Intervju Hockeyettans nye VD Jens Israelsson * Tv-avtalet * Kärnfrågorna för ligan * Skadade varumärket

En spelskicklig back under den aktiva karriären.

18 år på IKEA och ett inhopp som klubbchef i en klubb som var på ruinens brant.

Och trots att han gett sig själv löftet att aldrig mer jobba inom ishockeyn så står han här nu – redo att förädla och utveckla ligan. 

– Jag tror det är viktigt att vi måste respektera varandras olikheter, säger Jens Israelsson, VD och VT på Hockeyettan. 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Jens Israelsson, 56, anställdes 12 maj som ny verkställande tjänsteman och VD på Hockeyettan och har nu suttit snart två månader på den nya stolen.

* För dom som inte känner Jens Israelsson – vem är du?

– Jag är en dalmas som nu bor i Skåne och söker boende i Stockholm till hösten, de här första månaderna har jag veckopendlat till Stockholm och jobbet här uppe. Yrkesmässigt har jag jobbat för IKEA i 18 år, tio av dom åren bodde jag och min familj i Asien (Shanghai och Tokyo). Jag har haft olika ledande kommersiella roller, både på global och lands nivå.  Jag har även varit med och byggt upp och driftat ett antal av IKEA:s största varuhus.

* Men så plötsligt blev det ett inhopp som klubbchef i Pantern 18-19?

– Jag hade sagt att jag aldrig mer skulle jobba med hockeyn, men jag åkte dit till slut ändå…en gång hockey, alltid hockey, du vet. 

* Men tiden i Pantern var inte lätt?

– Jag kom till en förening med rörig ekonomin, stora skulder och utan struktur. Det var en tuff tid med oerhört mycket jobb, men tillsammans med fantastiska människor.

Efter ett nytt break från sporten han älskar såg han i våras annonsen om nya tjänsten som vd/vt på Hockeyettan – och blev lockad direkt.

– Jag lyssnade lite med folk som jag känner och det lät snabbt intressant. Jag pratade flera gånger med Håkan (Svensson, ordföranden) och han sa ”det här vill vi göra” och jag är mycket glad och tacksam att jag fått det här uppdraget.  Hockeyettan är ju på nåt sätt motorn i svensk hockey, med lag från Kiruna i norr till Tyringe i söder. Det finns många utmaningar här. 

* Ja, hur har första tiden varit?

– Det har varit väldigt mycket administration, överlämning och saker att sätta sig in och jag har hittills bara stött på goda människor så det känns skönt, säger han och skrattar.

* Vilka är de viktigaste frågorna att driva för dig? 

– Det är några frågor som just nu är högre prioriterade än andra, men rent generellt är det att ha örat mot rälsen, att lyssna in och få inblick och kunskap i vad klubbarna säger och hur de vill jobba tillsammans. Vi måste göra det här tillsammans med föreningarna, det är en av nyckelfrågorna.

* Avtalet med ATG går ut nu – och just nu står Hockeyettan utan sändningspartner i höst.  Vad kan du säga om det?

– Det är den frågan vi jobbar hårdast med just nu, det är högprioriterat för mig och styrelsen.

* Och här är statusen här? Är det nära en lösning med någon ny partner?

– Vi kan ha ett avtal på plats när som helst, men det ska vara rätt värde och förutsättningar i det, och där har vi en bit kvar innan vi med trygghet kan signa.

* Vad har du för visioner för Hockeyettan – på kort och lång sikt?

– Visioner är på lång sikt, och här vill vi förädla varumärket som har fått sig en törn den senaste tiden. Etablera en gemensam plan för hela ligan, med framförhållning och på lite längre sikt. Att få till en enad liga, där alla jobbar mot samma mål, är också med här. 

* Ja, hur är statusen med Boden? De tillhör inte längre ligaorganisationen och beviljades utträde ur ligan av de andra föreningarna på ett extra årsmöte. Pågår det några samtal här?

– Jag har inte haft någon kontakt med Boden, ännu.

* Varför?

– Det har inte varit högt upp på min priolista, det har varit på de 39 föreningarna som är med i ligaorganisationen. 

* Karlskrona HK var den andra föreningen som förra säsongen valde att sända sina hemmamatcher på en egen plattform. Hur jobbar ni för att lösa det?

– Karlskrona är den förening jag besökt hittills. Vi jobbar tillsammans med en del saker, på uppdrag från Årsmötet och alla föreningar i ligan. Allas vår målsättning är att de föreningar som är kvalificerade för Hockeyettan, ingår under ett och samma paraply.

Han återkommer gång på gång till det – att samsyn och samarbete är det viktigaste för att lyckas.

– Det här är en stor liga med 39 föreningar. Alla kan kanske inte acceptera en åsikt, men det gäller att respektera den.  Jag tror det är viktigt att vi måste respektera varandras olikheter för att ta oss framåt.

***

Som aktiv gjorde Jens Israelsson sex säsonger i dåvarande division ett på 80- och 90-talet.

Totalt blev det nio seniorsäsonger (en i Ludvika och åtta i Tyringe) innan rören åkte upp på hyllan.

* Hur var du som spelare?

– Ytterst begränsad, säger han och skrattar.

– Nejdå, men jag var väl en offensiv back som ville ha rätt mycket puck, i alla fall i början av min karriär när jag orkade hänga med upp i anfallen, haha. Det var roliga år i Tyringe, vi var med och kvalade upp till Elitserien vid ett par tillfällen och våren -88, tror jag det var, hade vi chans på uppflyttning långt in i kvalspelet.

KALLA FAKTA OM LIGANS NYE VD

Namn: Jens Israelsson.  Ålder:  56. Familj: Gift med Susanne sedan 33år, två barn – Emil och Victoria, fyra barnbarn. Bor: Yngsjö, utanför Kristianstad/Åhus. Fritidsintressen: Familjen, ishockey, golf. Favoritlag: Toronto Maple Leafs.

Text: PeO Larsson

Klart – så spelas premiäromgångarna i Hockeyettan i höst * Första matcherna i alla fyra serierna