Panel kvalserien – 17 profiler tippar: ”De går upp”

Kvalserien startar på tisdag.

Vilket lag går upp i Hockeyallsvenskan?

Vi frågade 17 hockeyprofiler – spelare och ledare i ligan och några hockeyexperter.

Här är deras svar.

18.00: Se Hudiksvall-Troja/Ljungby här!

18.00: Se Nybro-Mariestad här!

* Mats Wennerholm, 66, hockeykrönikör, Sportbladet.

De går upp: Nybro

Kommentar: Nu när Boden är borta har jag svårt att se någon stoppa Nybro. Bred trupp, bra form, bra och rutinerad tränare i Mikael Tisell. Att tre lag av fyra i kvalserien kommer från den södra serien, är också ett tecken på kvalitet. Nybro är ett klassiskt smålandslag som jag gärna skulle se i hockeyallsvenskan igen. Tänk Nybro-HV71 nästa säsong. Det vore något. Ett tag var jag beredd att verkligen ta i och säga Mariestad,. Sensationslaget. Det är oerhört imponerande att slå ut både Dalen och Boden i slutspelet och i två raka matcher. Dessutom hade Nybro stora problem med just Mariestad i södra allettan. Men jag kör på Nybro. Tror de är bäst när det gäller.

* Erik Planeby, 32, fd tränare Kumla.

De går upp: Nybro.

Kommentar:  Ruskigt tuff serie såklart. Hade nästan viljat sagt Mariestad på frågan eftersom dom imponerade stort i matcherna mot Boden och har en grym målvakt i Tobias Sandberg. Men när jag summerat klart blir det till slut Nybro som tar hem det. De vann Allettan södra, gjorde överlägset flest mål och släppte in minst. Känns som ett bra lag rakt över med Tisell som en stark coach också. 

* Petter Christoffersson, 44, sportchef Kalix.

De går upp: Troja. 

Kommentar:  Jag tror att Troja är de lag som kommer att ta klivet upp, de har en erfaren ledare och truppen har också en bra rutin. Det kommer att stå mellan Troja och Nybro, men Troja kommer att vinna på grund av bättre defensiv.

* Mattias Ek, 49, reporter, Hockeynews:

De går upp: Mariestad.
Kommentar: Defensiven vinner mästerskap heter det. Och vad ska man då säga om Mariestads målvakt Tobias Sandberg? Han har vunnit sina sex kvalmatcher och är hundraprocentig på den fronten. Han är över 95 procent när det gäller räddningarna. Här har Mariestad en enorm trygghet nu när det drar ihop sig. I premiären borta mot Nybro ligger den större pressen på smålänningarna. En fin start och Mariestad blir livsfarligt.

* Andreas Paulsson, 45, forward, Vallentuna. 

De går upp: Hudiksvall. 

Kommentar: Allt sunt och förnuft säger ju Nybro – bästa målvakten, bästa laget och coach Tissel har en hel flock rävar bakom öronen och just därför ska dom lösa dettsa. Men det är ju förbannat tråkigt att tippa på favoriter så jag säger…Hudiksvall. Bosson håller nollan i sista matchen mot Troja och får en staty upprest efter sig på torget i Hudik. Avgörande målet krutar Byström Johansson in med en rejäl slaggare från toppcirkel i power play. Hudikborna firar coronasäkert hela våren. Tabellen? 1) Hudik. 2) Nybro. 3) Troja. 4) Mariestad.

* Per Gustafsson, 50, tränare, HC Dalen. 

De går upp: Nybro

Kommentar: Kommer att stå mellan Nybro och Troja, där jag tror Nybro kommer gå segrande. De har fått in spets med sina finska spelare och har bra målvaktsspel, men Troja har ett offensivt bra lag och kan de få till defensiven och ha ett bra målvaktsspel så kommer de bli en stor utmanare.

* Mikael Mjörnberg, 38, expert och frilans-journalist.

De går upp: Troja/Ljungby

Kommentar: Det är på papperet fyra väldigt bra och intressanta lag som ska göra upp, men rutin väger tungt i sådana här sammanhang och det har visat sig förr att det krävs att man varit med i en kvalserie eller två och känt på hur det är tidigare för att kunna ta klivet upp. Det kan tala emot Nybro och Mariestad. Hudiksvall spelade förvisso kvalserie säsongen 18/19, men truppen har genomgått en påtaglig föryngring sedan dess. Troja däremot har en skön mix av ärrade veteraner som varit med klubben genom kval förr och yngre mönsterbrytare som kan avgöra de jämna matcherna. Jag tror det fäller avgörandet.

* Björn Jonason, 33, forward, Huddinge.

De går upp: Nybro

Kommentar: Jag tror på Vikings. De har gått som tåget ända sen jul och har verkligen prickat rätt med sina importer som verkligen klivit fram som matchvinnare. Ryggraden med energispelarna Palmberg och Wengdahl, polisen Lindström, pucktrollarn Ilestedt och kanske främst väggen Robin Johansson kommer dra ett stor lass och lösa avancemanget för den småländska klubben. Det är dags att Nybro tar klivet och både klubben och fansen är mer än redo!

* Martin Pärna, 28, forward, Halmstad.

De går upp: Nybro.

