sön 26 jan Slut
Hockeylag AIF 4
Hockeylag ORN 1
sön 26 jan Slut
Hockeylag VHC 2
Hockeylag KAL 3
ons 29 jan 19:00
Hockeylag KAL -
Hockeylag LEJ -
fre 31 jan 19:00
Hockeylag AIF -
Hockeylag VHC -
lör 01 feb 11:00
Hockeylag AIF -
Hockeylag VHC -
sön 02 feb 16:00
Hockeylag ORN -
Hockeylag LEJ -
fre 07 feb 19:00
Hockeylag KAL -
Hockeylag VHC -

Sportcheferna om lagbyggena: Mariestad

Följande intervju är en i en serie intervjuer som jag just nu genomför på min blogg på oxarna.se. Där finns också en massa annat läsnyttigt, som en lång intervju med ettans bästa domare,  Morgan Claesson, kartläggning av ettans starkaste trupp, presentationer av ettans supporterklubbar, mm, mm.

Mariestad har sin egen stora legendar som sportchef. Ronny ”Rockstar” Johansson är en ikon med 12 raka säsonger i klubben trots massor av locktoner från klubbar högre upp i systemet.

Man får inte en riktigt komplett bild av dig på eliteprospects, men när kom du till Bois egentligen och hur många matcher gjorde du i Boiströjan?

Jag kom till Bois år 2000 och gjorde en bit över 400 matcher i klubben som spelare.

Du var Bois trogen alla år, fram till att du varvade ner, utöver en kort låneperiod över en jul när du lånades ut till topplaget Karlskoga och dominerade. Du gjorde mest poäng i hela ettan en säsong och snittade nästan 1½ poäng per match. Du måste ha fått mängder med erbjudanden om att spela allsvenskt om inte annat av Karlskoga efter succén där. Hur kom det sig att du blev kvar?

Jag fick några erbjudande då och då, jag fick bland annat erbjudande att gå till Tranås innan jag gick till Bois. Karlskoga ville också ha kvar mig där efter utlåningen till dom och det kunde jag faktiskt tänka mig men då stoppade föreningen mig. Man vill ju inte släppa spelare mitt under säsongen när man själv har ambitioner att spela längre på våren så det har jag absolut respekt för. Det är så vi jobbar nu med. Men jag har alltid trivts väldigt bra i förening och den har gett mig så enormt mycket så då vill man också ge något tillbaka genom att vara kvar.

Du är en av tre spelare som har tröjan upphissad i Mariehus arena, hur känns det?

Det är otroligt hedrande att få den upphängd. Det blev jag väldigt stolt över när jag fick reda på att de ville hänga upp den. Den kommer alltid hänga där och påminna mig om min karriär och det är något  man aldrig kommer att glömma.

Mariestad har av tradition alltid haft en väldigt stark stomme, spelare som kommer till klubben blir kvar. Du är ju själv ett exempel på det. Vad tror du är hemligheten till det?

Det har funnit en trygg stomme och man tar hand om killarna och det har gjort att de har trivts väldigt bra. Sedan har klubben i alla tider varit oerhört noga med att hålla det man lovar. Lovar man jobb och lägenhet så fixar man det alltid, varje gång. Det ger en trygghet att man får det man lovats, då hittar man rätt. Sedan har det alltid varit en bra grupp på att ta hand om varandra, man träffas inte bara på träningar och matcher utan man umgås också mycket vid sidan av.

Mariestad har också ett starkt publikintresse och är med i toppen av publikligan år efter år trots att man har en minst sagt bristfällig hall. Vad tror du är hemligheten till det?

Det är ett genuint hockeyintresse, när speedwayen var som störst lockade den också folk men den är ju nedlagd och innebandyn är också stor. Men hockeyn sitter djupt rotad och det har också spelats bra hockey i många år och vi har varit duktiga på att fostra spelare som sedan har slussats vidare till storlagen. Tappar man några i publiken så har det hela tiden fyllts på med ny vilket har gett en stor och stabil stomme som alltid går på matcherna.

Är det också orsaken till den goda ekonomin?

Ja men så är det ju. Ekonomin var svajig tidigare under några efter man åkte ur allsvenskan, men klubben insåg att man måste ha stenkoll på ekonomin. För hur en klubb mår landar till sist i hur ekonomin är. Även om det går bra sportsligt så tär det på krafterna om man har problem där. Det hänger ihop: Bra publik ger bra ekonomi, men också tvärtom, dålig ekonomi ger mindre publik. Samtidigt så är det inte så att man automatiskt får ett bra lag för att man har bra ekonomi, det är något man måste jobba för att få.

