Allvarliga samtalet i periodpausen – sen vände allt för Vimmerby

Vimmerby har lyft efter en knackig start i Allettan södra.

Vändningen?

Ett allvarligt samtal i ett omklädningsrum i Liljas Arena.

– Det var ganska hårda ord, både bland oss spelare och från Phil. Det var nog väldigt bra att vi fick rensa luften där, säger assisterande lagkaptenen Jakob Karlsson.

TV: DALEN-VIMMERBY 3–6 –se höjdpunkterna här!

Vimmerby Hockey går fram som en maskin i serien just nu, har sex raka segrar och skuggar helt plötsligt Nybro och Dalen i toppen.

De har fått igång anfallsspelet, men framförallt ”satt” defensiven.

De har bara släppt in åtta mål på de sex senaste matcherna och målvakten Tomas Rydén, 27, har ligans bästa räddningsprocent (93,64).

– Vi är starka i defensiven och svåra att möta. Phil (coachen Horsky) har jobbat hårt med försvarsspelet under flera år och senaste tiden har vi fått igång målproduktionen också. Sen har vi haft två heta målvakter och, ja, släpper man inte in så många mål behöver man ju heller inte göra så många framåt, men självklart vill vi utveckla vårt offensiva spel ytterligare, säger Jakob Karlsson och skrattar lite lätt.

Annat var det i början av serien.

Vimmerby radade upp förluster, slirade i tabellen och gjorde en bedrövlig andraperiod i Liljas Arena i Nybro en söndagseftermiddag i slutet på januari.

Det var dags att rensa luften.

– Vi gjorde en usel andraperiod och låg under med 4–0. Det var ganska hård ord som sades där inne, men det var helt nödvändigt att vi lyfte upp det i gruppen och började ifrågasätta vad vi höll på med. Det är väldigt lätt att säga att ”det ska vara högt i tak”, men få grupper är bra på det. För oss kändes det viktigt i det läget.

Vimmerby vände inte matchen, men vann tredje perioden med 2–1 mot serieledarna – och därefter har Vimmerby hållt en helt annan nivå.

Jakob Karlsson, 31, blickar framåt.

– Vi har en bred trupp och vi känner

att vi kan matcha alla lagen. Det är oerhört jämnt där uppe, men det är klart att ett lag kommer ju gå upp i vår, det vet vi, och vi har lika stor chans som de andra topplagen. Senaste säsongerna har vi varit starka i play off-matcher, så det är klart att man drömmer om en häftig vår.

Vimmerbys veteran – som nu är inne på sin totalt sjunde säsong i A-laget – vet också vad hockeyn betyder för den lilla småländska orten, där han är född och uppvuxen.

– Det är ju en speciell säsong nu med pandemin, men man hör ju att det snackas hockey på stan ändå. Folk bryr sig, det märker man.

– Men det är klart som sjutton att man saknar fansen på läktaren. I fjol i play off borta mot Huddinge hade vi 400 pers med oss upp, det var helt magiskt att vara på isen då.

Karlsson är en av åtta egna produkter i dagens A-trupp, och just den biten är också viktig.

– Det är klart att intresset blir större när vi har spelare med från orten, supportrarna både känner och känner igen spelarna som fostrats här. Tittar du över tid är det ju väldigt många spelare som gått vidare till Hockeyallsvenskan och SHL via Vimmerby, det ska vi vara stolta över, det vill vi fortsätta med.

Han har själv varit på utflykt – spelat allsvenskt i bland annat Karlskrona, Pantern, Oskarshamn och Södertälje – men nu är han hemma sedan tre-fyra år tillbaka.

För gott?

– Ja, så är det, jag kommer avsluta här. Jag har jobb (delägare på mediaföretaget Dagens Vimmerby) och familj och hus här och Vimmerby är den klubb jag brinner för. För mig finns det inget roligare än att spela här.

Personlig fråga: vilket lag är er värsta rival i serien? Vilka matcher ser du mest fram emot?

– Oj. Ja, egentligen är väl Tranås vårt närmaste derby. Men matcherna mot Nybro brukar också vara speciella, och det är alltid tuffa matcher mot Troja. Och det är inte långt till Jönköping och Dalen…äh, jag vet inte riktigt, säger han och skrattar.

Karlsson (24 poäng) har senaste tiden centrat en kedjan med Todd Winder (21) och Oscar Gustafsson (11) på varsin kant.

– Todd är en oerhört offensiv spelare som gjort det väldigt bra sedan han kom hit i höstas och Oscar bidrar mycket med sin fart. Det är bara för mig att försöka stå rätt där i mitten och försöka hänga med.

Till sist. Du har ju lite att jämföra med – hur bra är ligan nuförtiden?

– När jag kom till ettan första gången, 2009/10 var det väldigt hög nivå och otroligt tuffa allettor. Efter att SHL gick upp till 14 lag har det blivit lite sämre, men det är absolut inte mycket som skiljer mellan botten i Hockeyallsvenskan och toppen i ettan. Dessutom är det mer proffsigt nu och ett större intresse känns det som.

– Titta bara på Alexander Johansson (som i vintras lämnade Halmstad Hammers för spel i SHL och Linköping). Det är klart att han var väldigt bra i ettan, men han kunde ju inte åka omkring på en ”skrilla” och dominera. Och nu är han gör han ett jättebra jobb i SHL. Jag tror säkert fler toppspelare i ligan skulle klara sig hyfsat i både Allsvenskan och SHL.

FOTNOT: Egna produkter i Vimmerbys trupp:  Pelle Ström, b, 26,  Oskar Carlsson, b, 29, Helge Holmstrand, b, 19, Adam Lindblad, b 17, Jakob Karlsson, c, 31, Anton Carlsson, f, 24, Olle Söderlund, f, 19, Martin Holmstrand, f, 18 (nu utlånad)

Text: PeO Larsson

FOTNOT: Vimmerby vann även onsdagens match mot Dalen. Läs mer om matchen här!

Vimmerbys mäktiga svit:

24 januari föll Vimmerby i Nybro mot Viking (2–5).

Sedan dess har de radat upp sju raka segrar i Allettan södra.

Visby/R (2–1) hemma

Mörrum (4–1) hemma

Troja (4–2) borta 

Skövde (3–2) borta 

Huddinge (3–1) hemma

Mariestad (2–1, straffar) borta 

Dalen (6-3) borta