Inför Huddinge vs Väsby

Äntligen match igen för Väsby Hockey. Efter sexton dagar utan match och väldigt många av dessa dessutom utan träningar så kommer det nog att vara en aningen rostigt Väsby som möter upp hemmalaget Huddinge under fredagskvällen. Lagen skulle ha mötts redan fredagen den 7 januari men då hade Covid-19 hunnit spridit sig i Väsby. Huddinge spelade två dagar senare sin sista match innan även de fick lägga ner sin verksamhet. I den matchen pressade Huddinge serieledarna Nybro men fick nöja sig med en hedersam förlust efter att Nybro avgjort med mindre än fem minuter kvar av matchen.

 

Huddinge vs Väsby är ett minst sagt klassiskt möte där Söderort ska mäta muskler med Norrort. Bataljerna mellan lagen har varit många under årens lopp och bara denna säsong blir fredagens möte lagens fjärde denna säsong. En träningsmatch spelades lagen emellan och sedan två matcher under själva grundserien. Facit från dessa matcher är två Väsbyskalper och en förlust efter förlängning. Anmärkningsvärt är att Väsby vunnit båda mötena i Björkängshallen vilket rent historiskt sannerligen inte hör till vanligheterna.

 

Det var ju nämligen så att Väsbys matcher i Huddinge under många säsonger i princip var lika med en förlust. Styrkeförhållandena mellan lagen skiljde sig ganska så mycket åt för några säsonger sedan men sakta men säkert kom Väsby ikapp och sedan förbi och nu är det väl så att det råder lite fördel Väsby inför matchen på fredag. Åtminstone om man ska se till tabellen där Väsby ligger tvåa och där Huddinge parkerar på en sjätteplats med tio tagna poäng på åtta spelade matcher.

 

Huruvida Huddinges placering i skrivande stund är talande för lagets kapacitet är oklart även fast en tabell sällan ljuger. Att laget håller hög klass i deras bästa stunder råder hur som helst inga tvivel om. Laget har en spetskompetens som är riktigt hög, åtminstone rent anfallsmässigt. Det är väl främst lagets försvarsspel som inte riktigt varit tillräckligt bra nog och som gjort att laget förlorat hälften av lagens spelade matcher i Allettan hitintills.

 

Jag gjorde redan för ett par veckor sedan en intervju med en av veteranerna i laget, nämligen den pilsnabba forwarden Rasmus Dahlberg-Karlsson. Denna poängstarka forward gör i år sin tionde säsong i A-laget vilket i sig är imponerande och han om någon bör ha bra koll på sitt gäng. Så här går hans tankar inför matchen mot Vilda Väsby.

 

Hej Rasmus! Ni tog en viktig skalp nere i Vimmerby när ni vann med uddamålet 3-2. Vad har du att berätta från matchen?

-Tjenare Krister! Ja, för vår del handlar det om att börja ta poäng. Jag tycker däremot att vi spelat bättre än vad vi har fått utdelning i poäng inledningsvis. I AllEttan handlar det om att inte bjuda på någonting och de har vi gjort alldeles för mycket hittills. Matchen mot Vimmerby tycker jag ändå är ett steg framåt, där vi inte bjuder på så mycket. Vi gör en stabil bortamatch mot ett bra lag. Sebbe gör en riktigt bra match i kassen också.

 

Segern gör att ni har skapat er ett litet avstånd ner till botten två. Hur viktig anser du att segern var för er del och vad var det som framför allt gjorde att ni kunde vinna?

-Jag tror inget av lagen känner någon panik i dagsläget, det är 20 omgångar kvar att spela, så mycket kan fortfarande hända. Självklart är det skönt att få med sig tre poäng från Småland. För vår del handlar det mer om att hitta ett vägvinnande spel och minimera våra misstag, vi har kvalitéer i laget för att säsongen ska bli lång.

 

Ni har efter åtta matcher i Allettan spelat ihop tio poäng och ligger på sjätte plats. Är ni nöjda med er Alletta så här långt?

-Vi är definitivt inte nöjda med tabelläget, däremot som jag nämnde tidigare så tycker jag ändå att vi har spelat bättre än vad tabellen visar, men det går ut på att vinna hockeymatcher och de har vi inte lyckats med hittills. Vi blickar framåt och ser fram emot matchen mot Väsby.

