyallsvenskt lag.