Ramstark defensiv lade grunden till Väsbysegern

Vasst målvaktsspel och ramstark defensiv var nycklarna till Väsbys tre tagna poäng borta mot Sundsvall. Hemmalaget var vassare än Väsby under den första halvan av matchen men Väsby tog ledningen i mitten av matchen och stod sedan för en stark avslutning med näst intill prickfri defensiv.

Arbetsinsatsen ikväll är riktigt bra. Vi gör jobbet defensivt och även om anfallsspelet inte funkar perfekt orkar vi jobba oss till vinst. Special teams funkar riktigt bra, säger tränare Jussi Salo.

Väsby fick jobba ganska hårt i försvaret under den första perioden då det var Sundsvall som dikterade spelet under merparten av perioden. Väsby hade ganska svårt att hitta igenom ett kompakt hemmalag och under den första halvan av perioden hade även Sundsvall svårt att bryta igenom Väsby.

Det blev helt enkelt till stor del en mittzonshockey men där Sundsvall, som fick bättre sprätt i benen under den andra halvan av perioden, tog över alltmer. Hemmalaget fick även ett gyllene läge att ta ledningen i matchen när Väsby drog på sig två snabba utvisningar och fick spela över minuten i boxplay, tre mot fem. Det var dock något som laget gjorde riktigt bra och samtidigt som Victor Olsson agerade riktigt alert i Väsbymålet.

Väsby hade svårt att skapa offensiva chanser i perioden men fick ett fint läge med mindre än tre minuter kvar av perioden då Rasmus Sörgardt gavs ett fritt läge mitt i den offensiva zonen. Skottet var hårt från Rasmus men dessvärre för Väsbys del stod hemmamålvakten för en fin aktion då han kom ut mot Sörgardt och täckte de flesta vinklarna.

Under mittakten blev hemmalaget än tuffare i sitt spel och Väsby fick det allt svårare att freda sig. Sundsvall var mer aggressiva, fick puckarna bakom Väsbys backar och vann sedan de flesta närkamperna kring sargerna.

Victor Olsson i Väsbys mål fick verkligen jobba och hans storspel var den absolut största anledningen till att inte hemmalaget tog ledningen i matchen.

Väsby hade svårt att skapa chanser och hade väldigt lite puck överhuvudtaget inledningsvis. Men så med dryga sju minuter kvar av perioden så stod Carl Wassenius för en fin offensiv tekning och spelade fri Tobias Liljendahl. Han drog målvakten men fick inte in pucken men fick ändå med sig en utvisning i momentet.

I det numerära överläget behövde Väsby inte mer än dryga minuten på sig innan man hade tagit ledningen i matchen. Wassenius hittade till Liljendahl som smällde till direkt. Sundsvalls målvakt räddade pucken men först på retur var Filip Rydström och petade in pucken mellan benen på densamme.

Detta mål lyfte Väsby rejält som några minuter efter målet fick en helt annan energi och offensivlusta i sitt spel. Men en tung och tuff tackling från Erik Aterius på en hemmaspelare gav ett råkurr som efterspel och matchen fick sig ett längre avbrott. Det drog ned tempot under sista delen av perioden där Väsby klarade av ännu ett numerärt underläge på ett bra sätt.

Den sista perioden blev Väsbys klart bästa i matchen. Man tog tag i matchen på ett betydligt bättre sätt än vad laget klarat av tidigare och nu var det Väsby som skapade de längre anfallen i matchen.

Fem minuter in i perioden kom även utökningen i målprotokollet när Erik Aterius efter fin passning från Rydström tryckte upp pucken i nättaket, precis bakom ribban.

Väsby hade sedan matchen under bra kontroll och hemmalaget såg alltmer tröttare ut. Då, mitt i detta goda läge för Väsbys del, drog man på sig en onödig utvisning för snack. Det var hemmalagets biljett in i matchen och det var även något som laget tog tillvara på när laget för enda gången i matchen hittade en väg förbi Victor Olsson.

Det gav återigen en förändrad matchbild där Sundsvall, stärkta av målet, återigen fick stor energi i sitt spel. Men denna gång klarade Väsby bättre av hemmalagets aggressiva och fysiska spel.

Väsby hittade istället genom Sundsvall press och skapade sig själva kontringslägen. I en av dessa drog Sundsvall på sig en utvisning och i denna behövde Väsby inte spela mer än trettionio sekunder förrän Carl Wassenius äntligen fick spräcka nollan denna helg.

Det blev ett väldigt förlösande mål för sedan lyckades Väsby bra med att hålla Sundsvall borta från den egna kassen. Den starka defensiven hjälpte Väsby hålla undan och tretton sekunder före slutsignalen prickade Nicklas Nousiainen in 4-1 i en tom kasse.

Sammanfattningsvis så får man väl säga att Väsby stod för en försvarsmässigt stark insats genom hela matchen men där laget ändå under den första halvan i mångt och mycket räddades av Victor Olssons storspel. Under andra halvan av matchen och framför allt sedan laget fick en ledning i matchen så lossnade till slut även offensiven som var bra i den sista perioden.

Väsby kan nu summera helgen som gav fyra poäng och det är nog med rätt skön känsla som killarna sitter på bussen hem. Halva Allettan är nu spelad och Väsby ligger trea på arton inspelade poäng på nio matcher, endast tre poäng efter ledarduon Boden och Piteå. Noterbart under Väsbys första halva av Allettan är att man spelat hela sex bortamatcher vilket innebär att i Väsby nu i andra halvan av serien kommer att få spela sex matcher hemma och endast tre borta.

Grisligan

Vilken helg Elias Ewertzh har haft. Detta känns som det definitiva genombrottet för Elias som var bra igår mot Piteå men ännu vassare idag. Hans samspel med kollegan Daniel Carlqvist var ”rock solid” och tre grisar tilldelas Elias.

Två grisar ges till Victor Olsson som verkligen gjorde lön för mödan under den första halvan av matchen då Sundsvall prövade honom med mängder av projektiler. Victor var dock på bettet från minut ett och framåt och gjorde en väldigt fin insats i buren.

Sista grisen ges till Daniel Carlqvist som var härligt tuff och frän i närkamperna och som inte släppte det aggressiva hemmalaget ”över bron”.

I övrigt vill jag ge lovord till samtliga backar som alla gjorde sitt till defensiven och offensivt ges guldstjärnor till Rydström, Aterius, Åsell samt till Liljendahl som skiljde sig lite från mängden.