Slapphänt Väsby förlorade mot Wings

Trots stort spelövertag i två perioder förlorade Väsby serieepilogen borta i derbyt mot Wings med 5-3. Slapphänt försvarsspel och slarv i egen zon gav Wings i princip tre mål och trots en stark upphämtning av Väsby så kunde Wings hålla undan och sätta sista kassen i tom kasse.

Man vill alltid avsluta serien bra, men idag lyckas vi inte med det. Första tio minuter är svaga spelmässigt, men vi jobbar oss in i matchen i slutet av perioden. Andra perioden har vi stort övertag spelmässigt, men var inte tillräckligt effektiva att kunna få bättre resultat efter den. I tredje gör vi ett ärligt försök, men orkar inte hela vägen med bara två ordinarie centrar, säger tränare Jussi Salo.

Det var inte speciellt svårt att utifrån spelet i den första perioden utläsa vilket lag på isen som hade något att spela för. Ett hungrigt Wings som stred för en plats till Allettan mot ett inte helt noggrant och alldeles för anfallsinriktat Väsby som för ofta glömde att man även behöver spela försvarsarbete.

Visserligen började Väsby relativt stabilt men när hemmalaget fick in en slumppuck till 1-0 efter något som måste anses som en tavla av Linus Ryttar där han släppte in ett inlägg från kanten mellan armen och kroppen, så gick matchen ganska stort över till Wings.

Framför allt var laget väldigt vassa i sina omställningar och när Väsby tappade pucken på fel ställen och inte hade tillräckligt med backning hemåt så blev det spelbild som passade hemmalaget väldigt bra.

Linus Ryttar revanscherade sig strax efter sitt insläppta mål när han räddade fint via en sidledsförflyttning efter att Väsby gått bort sig i ett byte. Men Wings fortsatte att kontra framgångsrikt och till slut, efter flera vassa omställningar där Väsby inte jobbat klart i backcheckingen, så hamnade pucken i fritt läge hos Wings Dennis von Walden som lurade bort Ryttar och satte pucken sitt andra mål i matchen till 2-0.

Under mittakten var det helt annat Väsby som visade upp sig. Nu var det inte bara på pappret serieledarna som spelade utan man lät även seriesegrarnas spel tala för sig ute på isen.

Anfallen blev längre, tyngre och farligare och till slut satt reduceringspucken till 2-1 efter Daniel Carlqvist slängt in en puck mot mål och där det tack vare Erik Aterius tryck mot kassen, skapades skymning framför målvakten som inte hann se pucken förrän den var honom passerad.

Väsby fick även spela numerära överlägen i perioden. Tre till antalet varav över en minuts spel i fem mot tre. Men där var tempot för långsamt och närmare än en ribbträff av Lucas Thorstensson kom man inte en kvittering.

Istället avslutades perioden väldigt dråpligt för Väsbys del när en Väsbyback helt missade i passningen som sista man vilket gav forna Väsbyspelaren Gustav Eurenius ett klockrent friläge. Linus Ryttar räddade första avslutet men returen kunde Gustav ohotad slå in vilket återigen gav hemmalaget en tvåmålsledning inför den sista perioden.

Väsbyslarvet fortsatte även inledningsvis i den sista perioden. Väsby blev alldeles för anfallsglada och glömde bort att man även behöver ha täckning bakåt vilket gav ännu en omställning och där till slut en vid bortre stolpen fri Wingsspelare kunde raka in 4-1.

Svag start men det blev sedan bättre, betydligt bättre. Väsby rullade därefter återigen igång ett tungt anfallsmaskineri vilket till slut gav utdelning.

Måltjuven Carl Wassenius gjorde först dussinet fullt av mål för grundserien när han elegant lurade sin bevakare och tryckte in pucken i det bortre krysset.

Sedan satte han sitt trettonde mål för säsongen och reducerade ännu en gång till 4-3 efter att Väsby rullat upp hemmaförsvaret.

Väsby gick sedan för en kvittering i matchen och tryckte ner Wings som fick jobba hårt med att försvara sin ledning. Men det var något som de gjorde bra och hjälpte sin målvakt genom att vara kompakta i den egna zonen och där Väsby hade svårt att få klara målchanser trots att skotten ven mot Wingskassen.

Inte ens med utplockad målvakt kom det där lilla extra som hade behövts ikväll utan istället kunde Wings få ut pucken ur den egna zonen och till slut fram till en fri Dennis von Walden som därmed satte sitt tredje mål för matchen när han slog in segerpucken till 5-3 i en tom kasse.

Sammanfattningsvis så slarvade Väsby bort denna match mot ett mer effektivt hemmalag. Stundtals obefintligt försvarsarbete blev Väsbys fall och dessutom tog laget inte i tillräcklig grad tillvara på sitt övertag i matchen och där framför allt spelet i numerära överlägen ikväll inte var tillräckligt vasst.

Som lök på laxen åkte Väsby på två centerskador under kvällen där Axel Olsson tyvärr fick utgå i den första perioden och där Adam Falk fick gå samma öde till mötes under mittakten.  I skrivande stund är det oklart hur pass allvarliga skadorna är mer än att Axel fick tillbringa kvällen på sjukhuset.

Vassast ikväll i Väsby var skyttekungen Carl Wassenius. Ett ständigt hot för Wingsförsvaret där han ensam sköt hela elva skott mot målvakten varav två av dem även omsattes till mål. Tre grisar således till ”Wasse”!

Två grisar tilldelas backen Daniel Carlqvist som överlag var stabil i sitt spel och som där till bjöd på en plus en meny i form av ett mål och en målgivande passning.

Sista grisen ges till Lucas Thorstensson som fortsatte att spela ett väldigt följsamt anfallsspel och där han låg bakom mycket i Väsbys offensiv. Enda problemet ikväll var att han aldrig fick den utdelning i form av poäng som han verkligen förtjänade.

I övrigt vill jag plussa till de mot slutet enda två centrarna i Väsby i form av Filip Rydström och Nicklas Nousiainen som stred tappert ute på isen och som fick spela kopiöst mycket med tanke på skadorna på Falk och Olsson.

Med detta är grundserien avklarad och nu ser vi fram mot spel i Allettan Norra som har premiär den 28 december. Lottningen kommer att ske under kommande vecka och vi kommer på hemsidan att meddela spelschemat så snart det blir klart.