Jag har tryck kvar i benen!

En av planens allra största i gårdagens segermatch var Boisbacken Jesper Broeng. Han spelade inte bara otroligt starkt defensivt, han bidrog även med många av de kvalitativa uppspelen och var på så sätt en nyckel till att Piteå aldrig riktigt fick fast Bois som de försökte med. Lägg dessutom till att han bidrog till flera av de vassaste chanserna offensivt och det kanske inte är så konstigt att en meriterad ettantränare tycker han är ettans bästa back. 

Jesper Broeng, 2-0-seger mot Piteå i semifinal fyra, beskriv känslorna så här direkt efter!

Det är fruktansvärt skönt! Det ska bli riktigt roligt att få åka upp till Piteå igen och slåss om den där kvalserieplatsen.

Vad gör att ni vinner idag?

Det är en bra fråga, men jag tror det är att det inte är lika mycket slarv idag. Inte lika mycket pucktapp och turnovers, utan vi maler på och maler på hela matchen. Sedan får vi in en balja till slut och kan rida på den vågen. Det känns aldrig riktigt farligt för Piteå idag, det känns stabilt. Även om vi inte är så heta framåt, så lyckas vi ändå vinna och det är starkt!

Jag tycker att ni är duktiga på att hålla pucken framför er också, ni spelar inte tillbaka pucken in i egen zon så ofta så de kan få tryck på er igen. Var det något ni hade pratat om?

Det var inget vi hade pratat om speciellt, utan det var mer klassiska grejer som att hålla det enkelt och låta de behöva vända på oss när de jagar, så det var vi nöjda med.

De fick inte ens tryck på er med utplockad målvakt!

Nej det städade vi av bra, vi hade något fint skottäck som renderade i kontring och mål, det var sjukt viktigt.

Jag tycker du är klockren idag, det går inte checka fast dig!

Det vet jag inte, men jag försöker hela tiden hålla det enkelt. Få upp den med ett enkelt pass upp till forwards och sedan hoppa med. Att få självförtroende med det enkla spelet, försöka se vad som är ledigt och sätta den så fort jag kan. Men jag är nöjd.

Jag pratade med en meriterad hockeyettantränare som menade att du är ettans bästa back…

Oj! Det var roligt att höra men det vet jag inte om jag håller med om…

Argumenten var att du är pucksäker, du går inte checka fast, du hittar hela tiden lediga blad, slår aldrig bort ett pass, är rörlig och följsam i offensiven och att du nu också fått defensiven på plats, det går inte trycka dig förbi på fysik som det kanske gjort tidigare, utan nu är du också stabil defensivt. Är defensiven något du jobbat mycket med

Jag har alltid `jobbat mycket med att försöka bli starkare i defensiven, jag har alltid varit lite bättre i det offensiva spelet. Men det tycker jag att jag utvecklat nu, jag känner mig stabilare och jag känner mig tryggare i huvudet, att jag vågar lita på mig själv defensivt med. Det är väl den stora skillnaden, att jag vågar lita på mig själv, och känner mig stark mentalt.

Du är ju inte så storvuxen som back, men du vinner ändå många dueller. Vad är hemligheten?

Jag försöker vara rätt positionerad och vara aktiv med klubban, då behöver du inte vara så stor. Jag kan inte gå in och proppa varje gång, utan jag spelar mycket blad mot puck.

Hur är go’et i laget just nu?

Nu känner jag att vi flyger! Vi har haft Jesper Lindén och Lukas Larsson borta nu två matcher, det är två tredjedelar av förstakedjan, nu har vi allt i egna händer. Seger på söndag och vi är i kvalserien, det är klart det stärker laget att ha möjlighet att gå dit.

Kvalserien, vad hade det betytt att nå dit för egen del?

Det hade varit svinkul att nå dit, jag har aldrig spelat så här länge tidigare. Men det vore riktigt kul att få mäta sig med de bästa lagen och se vad vi kan gå för.

Orken då, orkar ni ladda om?

Ja för f-n, vi har ju tränat hela sommaren! Själv känner jag att jag har mycket kraft kvar. Det finns tryck i benen!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström