För en jämställd förening

I enlighet med Svensk Hockeyförbundets vision om jämställd ishockey 2030 gör nu Kalmar HC en nysatsning på jämställd förening. Antalet aktiva flickor och kvinnor har ökat i Kalmar HC men föreningen måste fortsätta utvecklas och intensifiera arbetet för en jämställd hockeyförening.

Satsningen på flick-/ och damverksamhet är prioriterad inom svensk ishockey och likaså inom Kalmar HC. I samarbetet med CIS Ishockeygymnasium så välkomnas gymnasietjejer att komma till Kalmar och fortsätta kombinera sin ishockey med studier. Målsättningen är att ha ett etablerat representationslag för Dam med spel i Damtvåan.

För att säkerställa en tydlighet för dam anställs Jarkko Oikarinen som sportchef för dam. Jarkko har med sin erfarenhet av elitnivå en god syn och erfarenhet av vad som krävs kring ett lag och det arbete som skall göras. 

Jarkko har redan satt igång sitt arbete och tagit kontakt med sin gamla tränare Pasi Mustonen som nu arbetar som finsk förbundskapten för damlandslaget för att bredda sin kunskap och säger såhär om sin syn på satsningen på dam:

-Någonstans måste vi som förening säkerställa att vi i Kalmar HC har jämställd idrott för alla. Framför allt till tjejer och damer. Vi kommer att börja driva dam- och flickhockey på ett helt annat sätt. Jag kommer att kolla upp alla som har jobbat med damhockey under en lång tid, säger Jarkko. 

Med 16 tjejer i gruppen börjar nu arbetet för att bredda organisationen kring dam samt rekryteringen av spelare. 

Spelaren Linnea Lehnbom välkomnar satsningen på dam:

– Det var mycket prat förut, man blev positiv till det, men det hände inte så mycket mer. Nu känns det som en helt annan sak. Har vi sagt någonting till Camilla Freedeke händer det på en gång, säger Linnea Lehnbom.

Lagkompisen Emma Magnusson fyller i och känner en stor trygghet med vad som komma skall för dam-laget:

– Jag tror att det här kommer att bli super. Jag litar på Camilla helt och hållet och Jarkko Oikarinen har erfarenhet och har spelat här tidigare.

Kalmar HC genom styrelsen tror på att damishockeyn har en klar plats i hockey-Sverige och i Kalmar HC. Perspektivet jämställd idrott är viktigt för hela samhället på både bredd och elitnivå och det tänker vi i Kalmar HC tar fullt ansvar för genom att genomföra en stor nysatsning på våra damer.