Inför Surahammar-SIK

Skall Skövde IK ta sin tredje raka?

SIK:s motståndare vid onsdagens hemmapremiär var Kumla HC och de fick verkligen lämna Billingehov med svansen mellan benen. Kumla fick ett gyllene läge att göra ett tidigt ledningsmål men av det blev det inget. I Skövde IK har vi en spelare med Kumlakopplingar som heter Johan Planeby och han läser en passning som Kumlas backar lägger parallellt med blå och får med bortåt tio meters marginal till närmsta gästande försvarare i ensamt majestät göra 1-0. Klockan står på 46 sekunder och den kallduschen hämtar sig aldrig motståndet från. Skövde bjuder efter det på en klang och jubelföreställning och de övertygande segersiffrorna slutar 8-1. Det torde vara ett Skövde IK med gott självförtroende som beger sig till Västmanland under lördagen för att försöka kriga till sig en tredje rak seger.

Uppe i A-hallen sprudlar det av liv. Det spelas kvalhockey till TV-pucken men det ser inte riktigt ut som det brukar, det är nämligen damhockey som spelas. Det är enormt kul att det satsas mer och mer på tjejer inom sporten vi älskar även om de fysiska förutsättningarna skiljer sig åt mellan könen. Matcherna spelas över 2×20 minuter och medan jag och Skövde IK:s tränare, Johan ”Hellas” Hellström, sitter ned för kvällens intervju spelar Västergötlands tjejer sin första match och som trogen Skaraborgare måste det ändå vara det laget man hejar på. Västergötland vinner matchen med otroliga 21-1 och det är bara att låta tjejerna räknas in i samma grattis som jag för tredje gången på raken får inleda intervjun med.

– Tack, svarar Skövdetränaren. Han ser rätt nöjd ut där han sitter med en prilla under läppen.

Jag har hört att du numer snusar gratis?

– Ja det är någon supporter som kommer med en dosa efter varje seger och det hoppas jag han får hålla på med länge.

Berätta lite om onsdagens match mot Kumla?

– Det var en rolig match att äntligen få komma hem och spela match inför den egna publiken tycker både jag och killarna. Jag tycker det är en match vi tar kommandot i och håller kvar i taktpinnen. Spelet är lagom kreativt och vi håller oss till grunderna. Lite mer distinkta avslut i denna match och vi är inte kräsna utan tar mycket avslut och vi är ganska raka i offensiva zon. Sen är det ju så att 4-0 efter första perioden är ju maximal utdelning och man ska inte ta ifrån Kumla att de hade också lägen givetvis, men det gav oss ett mentalt försprång i det hela. Jag tycker även att vi hade ett bra passningsspel i stora delar av matchen vilket gjorde att vi kunde driva upp ett tempo, ett tempo som vi också kan behärska och är tränade för.

Hur länge kan man som spelare och ledare tillåta sig att njuta av segrar innan man måste hitta fokus och titta framåt igen?

– Under kvällen efter en seger, då njuter man. Jag vet inte hur spelarna gör men jag njuter i vilket fall. Jag försöker faktiskt njuta så mycket jag kan. Man är kanske dålig på det i livet över lag men man måste passa på att njuta lite och vara tacksam så jag njuter alltid dagen ut till jag somnar. När man slår upp ögonen på morgonen är det till stor del historia och då är det ny fokus på en ny uppgift. Om vi vinner med 8-1 mot Kumla så hjälper det oss inte mot Surahammar även om självförtroendet givetvis blir lite bättre och man tror på det man gör.

Du hade gjort en rokad på Johan Planeby och Dennis Santesson och det såg ut att slå väl ut?

– Ja det gjorde det. Det var väl inget märkvärdigare än att man ville ändra om lite och få det till att flyta lite. Jag ville få det att komma igång lite och jag tycker även att andra kedjan kom igång bra och fick bra snurr. Vi får se vad som händer, det kan ju hända att man byter tillbaka. Man gör lite ändringar ibland för att komma igång och man måste testa sig fram en del.

