Intervju Nybros nyförvärv Lukas Macklin: ”Får man drömma lite så…”

Lukas Macklin, 21, fick inte vara kvar i AIK.

Nu drömmer han om en snabb comeback i landets nästa högsta serie via en säsong i Hockeyettan.

– Jag vill tillbaka till Hockeyallsvenskan och jag tror möjligheterna är störst att göra det med Nybro.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

 

Lukas Macklin – som slog igenom i AIK som 17-åring (kolla in det här läckra målet mot SSK, hans första i allsvenskan), har spelat i juniorlandslaget och har ett 70-tal allsvenska matcher på meritlistan – är Nybros senaste nyförvärv.

Han presenterades förra veckan och nu har Vikings bara en forwardsplats kvar att fylla i truppen till 21/22.

Men den meritlistan, och den åldern, kanske det känns som ett steg nedåt i karriären att spela i Hockeyettan.

Lukas Macklin ser det inte riktigt så.

– På kort sikt, så ja, kanske. Men för mig personligen tror jag det är bra att komma från Stockholm, till en ny miljö, till en ny stad, till en klubb som jag vet har väldigt höga ambitioner. Det känns som Nybro är det närmaste man kan komma Hockeyallsvenskan i den här ligan och jag känner verkligen att hela klubben satsar för att ta sig upp.

Han utvecklar:

– Får man drömma lite ska man ju bara ned och vända här ett år. Jag vill upp med Nybro och göra en resa både med ett lag och som en individ och ta mig uppåt i karriären igen.

Macklin, som fick klent med speltid i AIK förra säsongen och lånades ut till Vallentuna under slutspurten av serien (åtta poäng på sex seriematcher), har haft en hel del intresse runt sig under våren, främst från Hockeyettan.

– Klart man helst ville vara kvar i allsvenskan, men det blev aldrig något konkret och samtidigt har Nybro funnits med där hela tiden och nu ville jag inte vänta längre på att ta ett beslut. Jag har bara hört gott om klubben från de jag pratat med så det här ska bli riktigt skoj.

Han flyttar nu – för första gången – från Stockholm och ska vara på plats i Nybro redan på fredag. 

– Det känns som en bra personligt kliv också, inte bara hockeymässigt. Jag flyttar in i en lägenhet centralt och ska, så småningom, också jobba deltid där nere. Det är lika viktigt för mig, jag vill inte bara gå omkring och tänka hockey 24/7, det blir alldeles för långa dagar annars.

Har ni pratat om din roll i Nybro? 

– Nja, inget specifikt så där. De vet ju vad jag är för spelartyp och jag ska bara ”gå in och köra” och bevisa att man ska spela och få förtroende. 

Vad kräver du från dig själv?

– Först och främst att jobba hårt och göra grundgrejjorna rätt, backcheking och allt det där som inte går att fuska med. Sen att komma tillbaka till en nivån jag vet att jag har och att visa mina offensiva kvaliteter, att kunna avgöra matcher när det behövs. Man måste ju förtjäna istid också, och det ska jag verkligen jobba hårt för.

Sommarträningen har han skött hemma i Stockholm.

– Jag tog ett break på en vecka direkt efter säsongen och höll väl upp fem-sex dagar i juli, men annars har jag kört på. Jag har till och med varit på is en gång i veckan så jag ser verkligen fram emot att komma ned och träffa de nya polarna och börja med fystesterrna.

Macklin – som fick ovanliga forwardsnumret 2 i Vallentuna (här berättar han varför)  – kommer spela i tröja nummer 17 Nybro i vinter.

– Jag hade 17 alla åren i min moderklubb Trångsund innan jag gick över till AIK. Det känns som att ”komma hem” med den siffran på ryggen, haha.

Nybro går på is måndag 16 augusti och så här ser truppen ut just nu.

Text: PeO Larsson

NYBROS TRUPP JUST NU – klicka här!

FEM SNABBA FRÅGOR OM NYBRO TILL NYFÖRVÄRVET

1) När var Nybro senast i Hockeyallsvenskan?

– Oh. Skulle tippa mellan på 2012 och 2014 nån gång, det var väl inte sååå länge sedan? 

SVAR: Nybro åkte ur våren 2009.

FEL.

2) En spelare i dagens trupp har spelat 19 SHL-matcher för en och samma klubb. Vem? 

– Hm. Jag vet att Alftberg (William, backen) varit i Brynäs och testat på SHL, vi är samma årgång. Sen vet jag inte som Strömgren (Fredrik, forward) kanske fick några matcher i Mora? Nä, jag får säga Alftberg. 

SVAR: Backen Anton Schagerberg tillhörde Moras SHL-trupp 2018-2019 och står uppsatt på 19 matcher. Alftberg är noterad för 15 matcher med Brynäs. 

FEL.

3) Vem vann interna poängligan (med play off inräknat) i fjol?

– Det måste var Ilestedt (Fabian), han var ju glödhet i kvalspelet minns jag. Men…han kanske kom in lite sent under säsongen? Äh, jag säger Ilestedt.

SVAR: Janne Väyrynen gjorde 40 poäng totalt (27+13) och blev intern poängkung. Ilestedt landade på totalt 35 poäng (18 i seriespelet, 17 i play off). 

FEL.

4) Vad heter hemmaarenan och vad har den för publikkapacitet? 

– Den heter Liljas Arena och jag har för mig att Nybro har ett snitt på runt 2000 per match. Jag säger att de tar in 2800. 

SVAR: Liljas Arena. 2380 är den officiella siffran.

RÄTT (OCH LITE FEL..).

5) Vem i dagens trupp har spelat flest matcher för klubben?

– Eh. Kan inte vara så svårt, låt mig tänka lite. En back, va? Hm…jag säger Erik Lindström!

SVAR: Backen och lagkaptenen Erik Lindström, 337 matcher totalt, är den nu aktive med flest matcher i A-laget.  

RÄTT.

SPELAREN NEDAN – se två av Lukas Macklins mål i Vallentuna. 

 

 

Lista: 20 häftiga värvningar i ligan i vår