Sedan tre år är du sportchef i klubben och har byggt starka trupper som utmanat först Troja och sedan Västerås i playoffspelet. Men förra säsongen blev det en sämre säsong där ni åkte ut redan i playoff 1. Vad har ni dragit för lärdom av den säsongen?

Vi hamnade snett tidigt och fick ingen lugn och ro runt a-laget och det slutade med att vi bytte huvudtränare. Man drar lärdom av hur viktigt det är att ha en bra stab runt laget. Många säger att man inte kan lyckas här om man inte kommer från Mariestad, att man måste veta hur det är här, men jag tror säkert att det kommer komma tränare utifrån som lyckas. Det gäller att komma in i det rätt bara. I år är vi dock övertygade om att vi har träffat rätt när vi har värvat in Andreas Appelgren. Vi har också analyserat spelartruppen och hur vi skulle förändra den. Det innebar en del tuffa beslut men man måste göra lite förändringar och nu har vi fått en trupp som känns slagkraftig.

Som du nämnde så har ni fått in en riktigt rutinerad tränare i form av Andreas Appelgren som bland annat fört upp Leksand i SHL. Vad tror du han kommer att tillföra?

Till att börja med har han en enorm respekt med sig. Jag har haft honom själv som tränare för drygt 10 år sedan och vet vilken bra tränare han var då och han lär inte vara sämre nu med all den erfarenhet han samlat på sig. Han är bra på att ta en grupp, man vet med honom när man kan skoja och när det är allvar, det är viktigt att veta när det är skoj och man kan koppla av och när det är på allvar. Han har en stor fingerkänsla vad gäller det. Sedan är han enormt bra på att få killarna att tro på sig själva. Att jobba med utveckling av spelare är också en styrka han har. Sedan har han en bra samsyn med Peter och jag tror att Andreas är rätt man för att vi ska kunna gå långt i vår. Jag är säker på att killarna kommer växa under hans ledning.

Ni har också förändrat en hel del på backsidan. Hur gick tankarna där?

Vi fick två som lämnade för allsvenskan i Alexander Anderberg och Albin Hernod. Det är kul att de får chansen uppåt men det öppnade ju ett par platser. Sedan var det några vi valde att inte förlänga med också. Jag tycker backsidan ser intressant ut. Ung och hungrig med både offensiv och defensiv kraft. Sedan är det många nya så det kanske kan ta lite tid att spela ihop sig och att se vilka som passar ihop, men det kommer.

Kan du berätta lite om de nya som kommit in?

Tobias Björklund hade vi för två säsonger sedan. En otroligt poängstark, offensiv kraft som vi hoppas kommer kliva fram. Vi vet vad han kan och han kommer bli nyttig för oss.

Jim Jakobs är en stabil pjäs, det kändes bra att han ville komma hit. Även om de är unga fortfarande (24 år) så kommer han och Johan Frick vara de som står för rutinen från allettan och playoffspel. Jim har mycket slutspelsrutin och kommer att bli nyttig. Framför allt är han stabil defensiv och har enkla förstapass. Där hoppas vi han kan få med dom andra killarna, att göra det enkelt.

Tobias Aronsson är ett spännande namn med mycket goda vitsord. Stor potential, han ska få växa under resans gång, det är ändå hans första seniorsäsong även om han har en del seniormatcher (30) från tiden i Modo. En del spelare börjar tänka lite när de ska göra sin första seniorsäsong, men han ska få lugn och ro att odla sina goda sidor. Han har bra spelförståelse och många goda sidor, vi tror mycket på honom men han ska inte behöva känna någon press utan ska få komma in i det och växa under säsongen.

Ludvig Karlsson har vi sett i några säsonger nu. Det är en kille med bra storlek, bra skott och han är dessutom rightare. Det kommer bli konkurrens om powerplayplatserna i vinter! Men det är ju bra om det finns konkurrens.

Forwardssidan behåller ni till stora delar intakt, men ni har fått in två nyförvärv. Lukas Jidenius och Simon Eriksson. Vad kan du berätta om dom?