Vi har ju ett supporterforum där man kan prata om matcherna och sådant. Det kom fram en som jag tycker väldigt intressant reflektion där efter onsdagens match och den lät såhär.”Intressant att så många av målen kommer vid spelvändningar, för när jag såg matchen så kändes det som att Skövde hade tryck och chanser mest hela tiden, men om man kollar highlightsen så börjar sekvensen vid 6 av 8 mål i Skövdes zon” Vad tänker du om det?

– Mycket av våra grunder går från egen zon. Det är väl egentligen där vi har pratat 90 procent av allting och det är där vi startar våra anfall i den egna zonen så jag är glad när jag ser att vändningarna går in och det var läckra vändningar. Sedan kan jag inte säga att killarna följde linjerna helt ut utan det fanns lagom mycket kreativitet. Det var väldigt bra vändningar och de var effektiva, sedan är det klart att vi kunde säkert gjort mer mål när vi hade snurr i offensiva zon. Det gjorde vi däremot mot Malung där 3-2 pucken är lite snurr i Malungs zon. Sedan hade vi ju lägen när vi hade snurr i onsdags också där vi satte ribba och stolpe och allt möjligt. Det var kul att se målen och jag tycker det var väldigt fina hockeymål.

William Frödelius saknades?

– Feber, halsont och migrän så det var inte värre än så. Han var absolut inte petad och han gjorde ju också en väldigt bra match mot Malung och är tillbaks nu igen.

Du har en ung kedja med egna produkter, #25 Andreas Gustavsson, #23 Ludvig Dahlqvist, #12 Erik Möller och #15 Anton Weiler som varvade lite med varandra. Det var underhållande att se dem från läktaren och många pratar väl om dem, hur tyckte du de skötte sig?

– De skötte sig jättebra. De gjorde det vi pratade om och spelade väldigt moget för sin ålder, de var lagom naiva i spelet. Energi vilket är det de yngre killarna skall tillföra och det är det vi vill se och de gjorde absolut en fullt godkänd match. De hade också bra snurr och fick många gånger till det väldigt bra i offensiva zon och spelade väldigt noggrant i egna zon. Det var en väldigt mogen insats från den kedjan. Ludvig Dahlqvist var ju med laget hela förra säsongen också. Det är kul och det är bra och det skapar ju bättre bredd i hela truppen. Det är kul att se när de kommer upp och tar för sig och inte bara står där och är tacksamma utan de vill verkligen spela hockey.

Jag tror att lagets yngste spelare är Erik Möller, berätta lite om honom och vilka egenskaper han har som kan lyfta honom till högre divisioner framöver?

– Det är givetvis upp till spelarna själva för det gäller att hänga i hela tiden. Erik har två väldigt bra egenskaper och det är att han är ödmjuk och att han är om man säger så, coachbar. Han tar åt sig och vill få feedback och han vill på alla sätt hela tiden. Jag har honom även på hockegym och han lämnar inget åt slumpen och han kör, tar åt sig och krigar på. När man är så pass ung är det bara att ha tålamod och fortsätta på den inslagna vägen. Det är en rivig spelare med mycket power och ett bra avslut. Han har även tagit kliv i det taktiska denna säsong och spelar mer moget.

När jag nämner killarna som flyttats upp från de egna leden måste jag ju i rättvisans namn även nämna backen #3 Hampus Dahlqvist, han har inte spelat någon av de två seriematcherna?

– Nej han har inte varit med, däremot spelar han J20. Jag tar alltid ut sju backar till match och då har jag valt sju andra backar men vi måste se till att han också får speltid och hela tiden är igång och han är hela tiden igång och tränar så han är redo när det kommer behövas. En ung kille som vi tror väldigt mycket på.

Hur går det med rehabiliteringen av Oscar Forsmark och Erik Dahné?

– Det är inget spel denna vecka, eventuellt nästa vecka så som det ser ut för bägge två. De är ju med och kör på träning men de har gula tröjor och har inte varit med i det fysiska spelet ännu. I bägges fall är det skador man ska vara lite försiktig med. En hjärnskakning och en tumme och vi vill inte stressa fram något för då är det lätt att man får bakslag.

