Inför matchen: IF Sundsvall Hockey vs Väsby – ”När vi spelar som bäst vet vi om att vi kan slå alla lag i serien”

Efter några tunga säsonger är Sundsvall Hockey tillbaka på hockeykartan i Sverige. Den anrika föreningen tog nämligen det drastiska beslutet i juni 2017 att lägga ner sitt herrlag av ekonomiska skäl. Då hade ändå laget så sent som säsongen 2015/2016 spelat i Hockeyallsvenskan.

Men det kostar att driva en hockeyförening och samtidigt ha stora ambitioner. För Sundsvall kom verkligheten år 2017 ikapp men efter några år av insamlande av pengar så var man inför säsongen 2019/2020 tillbaka i seriespel igen och fick då starta upp i division 2. Det blev bara en säsong på den nivån innan laget återigen var tillbaka i Hockeyettan. Där gick det halvhyfsat under två säsonger men i år är säsongen som satt laget tillbaka på hockeykartan igen.

Föreningen har en god organisation som sportsligt sett leds av de forna storspelarna Thomas och Alexander Steen. Far och son Steen verkar ha varit precis det som föreningen saknat för nu verkar optimism styra föreningen igen och sportsligt sett har laget gjort det väldigt bra hitintills.

Laget placerade sig som fyra under grundserien och fick därmed spela sin första säsong i Allettan sedan 2016/2017. Väl där har laget gjort det bra och har tagit tolv poäng på sina sju spelade matcher där laget senast idag, lördag slog tillbaka Lindlöven efter att ha vänt 0-2 till 3-2 efter tre raka mål i PP under den tredje perioden.

Det finns en klar Medelpadsprägel på lagbygget men trots det finns det ändå en hel del Stockholmsinslag i laget. Bland annat leder Marcus Sirén den interna poängligan och han är fostrad i Österåker och spelade juniorhockey i SDE. En annan intressant spelare i laget heter Sebastian Kaijser och han är uppväxt i Danderyd och spenderade sin pojk- och tidig juniorhockey i IFK Täby.

Gemensam nämnare för dessa är att de har gått på hockeygymnasiet i Timrå. De har bevisligen trivts bra i Sundsvall och framför allt sistnämnda Sebastian för trots att han pryglat in poäng på HE-nivå i såväl Borlänge som Boden och sedan spelat Hockeyallsvenskt för Tingsryd så valde han att skriva på för Sundsvall av alla lag när han mitt under denna säsong kom tillbaka från utlandsspel i Ungern.

Jag har tagit några ord med Sebastian inför matchen och varför han valde Sundsvall av alla lag, vad han tror inför söndagens match och vad han tycker präglar årets Sundsvall berättar han i nedanstående intervju bland annat följande om.

Hej Sebastian! Efter helgen har halva Allettan spelats för nästan samtliga lag och ni har inför helgens dubbelmöten samlat ihop nio poäng på sex spelade matcher. Hur nöjda är ni över det som facit?

-Hej! Man vill alltid vinna mer men vi har satt oss i en position som gör det möjligt att ta en högre placering i tabellen vilket vi strävar efter.

Ni har vunnit lika många matcher som ni förlorat. Känner du att ni varit något ojämna i ert spel eller är det helt enkelt motståndarna som varit bättre i de matcher som ni förlorat?

-Absolut är det så att har vi mött motstånd som har varit bättre. Vi har stundtals spelat bra i matcher som vi förlorat, men kanske saknat disciplin och inte varit tillräckligt distinkta som gjort att det vägt över till motståndets favör. När vi däremot spelar som bäst vet vi om att vi kan slå alla lag i serien.

Vad tycker du annars kännetecknar årets Sundsvall och vad är det för typ av ishockey som ni vill spela?

-Vi vill spela en fartfylld hockey. Vi har ett ungt hungrigt lag som vill bidra till att vinna matcher.

Ni mötte Lindlöven i lördags. Vad har du att säga om den matchen och hur känns eran form?

-Vi startade matchen starkt och gjorde vad vi skulle i första perioden. Andra perioden kom vi ut och spelade lite för krångligt och slarvade för mycket vilket gjorde att Lindlöven tog över matchen. Till tredje perioden kom vi ut och lyckades göra det vi ville göra vilket gjorde att vi vände matchen.

Du är ju en Norrortskille men som gick hockeygymnasiet i Timrå. Efter spel i andra HE-klubbar, en sväng i HA med Tingsryd och så senast ett äventyr i Ungern så skrev du på för Sundsvall av alla lag. Hur kommer det sig att du hamnade där?

-Under mitt äventyr i Ungern hade jag kontakt med Steen som förklarade vad han vill med Sundsvall. Jag tyckte det lät inspirerande och roligt vilket gjorde att valet ganska snabbt föll på Sundsvall.

Du har inför helgen på dina elva matcher skrapat ihop sju poäng. Vad säger du om din egen insats i klubben hitintills?

-Jag tycker att jag gjort en del bra matcher men känner att jag har mer att ge samtidigt som jag inte varit så pass effektiv på mina chanser som jag velat.

Väsby Hockey väntar er nu på söndag. Ett lag som du inte mött sedan du spelade för Borlänge våren 2019. Vad känner du till om oss?

-Jag vet att Väsby har ett skickligt lag, men mer än så vet jag faktiskt inte.

Vad tror du väntar er på söndag och kommer ni att försöka anpassa något i ert spel utifrån oss eller är det ert eget spel som ni fokuserar på?

-Vi förbereder oss alltid på vårt motstånd och lägger märke till detaljer som kan vara nyttigt att ha med sig. Men det är alltid vår egen insats som kommer avgöra utfallet.

Slutligen Sebastian, vad tror du på för matchbild och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Jag tror det kommer att bli en tajt match med högt tempo där det kommer vara viktigt att minimera misstag och hålla disciplinen uppe.

// # 67 Sebastian Kaijser – IF Sundsvall Hockey 

För Väsby gäller det att skaka av sig besvikelsen över att ”endast” få med sig en poäng i en match som man gjorde så mycket bra i borta mot Piteå under lördagen. Det var egentligen bara effektiviteten i avslutningarna som saknades så kan laget komma upp i samma goda spelmässiga insats även i Sundsvall så måste nog hemmalaget göra det riktigt bra för att ro hem poängen från matchen.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mats Tjernström