Boisprofiler i nybildad sportgrupp!

Under fem säsonger nu så har Carl Johansson varit den som varit ensam ansvarig för att bygga Bois a-lag i egenskap av sportchef. Men från och med nu så kommer han få hjälp av två riktiga Boisprofiler. Det är dels vår senaste lagkapten, Johan Frick, som härom  veckan tillkännagav att han lägger skridskorna på hyllan, och dels den som var kapten innan Johan, nämligen Filip Thörnqvist. Tanken är att tre ska kunna lägga ner mer tid än en, och att tre huvuden tillsammans ska ta bättre och mer genomarbetade beslut än ett. Hemsidan ringde givetvis upp Filip och Johan för att höra deras tankar om omorganisationen.

Filip Thörnqvist

Vad tänkte du när du fick erbjudandet om att ingå i en sportgrupp?

– För att göra en lång historia kort… Det Calle (Carl Johansson, sportchef) gjort och tiden han lägger ner, det är få som skulle klara det. Det är otroligt mycket arbete ska man ha klart för sig. Redan när jag slutade så tog jag upp det att man bör vara en sportgrupp med tanke på det. Sedan har Calle skött det med bravur, men när jag frågan av Calle så var det givetvis kul och när Johan Frick var med också så är det nu tre som verkligen brinner för Mariestad som ska arbeta tillsammans och det tror jag både blir bra och jättekul.

Vi som är i hallen och pratat med dig vet att du har följt hockeyn noga även efter att du lade av för fyra säsonger sedan!

– Ja verkligen, det är nästan mer nu än när man själv spelade, då hade det blivit för mycket hockey om man hade det som intresse vid sidan av med, men nu har man verkligen ett stort intresse och följer laget och ettan noga.

Så du har stenkoll på spelare?

– Det har jag väl inte, men jag har sett många matcher och därmed spelare, och då inte bara matcher Bois spelat. Jag tycker det är roligt att titta på spelare och att nu försöka hitta spelare som passar in i hur vi vill spela och vara i Mariestad Bois.

Hur länge sedan var det du fick frågan?

– Det är ganska nytt, vi har pratat och smygstartat lite någon vecka, så vi har jobbat lite i skymundan redan.

Jag antar att inte alla i gruppen kan springa på samma bollar, hur har ni fördelat arbetet?

– Det är nytt, så just nu handlar det om att hitta rätt karaktärer. Så vi har delat upp spelare som är intressanta mellan oss och så har vi pratat med dem och försökt se vad det är för människor. Sedan har Calle väldigt bra kontakt med agenter, där är inte jag och Frick än, utan sånt tar tid att bygga upp, så Calle kanske har mer det ansvaret. Men det handlar också om att ta hand om spelare som är här och sex ögon ser mer än två.

Vad säger du om lagbygget säsongen som var?

– Jag har gått som supporter i fyra år sedan jag slutade spela själv, just för att man älskar och brinner för Mariestad Bois. Och jag kan tycka att man har tappat lite av mentaliteten att det ska vara jobbigt att möta Mariestad, att det ska vara spelare som är beredda att smutsa ner sig och att man vill vara här. Att man kommer hit för att utvecklas både på isen och som människa, och att man brinner för att ta på sig tröjan man fått äran att bära. Sedan handlar det om att pricka rätt med, jag och Johan är duktiga med grupper, vi har varit lagkaptener tidigare och kan läsa av människor på ett bra sätt, och då måste målet vara att få hit bra karaktärer och att man ska märka av på isen att det är Mariestad Bois som spelar. Så jag skulle vilja ha lite fler spelare som är beredda att smutsa ner sig och att det brinner i ögonen på dem.

Hur ligger ni till med lagbygget?

– Det är fortfarande tidigt, men vi har en hel del krokar ute. Jag tror att det bara kan bli bättre när vi är tre som kan bolla med varandra, ska vi ta nästa steg och nosa på allsvenskan så måste vi inte bara titta på skickligheten utan också på mentaliteten, att det passar hur vi vill spela. Vi har som sagt var många bollar i luften och jag är inte orolig, det ser intressant ut.

Hur många vill ni behålla?

– Det är klart vi vill behålla spelare, spelare som vi vill ska representera Bois nästa säsong, och det finns också några som vi ska tacka av. Men hur många spelare som vi ska ha in hänger också ihop med hur många vi får in med, det är viktigt med rätt människa och spelare.

Jag fick en fråga av en supporter som kanske är tidig att ställa till dig men som jag ställer ändå: Hur går arbetet med att värva spelare till, är det agenter som kontaktar eller om spelare eller är det ni som tar kontakt med spelare?

– Jag har inte jobbat så mycket med detta, men Calle har bra kontakt med agenter, så han sköter dem medan jag och Frick pratar personligen med spelare. Vi har kollat våra styrkor och min och Fricks är att känna av vad spelare står för, sedan bollar vi med varandra och utnyttjar våra egenskaper till att göra Bois bättre. Men agenter skickar ut spelare hela tiden, sedan finns det spelare som vi är nyfikna på som inte agenter skickat om, och nu blir vi tre som jobbar istället för en så då kan man grotta ner sig mer.

Ja är man ensam kanske man inte har samma tid att jaga spelare utan får mer förlita sig på det agenter skickar ut om…?