Har vi några nya skador som förhindrar spel?

– Ludvig Dahlqvist ligger med feber och Tom Olsson är borta och även där en hjärnskakning som han drog på sig på träning. Det är en lättare hjärnskakning men när det rör sig om sådana saker är vi väldigt försiktiga.

Jag tänker inte fråga vem som förlorade quizen på bussen till Malung men jag är naturligtvis nyfiken på vem som vann?

– Oj senaste quizen, vem vann den? Jag vet i vilket fall att jag kom trea tillsammans med von Haugwitz (Viktor). Jag kommer inte ihåg vem som vann, om det var Viktor Andersson eller Björklund (Alexander) eller om det var bröderna Dahlqvist (Hampus och Ludvig). Dahlqvistarna är smarta de också. Eller kan det ha varit Johan Bok. Ja du ser, det var många som var med, skrattar tränaren.

Surahammar nu som en bortamatch på en lördag, varför lördag?

– Jag vet inte. De frågade och vi godkände det. Det är kul med lördagsmatcher och antagligen har de väl något arrangemang.

Det är inget konstigt det där utan när ett lag kommer och vill byta matchdag försöker man hjälpa till?

– Ja det är ju samma sak om vi skulle vilja flytta match, det är lite gentlemen’s agreement. Man ställer upp för att hjälpa varandra lite och det är också roligare att spela matcher inför mer folk så det brukar man ställa upp på.

Blir det en ledig söndag då för killarna?

– Ja det kommer det att bli.

Blir det en ledig söndag för dig?

– Nej jag vet inte. Jag tror U14 hade träning där vid ett tiden så jag ska nog ner.

Surahammar har haft svårt att göra mål såhär i inledningen av serien och är säkert sugna på att ändra på det, tankar om Surahammar?

– Vi hade strul med Surahammar förra året. Det är ett ganska svårspelat lag faktiskt. Nu har de haft måltorka och jag antar att de har pratat väldigt mycket om sitt offensiva spel vilket gör att vi måste vara på tårna direkt. Jag kan tänka mig att de kommer spela väldigt rakt och försöka få mycket puckar mot mål och få in lite puckar. För vår del ska vi givetvis försöka fortsätta på inslagen väg från förra matchen. Vi har inlett med två raka segrar men vi ska också vara väldigt ödmjuka kring detta. Insikten till varför vi har vunnit måste vi ha och det är för att vi har jobbat som ett lag och följt planen. Det är hårt arbete och det gäller verkligen att vi stämplar in igen här.

Rutinen står Conny Strömberg för, snart 44 år och still going strong. Han innehar det inofficiella Svenska rekordet i antal klubbar han representerat där Surahammar är hans 25e klubb. Vad säger du om en sådan kille?

– Jag tycker Conny är häftig. Det är en bra hockeyspelare och det kan ingen ta ifrån honom. Han har levererat på alla nivåer, han har ett fantastiskt spelsinne och fantastiska passningar. Det gäller att vi är noggranna med honom för det är definitivt en av hockeyettans skickligare spelare. Jag berömmer honom men vi får försöka se till så att han får en dålig dag.

Är det dags för Hugo Fagerblom att stå?

– Ja det blir det. De ser väldigt bra ut bägge två på träningar, det är väldigt jämnt och de får hålla på att tävla mot varandra hela tiden. Viktor har gjort två jättebra matcher men nu gör vi ett byte. Det är dags för Hugo att göra sin seriepremiär och han är laddad.

Lycka till i jakten på den tredje seriesegern!

– Det tackar vi så mycket för.

Jag citerade en tanke från Rebellernas diskussionsforum ovan. Om du inte redan är en registrerad användare på forumet skall du naturligtvis passa på att bli det. Att prata om hockey i allmänhet och Skövde IK i synnerhet tillsammans med likasinnade tillför ytterligare en dimension till sporten vi älskar. Supporterforumet hittar du här: http://rebellerna.com/forum/