 

Du var borta en ganska lång stund under grundserien men har nu spelat elva matcher och dessa skrapat ihop fina tolv poäng. Varför var du borta så lång stund under grundserien och hur känns formen nu?

-Anledningen till det var för att jag ådrog mig en ryggskada tidigt på säsongen som höll mig borta från spel. Däremot tycker jag att det känns bättre och bättre för varje dag som går, så det är positivt. Det handlar om att vara som bästa i mars/april när de ska avgöras.

 

Nu möter ni Väsby för fjärde gången denna säsong men för din del blir det första mötet för säsongen mot oss. Vad tror du väntar er på fredag?

Jag har sett alla matcherna mot Väsby i år och vet att det är ett skickligt lag med många duktiga spelare som man mött genom åren. Jag tror att det kommer bli en tuff och tät match där inget av lagen kommer bjuda på någonting. Det gäller att vara ruskigt disciplinerade annars kommer man bli hårt straffad då båda lagen besitter många offensiva kvalitéer.

 

Vad kan ni ta med er från matchen mot Vimmerby mot oss och vad tror du att det kommer att bli för matchbild på fredag?

-Vi tar med oss att vi gör en riktigt bra match över 60 minuter som vi ska bygga vidare på. Matchbilden som sagt kommer bli tuff och tät.

 

Slutligen Rasmus, varför tror du att ni tar andra raka segern år 2022 på fredag och på vilket sätt kommer ni att försöka sätta tonen på matchen?

-För att det är dags för oss att följa upp en bra prestation med en ny. För vår del handlar det om att sätta tonen direkt på matchen genom mycket fart och intensitet. Sen gäller det att vi håller oss borta från utvisningsbåset. I övrigt handlar det om att spela med mycket smartness, misstag kommer inget av lagen ha råd med.

 

// # 20 Rasmus Dahlberg-Karlsson – Huddinge Hockey

 

För Väsbys del är det glädjande nog intakt trupp som kan ställas på benen under fredagskvällen i Björkängshallen. Det hör inte till vanligheterna men riktigt kul och förhoppningsvis är det ett spelsuget Väsby som då kommer att visa upp sig, matchovanan till trots.

 

En spelare som alltid ser ut att vara på ett spelsuget humör är backlånet från Almtuna, nämligen Lucas Thorstensson. Jag har tagit några ord med Lucas som tänker så här inför fredagskvällen.

 

Hej Lucas, först och främst – varmt välkommen till Väsby Hockey. Hur känns det så här två matcher in i klubben?

– Tack så mycket! Det känns bra och har blivit varmt välkommen av boysen så det känns riktigt bra.

 

Dessa två spelade matcher för din del har inneburit lika många segrar och den senaste kom mot Kalmar. Hur skulle du vilja summera din egen insats så här långt?

– Tycker det har gått bra, riktigt skönt att vi har lyckats vinna dom senaste matcherna.

 

Du har spelat på många olika nivåer under säsongen. I Hockeyallvenskan, Hockeyettan men även juniorhockey. Hur är det att komma från en serie till en annan, är det svårt eller vänjer man sig fort?

– Ja exakt, det har blivit lite hoppande mellan olika serier. Tycker inte att det är så svårt ändå, det gäller bara att man spelar sitt spel och tar för sig så blir det bra.

 

Vad känner du annars om klassen på Allettan Södra om du exempelvis ska jämföra med spel i Hockeyallsvenskan?

– Allettan södra är en riktigt bra serie så jätteroligt att få vara här och spela.  Det är klart att det går lite snabbare i allsvenskan men det skiljer inte mycket alls.

 

Väsby Hockey har ju haft stängt för Covid men du har spelat juniorhockey med Almtuna under tiden. Hur känns formen så här när vi startar igång igen?

– Jo men det känns bra, har fått spela mycket här på slutet så är redo för nästa match.

 

Vi rivstartar med tre raka bortamatcher och först ut är Huddinge. Vad tror du väntar oss i Björkängshallen?

– Tror att det kommer bli en tuff match eftersom vi ligger högt upp i tabellen så vill dom slå oss lite extra

 

Slutligen Lucas, vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan i år, på onsdag och varför tror du att vi kan göra en bra återstart i Mariestad?

– Kommer göra allt för Väsby och bidra framför allt spelet med puck. Det sitter ett otroligt skickligt lag i vårt omklädningsrum så spelar vi som vi ska så lär det gå bra.

 

// # 4 – Lucas Thorstensson

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson