Mariestad är revanschsugna!

Imorgon väntar det tippade topplaget Nyköping för Bois del på bortaplan på Rosvalla arena. Nyköping är seriens så här långt negativa överraskning, men de har gått klart bättre på slutet (utöver senast då de förlorade mot Borlänge) och har häng på en allettanplats. Men då bör de vinna morgondagens match så det lär vara ett taggat hemmalag som Andreas Appelgren och hans mannar ska ta sig an.

I lördags firades klubbikonen Filip Thörnkvist när han gjorde sin 500:e match, hur tyckte du firandet var?

Det var väldigt fint, värdigt och proffsigt. Jag har sett båda bra och mindre bra hyllningar, men detta var väldigt bra och proffsigt gjort, ett värdigt firande till en spelare som verkligen gjort sig förtjänt av alla hyllningar han kan få.

När ni sedan spelade så såg det väldigt bra ut i första perioden men sedan hände något..?

Vi gör en jättebra första period där de dom första 15 minuterna knappt får ha pucken och vi radar upp målchanser. Men vi får inga mål och det har vi haft problem med ett tag på slutet, där vi fått kämpa som djur för att få med oss poängen. Vi har lyckats tidigare men denna gång gick det inte. Vi blev stressade och började jaga fram situationer och då blev det fel istället, så det var ingen bra lördag.

Ni skapar väldigt mycket lägen utan att få in puckarna, vad saknas?

Det är en väldigt bra fråga. Målchanser finns, också dom bra, vi kastar inte bara in puckarna utan vi har 4-5 frilägen och så vidare. Men vi behöver lite mer edge att trycka dit dom. Vi kanske har för många bra lägen så man tror att missar man ett nu så sätter man nästa istället. Det vi har gjort för att komma till rätta med det är att vi sagt att på träningar ska vi ta vara på varje avslut som om det var avgörandet. Samtidigt så går målskytte ofta i vågor, när de ramlar in och inte, men förra matchen skulle vi avgjort i första så är det bara.

När man kommer i detta mentala läge att man missar mycket, ska man snacka och träna mycket på det eller är det bästa att inte snacka om det så det blir en låsning när spelarna tänker att nu MÅSTE jag göra mål när lägena dyker upp?

Det är båda och, pratar man för mycket om det låser det sig, men måste också prata om vad man måste förbättra, att hålla fokus under träning, och kanske göra mer övningar där man tränar avslut. Så man måste snacka om det men inte för mycket, lagom är bäst som vanligt höll jag på att säga.

Aktualiserar detta att ni kanske behöver ha in en målskytt i laget?

Egentligen vill jag inte diskutera spelare jag inte har, man får göra det bästa av det material man har. Vi har en sportchef som får avgöra om vi ska addera något till truppen. Just nu är samtliga spelare i truppen hela och då ska vi göra det bästa vi kan med dom spelare vi har.

Imorgon väntar en ny match då ni möter Nyköping som är i desperat behov av poäng för att nå allettan. Hur påverkar det matchen?

Jag tror dom kommer vara oerhört laddade och fokuserade, vi är medvetna om att de känner att de måste vinna, de kommer att vara desperata och vi får vara beredda på att det är en anstormning som kommer.

Har ni kollat upp dom?

Vi har kollat lite grann på matchen när vi mötte dom senast och lite på deras senaste matcher. Vi lär inte bli överraskade, det är mer att komma upp på en lika bra arbetsnivå som dom har, det kommer bli avgörande.

När jag kikade på deras senaste match när de mötte Borlänge så har de en stark offensiv men kanske lite ihåligare defensiv. Är det något ni ska utnyttja på något sätt?

Vi lägger upp en matchplan som ska ge seger och tre poäng, men exakt hur vi ska göra vill jag inte säga. De har många individuellt skickliga spelare och en stark offensiv och då gäller det att vända på det och straffa dom på deras svagheter.

Ett sätt att lyckas med det är att sätta hög press på dom, men när ni gjorde det senast så lyckades de spela sig ur pressen gång efter gång.

De är som sagt var väldigt skickliga individuellt och då är de naturligtvis duktigare på att spela sig ur press och vi kom inte åt dom i pressen senast. Ska man lyckas med presspel gäller det att ha oerhört pigga ben, det hade vi inte förra gången.

Ni leder just nu serien men det är bara en poäng ner till tvåan Borlänge. Ska ni vinna så kommer ni inte ha råd att förlora så många matcher till…

Det vet vi om i och med statistiken vi plockat fram, man behöver 2,4 poäng per match, och nu blir det några tuffare matcher för oss framöver, det blir en test för oss. Det ska bli roligt att få spela mot lag som också är med och slåss om allettanplatserna, det blir lite slutspelskaraktär.

Känslan är att laget ni mött spelar mer fysiskt i andra vändan jämfört med första, är det så tycker du?

Det gäller mer och mer ju längre serien går och poängen är kanske inte viktigare och viktigare, men det finns inte så många poäng att ta kvar så de som finns blir viktigare och viktigare att ta så lagen blir mer och mer desperata.  I början kan man tänka att de där poängen kan vi ta igen senare, men det blir tuffare nu på slutet att hämta igen tappade poäng, men det är så det ska vara.

Ni möter som sagt var lite tuffare motstånd nu framöver, tycker du att ni har lättare eller svårare mot bra lag?

Jag vill inte uttala mig om bättre eller sämre lag, jag tycker alla lag i serien är bra, fast dom kanske spelar på olika sätt. I vår arena är det många som backar hem och försvarar sig, då är det svårare att komma till öppna chanser. Möter man lag som slåss om topplaceringar har de ofta bra självförtroende och vill skapa något på egen hand och då blir det mer öppet spel och det kan jag känna passar oss bättre, när båda lagen bjuder upp till dans. Det är i alla fall roligare matcher när det böljar lite och är bra drag i grejorna.

Avslutningsvis: Vad talar till er fördel imorgon?

Att vi är revanschsugna allihop efter det vi visade upp i lördags. Den revanschlustan gör att vi kommer göra en bra match imorgon.

Av Krister Holm