Klockren bortamatch av Nybro i Skövde – spelar om finalplats på onsdag

Nybro Vikings spelade enligt skolboken borta mot Skövde och vann med 5–1 och har nu chansen att vinna den södra Allettan på onsdag.

Visserligen tog Skövde ledningen tidigt i Billingehov efter en läcker styrning av Rasmus Gustafsson. Men efter sju-åtta minuter kom Nybro Vikings in i matchen och sedan kändes det som att Vikings hade kontroll på tillställningen. Egna produkten Hugo Arvidsson sköt in karriärens första seniormål i Vikings och färske nyförvärvet Victor Crus Rydberg gjorde mål i debuten direkt fram till 2–1, drygt 17 minuter in i den första perioden.

–  Det var väldigt viktigt att vi lyckades få hål på dem tidigt. Mot Grums parkerade vi i deras zon och skapade chans på chans, men fick inte hål på dem. Det fick vi mot Skövde. Efter det kunde vi spela säkert mot ett frustrerat hemmalag, säger Nybro Vikings huvudtränare Mikael Tisell.

Efter en mållös andraperiod dröjde det ända till mitten av den tredje tills Vikings kunde släcka Skövdes hopp om playoff. Crus Rydberg hittade Fabian Ilestedt som läckert pricksköt in 3–1 i ena krysset.

Skövde chansade mot slutet och plockade ut tidigare Vikingsmålvakten Hugo Fagerblom. Det slutade med att Vikings gjorde ytterligare två mål i öppen kasse genom Fabian Ilestedt och Robin Wengdahl.

– Jag hade önskat att vi hade hängt trean tidigare, men det blev rätt härligt ändå. När vi kan mata på med fyra kedjeformationer och tre stabila backpar där alla är koncentrerade, då är vi inte lätta att göra mål på. Det har vi bevisat i fem, sex matcher nu, säger Tisell.

Vad säger du om Crus Rydbergs debut?

– Han får fullt godkänt. Hela den kedjan blev bättre och bättre ju längre matchen spelades, säger Tisell om formationen; Alex Ek, Victor Crus Rydberg och Markus Palmberg.

Eftersom Halmstad förlorade borta mot Mariestad under söndagseftermiddagen är det upplagt för stor dramatik på onsdag där fem lag kan sluta som seriesegrare i Allettan Södra. Vikings, som nu är tabelltvåa, är en poäng bakom Halmstad. Vinnaren i Allettan Södra tar sig till Hockeyettanfinalen där antingen Väsby eller Borlänge väntar.

Nybro möter Mariestad i Liljas Arena på onsdag.

– Det är helt sanslöst och väldigt fascinerande att det kan bli så här. Det blir en härlig match i sista omgången, säger Tisell och uppmanar publiken att sluta upp på onsdag.

– Våra fans har blivit utnämnda till bästa supportrarna i hela Allettan Södra. Jag hoppas att de håller stilen på onsdag med.

 

Skövde IK–Nybro Vikings 1–5 (1–2, 0–0, 0–3) 

Målen: 1–0 (05.39) Rasmus Gustafsson (Alexander Björklund, David Lundmark),  1–1 (11.19) Hugo Arvidsson (Sebastian Borg, Fredrik Strömgren), 1–2 (17.12) Victor Crus Rydberg (Rasmus Johansson, Fredrik Strömgren), 1–3 (50.11) Fabian Ilestedt (Victor Crus Rydberg, Erik Lindström), 1–4 (57.58) Fabian Ilestedt, 1–5 (58.55) Robin Wengdahl (Kalle Hult).

Domare: David Gustafsson.

Skott: 33–25 (13–12, 6–7, 14–8).

Publik: 959.