Det är två unga och hungriga spelare med lite olika spelstilar. Lukas Jidenius är snabb och orädd och tar gärna förstalägena. Han har väldigt goda vitsord och det ska bli spännande att se utvecklingen på honom även om det är ett kliv att ta från junior- till seniorhockey. Så vi ska inte stressa på killarna utan de ska få chansen att visa upp sig. Simon är en stor rightforward som också ska bli spännande att se. Han kliver inte åt sidan utan smäller gärna på och har bra fart och kan nog bli en publikfavorit. Han passar perfekt in i lagbygget, det är en spelartyp vi saknat lite.

Är ni nöjda nu eller jagar ni fortfarande något?

Vi har haft några killar som vi tittat på. Vi är nöjda med truppen, men vi tänkte att vi ska vara 14 forwards med tanke på att Lukas Larsson saknas i inledningen av säsongen efter sin operation. Så något mer dyker upp, men det är ingen brådska, vi har inte jagat högt och lågt men gick bet på ett par namn, så då avvaktar vi för att se vad som dyker upp.

Skulle du säga att ni har en starkare trupp i år?

Det vill man alltid tro när man byggt en trupp. Vi hade stark trupp ifjol med, men med lite mer nytt på backsidan i år. Det gäller att inte underskatta att man varit samspelta tidigare, men överlag så tycker jag att vi har lite starkare trupp.

På målvaktssidan blev vi väldigt glada över att Tobbe (Tobias Sandberg) blev kvar. Han fick lite körtelfeber under säsongen men var otroligt stabil. Isak (Andersson) som var oprövad fram till dess fick stå 7 raka matcher och skötte det med den äran

Är Tobias ettans bästa målvakt?

Det tycker jag.

Då har du pratat om målvakts- och backsidan, då kan du väl säga några ord om forwardssidan också…

Forwardssidan känns jättespännande! Filip Engqvist är ju också tillbaka och vi vet vi hur bra han kan vara, han är överjävlig när han är som bäst. Vi har snabbhet, styrka, spelskicklighet och åkstyrka. Vi har en bra mix, sedan gäller det att hitta rätt i formationerna och det kommer vi jobba med. Faran är att man vill köra vidare med samma formationer som tidigare, men nya namn ger nya möjligheter som gör att det kan bli ännu bättre. Sedan kommer Lukas tillbaka sen höst om rehabträningen går bra, det är inget dåligt namn att ha som joker.

Vad har Mariestad för visioner, är det allsvenskan man siktar mot så småningom?

Det är klart att föreningen inte varit blyg med att man jobbar för att nå dit. Sedan har vi inget uttalat mål att då och då ska vi vara där. Men vi vill vara där och bråka om att nå en kvalserie och spela de roliga matcherna i slutet, det är det vi förmedlar. Det finns många starka sidor med föreningen och ekonomin är bra, så skulle man ta klivet så känns det som att vi har förutsättningarna för att fixa det.

Vad är målet i år då?

Det är att vara där uppe och bråka. Vi ville göra det bättre förra säsongen men trillade tillbaka, men nu ska vi ta ett riktigt kliv. Det skulle vara kul med en kvalserie, men det kan vara tufft att ta sig dit. Se på Kallinge förra säsongen som gick rent i södra allettan nästan men sedan åker ut direkt i playoff 3. Så man kan inte säga att man SKA dit men vi ska skaffa så bra förutsättningar som möjligt för att ta oss dit.

Vad ser du för konkurrenter om platserna till allettan?

Jag har faktiskt lite dålig koll, men lag som varit där tidigare brukar ligga bra till som Borlänge och Köping. Nyköping ser också starka ut. De har ett bra intresse runt laget så det ska bli roligt att möta dom. Skövde har också växlat upp. Lindlöven är säkert sugna på att bråka om det efter misslyckandet ifjol. Forshaga gick sämre innan jul men gjorde det jättebra efter och gick hela vägen till playoff 2. Grums ser också bra ut. Så det är ett gäng som är med och slåss om platserna. Samtidigt så måste jag erkänna att spelar vi inte allettan så är det ett gigantiskt misslyckande.

Blir det något ettanlag som går upp i allsvenskan i år? Vilket?

Det hoppas jag! Hockeyettanlagen visar varje år att man är där och bråkar så det hoppas jag. Det finns ett helt koppel utmanare både i norr med Boden till exempel, i östra med Huddinge och i söder där det finns ganska många. Vi ska också vara med i racet tycker jag. Samtidigt som de allsvenska lagen har det lite tufft, så jag tror och hoppas att två ettanlag går upp.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv!