J20`s ass. tränare Filip Thörnqvist direkt efter att målet var uppfyllt

Igår stod det klart att J20 klarade säsongens stora mål, att gå upp till Region Syd igen. Resan började nästan direkt efter att de åkte ur regional förra våren. Det tillsattes tränare, ledare, junioransvarig och tillsammans med styrelsen sattes detta mål upp. Killarna i laget anammade detta och har hela säsongen strävat mot det. En grundserie i höstas i div. 1 som de gick igenom utan att tappa en enda poäng, en Juniorettanserie som de slutade tvåa i och fick kvala. De hade chans på förstaplatsen då de åkte till Mjölby i näst sista omgången vilket hade inneburit direktavancemang. Tyvärr blev det förlust men killarna laddade om för en kvalserie och med en omgång kvar (Vita Hästen hemma på måndag) så är segern i kvalgruppen klar. Igårkväll ringde hemsidan upp ass. tränare Filip Thörnqvist.

Jag får börja med att säga grattis.

Tack så mycket!

Vad säger du, ni uppfyllde målet ni satte upp? Ikväll (läs fredag) blev ni klara för Region Syd då Vita Hästen förlorade mot HC Dalen.

Det var inget vi hade räknat med. Sen vet vi att hockey är en sport där allt kan hända när det blir lite nervositet och så. Jag började titta på matchen mellan Hästen och Dalen när det stod 1-0 till Dalen. Det blev bara mer och mer spännande ju längre matchen led. Man fattade att det här kan nog Dalen reda ut. All cred till Dalen måste jag säga, de åker dit med 12 utespelare och spelade väldigt uppoffrande. Det var härligt att se!

Föreningen hade ett uttalat mål att gå upp med juniorlagen, framförallt med J20. Ni har jobbat utifrån det målet en hel säsong, hur har det varit?

Jag tror jag kan tala för alla oss tre i ledarstaben, mig, Johan Eklund och Douglas Lögdal, att det var därför vi hoppade på. Dels är vi föreningsmänniskor alla tre och bryr oss om Mariestad BoIS där J20 ska vara i Elit (numera Region Syd, red.anm) tycker jag. Med ett sådant uttalat mål så blev det en härlig utmaning för oss. Vi har jobbat därefter från dag ett och talat om för grabbarna att det är det som gäller. Jag är sjukt imponerad av killarna, alla som har varit med i juniorerna. Så mycket som de har sugit åt sig av det vi har pratat om, vissa grejer har tagit lite längre tid och man har fått ha tålamod med dem. De har köpt det vi säger. Nu står vi där som vi pratade med dem om i augusti. Det är det som är härligt med lagidrott!

Jag har smugit lite i kulisserna, intervjuat spelarna och småpratat med dem och ända sedan i höstas så har varenda kille sagt -Vi ska gå upp! De har varit väldigt fokuserade på det.

Det är en sak att säga det och en annan att sedan göra det. I början kunde man kanske se att det var en ovan sits för dem med ett sådant uttalat mål. Det är verkligen ett tufft mål att sätta upp men som jag sa från dag ett har de verkligen jobbat efter det målet. Första serien gick vi igenom utan att knappt ha något motstånd. Där försökte vi att inte fokusera så mycket på resultat utan försökte få dem att köra matcherna ända in i kaklet. Bara det var en bravur, även om det stod 10-0 så körde de på, det var killar som blockade skott och sådant. Det är någonstans där vi la grunden, att få in den mentaliteten att vi ska köra hela matchen. Jag kan bara lyfta på hatten för alla killarna, den utväxling de har gjort under den här säsongen är fantastiskt att se.

Mjölby borta där ni kunde säkrat seriesegern och inte gjorde det. Då var det ruskigt tungt efteråt såg man bland killarna men ändå så hämtade de sig jättesnabbt och ställde om inför kvalspel.

Det är bara att lyfta på hatten för Mjölby i den matchen för de var bättre än oss och vann välförtjänt. Där kanske det blev lite gummiklubbor och stela handleder hos våra killar. Det var ett pressat läge för dem men den matchen tror jag var väldigt nyttig för oss inför en blivande kvalserie. Vi hade varit med om det och förstod att det ändå bara var hockey och vi vågade slappna av mer i kvalserien. Det är inte många av de här killarna som har spelat såna här viktiga matcher i sina karriärer. Det var något vi fick ta med oss inför kvalserien, vi kanske inte hade förberett dem på det bästa sätt inför Mjölby. Det var deppigt och vi lät oss vara deppiga i 2-3 dagar och tog ett litet break där. Sedan körde vi på som fan rent ut sagt i 2 1/2 veckor innan kvalserien började och sedan var det bara att gasa.

Hur känns det nu direkt efter att det är klart? Lite ovant att ”vinna i kostym”?

Man vill bara träffa alla. Jag har lyckats gå upp som spelare och vunnit några såna här viktiga matcher men aldrig i kostym. Nu vill jag bara krama om alla, både mina tränarkompisar, materialare, Johan Henriksson som ansvarig men framförallt alla spelare. Bara få säga hur jäkla fantastiska de har varit den här säsongen för de ska ha all cred de kan få.

Det är en match kvar, Vita Hästen hemma på måndag. 

Ja då ska vi gå ut och njuta och vi ska vinna den matchen också. Vi ska ha jäkligt kul den matchen.

Då får vi hoppas att många hittar till Mariehus Arena på måndag och är med och hyllar killarna.

Ja det vore fantastiskt! Man märkte på killarna att de tyckte det var kul i hemmamatchen mot Dalen då det var mycket folk och en bra klack.  Det är de absolut värda!

av Susanna Johansson

Måndag 27/3 kl. 19.00 spelas sista matchen i Mariehus Arena mot Vita Hästen.