Kommentar: Jag tror att det kommer bli otroligt tight genom hela matchserien. Dock vill jag ändå lyfta ett Nybro som det lag som kommer dra det längsta strået mycket tack vare dess grundspel som varit stabilt på en hög nivå genom hela säsongen. Det som kommer att avgöra i Nybros favör är bortsett från härföraren i defensiven Erik Lindström och Robin Johansson i kassen deras effektivitet i special teams där Nybros powerplay är oerhört vasst. Samtidigt som Nybros PK under Play-off varit sisådär lyfter jag ändå ett varningens finger då dem gjort 2 mål i underläge. Dessutom kommer de säkerligen komma ihop sig och gör allt för den slutgiltiga allsvenska platsen.

* Marcus Paulsson 37, forward, Mörrum.

De går upp: Nybro

Kommentar: De har ”Tisse”. Tisse var aldrig min typ av coach men han kräver struktur av alla  och hans grabbar vet vad som gäller. Nybro har alltid imponerat på mig under mina två säsonger i div 1.. .jag är ganska säker på att de är deras tur men kommer bli utmanade av Troja. Troja kan man aldrig räkna ut.  Nybro har en en stomme som har varit med i allettan och playoff under några år och erfarenhet av slutspel ska man aldrig underskatta. Nybro går upp!

* Viktor Lennartsson, 27, forward, Forshaga.

De går upp: Nybro.

Kommentar: Väldigt svårt att tippa men jag säger Nybro. Har ett bra försvarsspel och en ruskigt stabil målvakt (Robin Johansson) som kan ta dom hela vägen. Sen tycker jag Nybros grymma fans är värda det.

* Daniel Fahlström, 25, målvakt, Nyköping.

De går upp: Nybro.

Kommentar: Starkt av Troja att slå ut Vimmerby som troligtvis har seriens bästa försvar. Nybro har både spets och rutin för att avgöra matcher när det är som tightast. Tror det kommer att bli ett race mellan dom och Troja-Ljungby där Nybro drar längsta strået till sist. Avgörande kommer vara försvars och målvaktsspelet, fungerar det så går Nybro upp.

* Jonas Gustafsson, 52, assisterande tränare, Linden.

De går upp: Nybro.

Kommentar: Nybro ser heta och farliga ut, jag tror de har störst chans att klara det här. Men jag måste nog varna lite för Mariestad också, de såg vassa ut mot oss i play in och att slå ut Boden tyder på klass. Deras målvakt Tobias Sandberg är ju grym, han kan ensam avgöra matcher. 

* Tomas Ros, 49, journalist, Sportbladet.

De går upp: Mariestad.

Kommentar: Gud vad kul att Hockeyettan håller fast vid kvalserien. Och att det är fyra lag med stora fans-skaror som gör upp. Mitt val går till Mariestad. Deras resa den här våren är speciell och andas framgång. Man slog bland annat ut favoriten Boden i play off och det gör att laget fått en enorm skjuts framåt både sportsligt och om vi tänker på självförtroendet.

* Johan ”Mr Madhawk” Svensson, 36, journalist, Expressen.

De går upp: Nybro.

Kommentar: Micke Tisells gäng var bäst i den södra AllEttan och när Mariestad nu slog ut Boden, som på förhand var den främsta favoriten totalt sett så landar mitt tips i Nybro. Jag har den största respekt för övriga lag i den här kvalserien. Om man tittar på Troja så har de traditionen på sin sida. Men jag har respekt för de andra också. Mariestad slog trots allt ut Boden i två raka och Hudiksvall kom tvåa i den norra AllEttan. Jag har faktiskt suttit och kollat en del på HockeyEttan här under slutspelet. Åtminstone låtit det stå på datorn när man exempelvis bevakat SHL och HockeyAllsvenskan, så det blir en ruskigt intressant kvalserie. Men jag lägger alltså mitt tips på Nybro.

* Jesper Jäger, 49, tränare och sportchef, Vännäs HC

De går upp: Troja/Ljungby

Fantastiskt rolig serie som väntar. Fyra lag från HockeyEttan gör upp om en plats i Hockeyallsvenskan. Mycket står på spel och vinnaren tar allt. 

Det blir som alltid i kvalserier, väldigt tätt och tufft. Det lag som kommer spela med störst tålamod och jobba hårdast kommer stå som vinnare. Inget kommer vara avgjort förrän sista omgången är spelad.

Jag är övertygad om att traditionens makt är stark. Troja har varit med i otaliga kvalserier och är vana segrare i situationer som detta. Jag tycker även Troja visade styrka när de slog ut erkänt svårspelade Vimmerby. Förutom detta har de matchvinnare i form av Oscar Öhman, Kevin Karlsson, Jesper Emanuelsson och framförallt målvakten Wictor Ragnewall. De kommer bli avgörande över en serie på sex omgångar. Må bästa laget vinna!

* Adam Rachidi, 28, back, Enköping 

De går upp: Nybro. 

Kommentar: Jag tippar Nybro, grymt lag på flera positioner. De har en bredd och inte bara en femma som kan leverera , och när det gäller kvalserien så handlar det om att man inte bara har en eller två femmor – man behöver ha med alla. Sen gillar jag Nybros fans, dom borde få se allsvensk hockey. Så jag unnar dom en plats i allsvenskan!

Spelprogrammet klart – så spelas kvalserien till Hockeyallsvenskan