Vi har en större bredd nu!

Det är givetvis en bra känsla i Bois nu sedan man dels har ett par starka segrar i ryggen, dels fått vara skadefria ett tag. Men imorgon väntar en riktigt tuff uppgift för laget då den stora förhandsfavoriten Karlskrona står för motståndet. Bois tränare Ronny Johansson har dock segerreceptet klart. 

Det blev seger senast mot Tranås, berätta om dina intryck av matchen!

– Första perioden är bra, även om Tranås vinner skotten är vi det bättre laget och spelar bra hockey. Sedan var jag kritisk mot andraperioden när jag blev intervjuad efter matchen, men den är inte så dålig när jag ser om den. Första halvan är bra, då klarar två boxplay bland annat. Sedan blir vi lite små några minuter och de gör två mål och de får initiativet, men vi kommer igen i slutet av perioden igen. Sedan var det väldigt starkt att vända i tredje, och vi sköter också 5 mot 6-spelet bra även om det är svårt att stänga ner allt, men så får Andreas (Axelsson) hänga dit fyran, det var skönt.

Vi ska som vanligt lyfta fram spelare, vilka tycker du gjorde det bra?

– Kedjan med Erik Olsson visar vägen, de vänder matchen åt oss och fick bra stäm i spelet. Vi har snackat med dom inför matchen, de har inte riktigt fått flytet, men exakt det vi pratat om gav resultat. Det är lite flyt kanske att få utdelning på det så direkt, men vi har pratat om att ha bättre rörelse i anfallszonen och det var exakt så trean kom. Det var kul att det gav utdelning så direkt och det var också roligt att de gjorde en så bra match. Det visar på bredden vi har nu. Under hösten har förstalinen burit mycket, men nu har vi en större bredd där alla kan leverera, det är skönt. Andrakedjan har levererat tidigare och nu är det tredje, det är en styrka i gruppen.

Även fjärdekedjan har levererat!

– Ja absolut. Framför allt tar de mycket defensivt jobb, vi rullar på fyra linor och det trillar in poäng. För en defensiv enhet är kanske inte poängen det viktiga, men de har visat att de kan leverera framåt och det är en styrka.

Jag skulle vilja lyfta fram Isac Ohlsson med!

– Absolut, jag berömde målvakterna idag, de ger oss chansen att vinna matcherna båda två. Det är ett par där båda vill stå, vi har en bra konkurrenssituation där de sporrar och driver varandra. Det känns bra på alla fronter just nu. Backbesättningen är bra med. Visserligen tappar de vid ett mål, men sånt sker, det handlar om att inte få panik utan tro på det vi gör. Vi håller dom utanför oss på ett bra sätt nu, och då kan målvakterna känna att de kan släppa en retur för vi är först på dom, och det gör dom tryggare. Det handlar om att få lagkänslan där alla litar på varandra. Sedan har vi varit skade- och sjukdomsfria på slutet, det ger bättre träningar med, sånt spelar också in.

Annars var det en akkilleshäl i inledningen på allettan med mycket insläppta mål…

– Ja vi har släppt in mycket mål men litar mer på varandra nu. Vi släppte åtta mål en match och sex en annan, men det är mycket stabilare nu och alla har hittat sina roller och då är det lättare att jobba. När vi fått en kontinuitet i laget där spelarna fått spela tillsammans i givna formationer så kan vi som tränare jobba med att sätta roller på ett annat sätt. Det är mycjket svårare när spelare fått hoppa mellan formationer och därmed roller. Nu har spelarna köpt den roll de fått och vet vad de ska göra och kan sedan jobba utifrån det, det ger en trygghet åt hela laget.

Jag läste en krönika av Mikael Mjörnberg där han reflekterade över att två av hockeyettans främsta tränare båda sagt att en tränares uppgift är att ge mer och mer ansvar på spelarna själva ju längre säsongen går. Hur ser du på det?

– Det är skitviktigt! Jag är rätt ny som tränare men har vuxit mer och mer in i det, och i mitt tänk så är det viktigt att ha ett stort eget ansvar som spelare. Vi kan rita upp riktlinjer att gå efter, men det finns så många situationer som dyker upp på isen så det går inte att ha ett facit till allt som spelarna kan gå efter. Utan det är ett spelaransvar och det har de tagit bra och det blir bara bättre och bättre tycker jag. Vi ska sätta press och ha mycket fart, men det går inte alltid, den bedömningen måste spelarna ute på isen ta när det är läge för det och när det inte är det. Det är snabba beslut, men vi har i kedja för kedja kollat på videoklipp för att se vad som kan göras bättre, det ger en delaktighet och ett spelaransvar att man håller sig inom ramarna, men man ska ändå ha fria tyglar inom de ramarna. Man kan inte stöpa alla i en form, men man ska ändå ha riktlinjer att gå efter, men mycket beslutsfattande måste de ta själva. Sedan tycker jag inte alla ska ha samma ramar heller, en kreativ spelare måste få gå lite utanför ramarna för att kunna utnyttja sina styrkor, medan andra kanske behöver ha lite mer styrt. Alla ska göra det de är bra på och utnyttja sina starka sidor.

Imorgon väntar en ny tuff uppgift då Karlskrona står för motståndet hemma i Mariehus arena. Du har säkert scoutat dom, vad kan du berätta om dom?

– De är duktiga med pucken och har många kreativa spelare. Det handlar om att inte ge dom tiden. Som vi spelat mot Dalen och Tranås, att sätta press på dom för att ge dom ont om tid. Jag har hört intervjuer efter matcherna där motståndarna tyckt att de hade för dåligt passningsspel, men framför allt mot Dalen så fick de ingen tid att leverera vettiga pass. Vi måste spela på samma sätt mot Karlskrona, minimera tiden för dom, då vinner man mycket puckar och vi måste våga stå kvar när det är läge för det. Då blir det tufft för dom.Så det är nyckeln för oss, att ge dom lite tid.

De är själva duktiga på att sätta sån press på motståndarna som ni är ute efter. Hur ska ni lösa det för att komma ur pressen?

– Vi har idéer i speluppbyggnaden där mycket handlar om att ta snabba och rätt beslut. Det handlar om att inte hålla i pucken bara för att du har tid att göra det, utan släppa pucken på lediga blad för att ge kompisen tid. För väntar du två sekunder, så innebär det att kompisen får den tiden mindre på sig att göra något med pucken, Så det handlar om att vara rapp till puck och hitta enkla snabba pass för att ge varandra tid. Men det har sett bra ut, vi är på väg att bli ett lag som är jobbiga att möta och det är så vill vi uppfattas. Det känns bra!

En sak som jag ändå tycker det finns utvecklingspotential på är det här med att dra på sig onödiga utvisningar, Hur ska ni göra för att slippa dom?

– Det är ett ansvar hos killarna. Det är ok att ta en utvisning för att hindra målchanser, men en crosschecking i anfallszon är inte ok. Där måste vi bli bättre helt klart.

Hur ser skadeläget ut?

– Det är fulltalig trupp. Även Carl-Johan Gustavsson som saknades senast är med. Ludwig Collberg är kvar i Bäcken fortfarande.

Det finns väl ingen anledning till att byta formationer antar jag?

– Nej vi har hittat rätt nu känns det som. Det är också en trygghet för spelarna att inte byta runt för mycket. De pratar ihop sig och diskuterar mycket i kedjorna, det är jag verkligen glad över att se som tränare. Så det finns ingen anledning att byta, jag tror vi hittat rätt nu och det känns bra med kontinuitet.

Av Krister Holm