Väsby straffsegrade mot AIK

Ett hårt arbetandes Väsby slog tillbaka AIK efter straffläggning i en match som trots att den bara var en träningsmatch, ändå var en match full av känslor. Precis som i onsdagens seger borta mot Almtuna så var det ett suveränt målvaktsspel och uppoffrande försvarsspel som låg bakom segern. Enda målskytt i straffläggningen blev Charles Eklund som tillsammans med målvakt August Hedlund blev Väsbys fredagshjältar.

Att det skiljer en division mellan lagen Väsby och AIK var rätt tydligt i den första perioden i Renew Arena som äntligen fick ha en publik värd namnet på läktarplats.

Det förmodade topplaget i Hockeyallsvenskan, AIK styrde och ställde det mesta och det var väl egentligen endast de första två minuterna som hade karaktären ställningskrig.

Annars var det gästerna AIK som satte tonen, hade initiativet och även skapade sig själva lägen till att ta ledningen under matchens första tjugo minuter.

Men en storspelandes August Hedlund i Väsbys mål spelade riktigt förtroendeingivande och framför honom stred Väsbys utespelare tappert. Man försökte vara kompakta och hamna i skottlinjen så mycket man bara kunde men trots det lyckades AIK skapa sig en del riktigt fina lägen som dock inte lyckades omsättas till mål.

Ett tillbakapressat Väsby fick aldrig något eget flyt i anfallsspelet utan hade endast två skott på mål under den första perioden.

Två skott sköt annars Väsby redan efter två minuters spel i mittakten som blev en helt annan historia än i den första perioden. Det var ett betydligt mer sturskare Väsby som tog för sig på ett helt annat sätt ute på isen.

Matchen blev under mellanperioden helt jämn sett till såväl antalet chanser som skott. Låt gå att Väsby fick spela två numerära överlägen fler än gästerna vilket så klart gjorde sitt till.

När AIK drog på sig sin första utvisning i matchen så gjorde man det till och med dubbelt. Med två AIK-spelare i botbåset så fick Väsby två minuter på sig att spela fem mot tre. Det var även ett läge man tog tillvara på när Adam Falk med en backhand läckert hittade bakåt med pucken och fram till Jacob Spångberg. Han tog i för kung och fosterland men behöll samtidigt skärpan eftersom pucken toga raka vägen klockrent in i krysset.

Gästerna vaknade till ordentligt efter Väsbys ledningsmål och satte under några minuter Väsby under en hård press. Puckarna ven på och runt August Hedlund som dock lyckades hålla puckarna borta från målet.

Istället stack Väsby upp mot slutet av perioden och där framförallt Felix Dahlgren stod för ett hästarbete i forecheckingen. Han stressade fram pucken från två AIK-backar och sedan vek han undan för den tredje spelaren innan han spelade pucken bakåt till Carl Wassenius som likt Spångberg drog till direkt och satte 2-0 vid sidan om målvakten i AIK och precis ovanför hans utsträckta benskydd.

AIK kom precis som väntat ut hårt i den sista perioden. Laget laddade längst i den sista periodvilan och jagade i den sista perioden intensivt efter målkänning.

Väsby släppte till matchens andra friläge i den fjärde minuten men precis som vid det första läget så stod August Hedlund i vägen för avslutet.

Väsby krigade hårt för att hålla AIK borta från Väsbymålet men det krävdes en stor portion av den andan eftersom AIK ju längre perioden led, kom allt närmare och närmare Väsbymålet.

Till slut gick det inte att hålla undan längre. I den sjätte minuten förlorade Väsby kampen framför mål och där August Hedlunds räddning hamnade rätt i gapet på Lucas Carlsson som enkelt kunde raka in pucken i ett tomt mål.

Väsby stack upp strax efter reduceringsmålet där Alexis Binner stod för en fin uppåkning men där avslutet dessvärre träffade hjälmen på AIK:s målvakt i det fria läget från kanten.

Det var ett av få lägen som Väsby jobbade fram i den sista perioden som mest karaktäriserades av ett uppoffrande försvarsarbete.

Men på vilket härligt sätt som Väsbyspelarna slet för varandra. Man gav verkligen allt och lite till och även fast AIK till slut kvitterade, via en styrning av Fredric Weigel, så tog Väsby matchen till en förlängning.

Där hade lagen varsina chanser även fast AIK även där hade de vassaste av dem.

I straffläggningen var August Hedlund, likt han var under hela matchen, en gigant. Han tog samtliga tre straffar och då behövde bara Väsby slå två och där enda målskytt, som jag redan nämnt, blev Charles Eklund som hittade en lucka mellan benen på målvakten.

Stort jubel på läktarna där det firades rikligt efter segern. För att slå ett så pass bra lag som AIK, det är en rejäl fjäder i hatten för Väsby där samtliga spelare verkligen gav allt för att göra det möjligt.

Väsby får nu avsluta den andra isveckan med en lättare helg och sedan ta nya tag i nästa vecka då det vankas ännu ett derby på menyn eftersom Vallentuna på onsdag kommer på besök till Renew Arena.