– Precis. Men jag måste än en gång säga att det är beundransvärt hur mycket tid Calle har lagt ner när han varit själv, så all cred till honom. Men nu blir det bra där man kan utnyttja varandras styrkor och erfarenheter för att ta Bois framåt.

Har du själv tiden? Jag vet att du har heltidsjobb, familj och barn och är ledare dessutom…

– Man brinner för Mariestad och för föreningen, och då har jag alltid sagt att vill de ha min hjälp så ställer jag upp. Som sportgrupp finns inga fasta tider heller, utan man tar tiden när den finns, då kan man prata med gruppen och sånt under säsong med, så det blir inga problem.

Har ni börjat med avstämningsmöten med laget för att veta var de står?

– Ja det har vi, vi har daglig kontakt med spelare och i gruppen med hur vi går vidare och vem som ska göra vad, så vi har en plan och ser ljust på framtiden. Även Ronny har haft spelarsamtal. Det har bara varit en kort period sen jag och Frick kom in i arbetet, men de har hållit på även innan vi kom med så vi ligger i bra fas där.

Till sist: Kan du utlova att vi får vi några godbitar det närmaste?

– Ja i slutet av veckan så blir det en härlig bomb som jag tror alla kommer uppskatta. Det är en profil på hur en Boisare ska vara!

 

 

Johan Frick

Numer inte spelare, men ny i sportgruppen: Hur gick tankarna när du fick frågan?

Att det var en smickrande fråga. Jag känner att jag inte är riktigt är klar med hockeyn, även om jag fick lägga ner den egna spelarkarriären då tiden inte riktigt fanns, så när jag fick frågan kändes det jäkligt roligt att få hoppa på med Calle och Filip.

Visste du om detta innan du tog beslutet att sluta spela?

Nej det kom efteråt, det blev nästan en ny chock. Men Calle frågade mig när jag berättade att jag skulle lägga av: ”Hur vi ska behålla dig?”, och så har det väl växt fram…

Vad blir utmaningen?

Svårt att säga, det är så pass färskt, men det är mycket att sätta sig in i, mycket kontakter som ska knytas, men jag har inte tänkt så mycket på det, mer än möjligen att vi ska sätta ett bra lag på isen, så det blir väl den stora utmaningen…

Vad kan du tillföra tror du?

Att jag har det bagaget jag har med det jag kommer ifrån: Lagsammanhållning och personer som behövs i ett lag. Vi ska inte värva spelare bara för att de gjort poäng, utan vi måste också se på vad det är för människor. Sedan har man spelar några säsonger ändå och mött en väldigt massa spelare som man har fått en uppfattning om, så jag hoppas kunna bidra med det med.

Hur kommer samarbetet gå till?

Vi har samma mandat, sedan blir det att vi lutar oss mot Calle då han ska lära upp oss i rollen som sportchef, vad man behöver tänka på och sådär, men annars har vi samma mandat. Sedan har vi inte fördelat uppgifter så, utan bollar idéer med varandra, men vi har ganska samma tänk, och det har flutit på bra än så länge.

Kan det bli så att om man har 30 intressanta spelare så tar man tio var och kan då grotta ner sig mer i varje spelare…?

Ska man svara krass så har det varit ett enormt stort ansvar Calle haft, att kombinera ett heltidsjobb med nästan heltid som sportchef, och kan man istället dela det på tre så kan man får man mer tid på att lägga på varje spelare, och samtidigt så kan man bolla med varandra på ett annat vis med, så det är en fördel att vara tre.

Nu ska du bygga ett nytt lag, vad för pusselbitar behöver adderas för att det ska bli en klart pussel som är redo att utmana på allvar?

Vi vill ha en stark centersida. Sedan handlar det om vad det är för tränare man har och vad han vill spela för spel. Har man en defensiv tränare och en offensiv tränare så ska de ha olika trupper, så just nu tittar vi på en mix. Samtidigt ger ett bra anfallspel ett bra försvarsspel. Vi vill hitta spelskickliga spelare, men även hitta tillbaka till att det ska vara jobbigt att komma till Mariehus arena och spela.

Vad börjar ni med: Befintlig trupp eller nyförvärv?

En mix. Självklart går vi igenom befintlig trupp, Calle hade gjort ett bra jobb och har gått igenom alla spelare. Sedan får man utvärdera vad man vill behålla och sedan titta på vad man vill plocka in. Så förra säsongens trupp är kanske i första skedet.

Till sist: Vad tycker du ska bli roligast med att vara en de av en sportgrupp?

Att lära känna spelare och andra i Hockeysverige, och att se laget från en annan vinkel. Annars har man hela tiden varit inne i gruppen och sett det ur spelarperspektiv, man har inte varit medveten om hur det går till vid förhandlingar osv, det ska bli väldigt intressant.

Den tredje i sportgruppen och sportchefen Carl Johansson om den nya sportgruppen:

”När möjligheterna till dessa rekryteringar dök upp så fanns det inte så mycket för mig att fundera på. I Johan och Filip får vi in två stora ledare, föreningsmänniskor och inte minst killar med ett skarpt öga för ishockey! Grabbarna sitter också på en social kompetens som är avgörande för rollen. Vi kommer nu att vara tre som delar på ansvaret och har samma mandat i beslutsfattandet. Jag är övertygad om att detta är bästa sportsliga vägen framåt för klubben. Välkomna tillbaka kaptener!”

Av Krister Holm

Foto: Petteri Virtanen, Mariestadstidningen