Finländsk poängspelare till norrlaget

Mustonen är ett gångbart namn i KIF:s historia.

Den legendariske tränaren Pasi nådde skyhöga höjder med Team Kiruna på 90-talet.

Nu är en annan Mustonen klar för KIF – forwarden Matias.

– En poängspelare med spelsinne, säger sportchefen Thomas Jatko.

Den gode Pasi Mustonens CV är fantastiskt. Du hittar hans profil här.

Mellan åren 1993 och 1997 såg han till att Team Kiruna tillhörde toppskiktet av hockeyklubbar i Sverige, under de dåvarande Elitserien (SHL) och fick hockeyfansen i Kiruna att drömma om högre höjder än Sveriges andraliga.

Nåväl, nog Pasi. Huruvida Matias är släkt med honom är oklart. Hemsidan har lagt sina resurser på att snabbt få ut den här nyheten, snarare än att släktforska.

För nyheten är god och nyförvärvet känns ytterst spännande.

Den 25-årige forwarden har sex säsonger i Mestis (finska andraligan) bakom sig och står även noterad för två matcher i Liiga. Totalt har det blivit 87 poäng på 144 matcher i Mestis.

Matias Mustonen har även haft kaptensbindeln i samtliga lagen som han spelade i under juniortiden.

Säsongen 19-20 svarade han för 17 mål och 25 assist på 50 matcher i Peliitat i Mestis.

– Han nådde inte upp i samma poängskörd ifjol men det berodde på att han hade lite olika roller i laget då, säger Thomas Jatko innan han fortsätter att beskriva sitt nyförvärv:

– Matias är en seriös spelare som vill proffslivet som hockeyspelare. Han är inte så storväxt (175 centimeter) men har ett fint spelsinne och kommer att kunna användas i special teams. Han är en poängspelare som kommer att producera.

Studerar man hans EP-profil hittar man även att han står noterad som CHL-mästare med JYP 2018. Nämnas ska dock att han bara spelade en match i den turneringen.

– Jag tror att han kommer att passa in väldigt bra i vårt sätt att spela och vara, precis som de övriga vi har signat inför säsongen som kommer. Jag tycker att lagbygget känns väldigt bra. Vi har fått in den spetsen som vi vill ha, säger Thomas Jatko.

Nu återstår en forwardsplats och två på backsidan innan truppen inför nästa säsong är klar.

Fortsättning följer med andra ord.

Mattias Heikki