Het slutomgång med små marginaler

Sista omgången avgör allt. Och det kommer att bli spännande ända fram till slutsignalen – räkna med det!

Av de tio matcherna som spelas i AllEttans sista omgångar på onsdag kommer åtta att ha en avgörande betydelse för de två sluttabellerna och vilka lag som ska ta placeringarna 1-3, något som på olika sätt kan innebära en till synes ”enklare” väg fram mot kvalserien.

I första hand handlar det för några lag om att säkra seriesegern och en plats i HockeyEttan-finalen och för andra om att bli 2:a eller 3:a i sluttabellerna, det som ger en direktbiljett till playoff 2 och en teoretisk fördel i valet av playoff-motståndare.

Några har avgörandet i egna händer. Andra måste hoppas på ”rätt” resultat på andra håll. De två serieledarna Väsby i norra och Halmstad i södra kan själva slå in den sista spiken genom att vinna mot Östersund (b) respektive Kallinge-Ronneby (h). Då är seriesegrarna klara.

Men det finns många andra tänkbara scenarier där t.ex toppstriden i södra AllEttan skulle kunna sluta med flera lag på samma poäng! Men låt oss återkomma till det.

För Hudiks del innebar #18 Erik Floods avgörande mål på övertid mot Boden att man nu har saken i egna händer när det gäller chansen att bli trea i serien. Fem poäng på resan mot norr i helgen var precis det som behövdes.

Hemma-avslutningen mot Vallentuna avgör nu allt. Seger betyder i praktiken att tredjeplatsen är klar tack vare en överlägsen målskillnad. Allt annat gör att HHC måste hoppas att både Östersund och Boden förlorar. Den lösningen tror vi inte på, så nu gäller det verkligen att HHC:s utgångsläge också hjälper till att fylla publikplatserna i Glysishallen och gör den här slutmatchen till den hockeyfest som laget förtjänar.

I ishockey vinner man inte några matcher ”på beställning”, så det klart att både Östersund och Boden måste leva på hoppet att Vallentuna ska kunna sätta krokben för HHC. Konstigare saker har ju hänt och det är förstås något som alla är medvetna om.

HHC åkte direkt hem efter matchen mot Boden och kom till Hudik vid 04-tiden på måndagsmorgonen. En lång, tung resa som förstås blev betydligt lättare med fem poäng i bagaget. Träning på tisdag och match på onsdag. Men så ser vardagen ut för spelare i HockeyEttan.

Nu till sist några rader om södra AllEttans fascinerande slutdrama där det om möjligt är ännu jämnare och mer ovisst än i norra.

Förre HHC-tränaren Fredrik Johansson har med sitt Halmstad haft en framgångsresa genom både grundserien och AllEttan. Nu står ”Hammers” inför matchen som kan göra laget till ena parten i HockeyEttan-finalen. Seger i hemmamatchen mot Kallinge-Ronneby och saken är klar.

Men det finns lösningar i den här toppstriden som innebär att fyra lag skulle kunna sluta på 33 poäng! Första förutsättningen för det är att både nuvarande ettan Halmstad och tvåan Nybro förlorar. Kanske inte så troligt, men absolut fullt möjligt.

Om Troja-Ljungby slår Visby, om Mariestad vinner mot Nybro samtidigt som Huddinge bara tar 2 poäng mot Tranås och Kallinge-Ronneby klarar av Halmstad – ja, då har vi en historisk tabell med fyra lag på 33 poäng och dessutom med femman på 32. Då är det dags att börja räkna mål…

Det är absolut en möjlighet att räkna med. Eller vad säger du, ”Freddan” Johansson?

Skribent: Lars Gösta Larsson