Vi har gjort det jäkligt bra!

Nu är halva allettan spelad och Bois ligger så här långt på en fin femteplats, trots mängder av skador och sjukdomar under inledningen. Imorgon drar den andra halvan igång, och den gör det med en match mot tabellfyran Troja, ett lag Bois vann emot i premiären. Men hur ska Bois lyckas vinna också imorgon? Vi ställer den och många andra frågor till Bois tränare Ronny Helander. 

Nu har vi kommit halvvägs i allettan, kan du summera första halvan?

– Jag tycker vi gör en bra halva, vi tar 14 poäng vilket är ungefär 1½ poäng per match. Vi har som mål att komma till playoff och med tanke på starten med alla sjukdomar så har vi gjort det jäkligt bra då vi varit väldigt brandskattade. Vi släppte in lite mycket mål i början, men där har vi skärpt till försvarsspelet det sista. Vi hade annars en turbulent höst och kom in i allettan med lite halvstukat självförtroende. Vi vet att vi har en hög kapacitet, men det gäller ju att visa det också, och det tycker jag vi visat på slutet här när vi blivit mer fulltaliga, då har vi visat att vi hävdar oss väl i allettan. Vi hade som mål att ligga på 110% i special teams, där har powerplay varit riktigt bra, men vi hade alldeles för dåligt boxplay inledningsvis, vi var nere på 56% och det håller inte. Men på slutet så har vi tagit oss rejält och de sista matcherna har vi legat på 93% i boxplay, vilket gjort att boxplayprocenten ökat till 73% och vi ligger på totalt 109% i special teams nu, vilket är bra ändå. Så det ser bättre och bättre ut.

I senaste matchen blev det en poäng till er sedan ni hämtat upp ett 2-0-underläge mot Karlskrona…

– Ja det tyder på en styrka att hämta ifatt ett underläge så. Jag tycker inte att vi kommit ut till matcherna på hemmaplan med den farten som vi gör i bortamatcherna, vi blir passiva i skridskoåkningen på något sätt. Sedan är det inte så hela tiden, stunder i matchen är det bra, men vi håller en högre nivå kontinuerligt på borta plan. Jag tycker det var lite flängigt spel första två perioderna, det hänger väl i och för sig ihop med att båda lagen hade bra fart och det man fick lite tid med pucken, men jag tycker vi var slarviga med puckhanteringen i egen zon, framför allt i inledningen på den andra perioden. Vi hamnade i lägen med ont om tid, men då skickade vi bara problemet vidare genom att slänga pucken till nästa spelare och hoppades att den skulle lösa problemet. Det funkar inte, då får man antingen ta kampen själv eller så spela mer rejält sarg ut och inte bara lägga upp den löst till motståndarnas backar. Det var så 2-0 kom, vi hade pucken under kontroll men var oödmjuka och de kunde vinna puck och gör då mål. Sedan gör vi 2-1 och då får vi bättre fart och mer tryck i åkningen och i tredje skapar vi rätt mycket och får till slut också en kvittering. Sedan straffar är alltid svårt, det kan gå lite hur som helst.

Jag har kikat om matchen och då pratar Filip Thörnqvist mycket om att andrakedjan hamnar mycket utanför, att de måste in framför mål mer när skottläge från back kommer, har ni pratat om det?

– Det är en skicklig lina som rullar upp motståndarna, men visst har vi pratat om att vi måste in i trafik mer. De behöver inte stå där, men de måste passera annars är det ingen idé att skjuta egentligen. De gör det också vissa byten, men de måste göra det hela tiden annars håller det inte över tid. I ledningen kan du vara puckstark och få långa byten och hålla utsidan, men i underläge så måste man in i skiten och kampa. Det var absolut en detalj vi kunnat göra bättre, för det är ändå framför mål de flesta målen görs. Sedan kan man jobba utsida och då är det inte alltid lagen har tålamod att ligga och bevaka alltid utan går ut i dålig press och då öppnar det upp sig, så det är inte bara dumt att spela utsida. Vi har pratat både om att komma mer insida, men också att driva på kassen i förstaläget, och det tyckte jag vi fick.

Det var en sak som kan bli bättre, men något som var väldigt bra var special teams. Fyra powerplay gav två mål och tre boxplay utan att ni släppte in något!

– Ja det är något vi pratat mycket om. Efter starten där vi släppte för billiga mål i boxplay, så har vi det senaste matcherna släppt ett och har 93 i boxplayprocent. Sedan om man startar på 56% så tar det tid att få upp procenten men vi är på väg uppåt. I powerplay har vi skapat mycket lägen och vi har spelare som kan nypa dit dom, där är vi bra! Det är viktigt att ha ett bra special teams, det ger många poäng över tid, då kan man spela sämre i spelet fem mot fem, har man bara ett bra special teams kan man vinna många matcher ändå.

Finns det någon spelare att lyfta fram?

– Jag tycker att vi nu har ett målvaktspar som ger oss chansen att vinna matcherna, båda har gjort det bra och det är bra konkurrens där. Det är glädjande och ger en trygghet för backarna när målvaktsparet är på tå. Sedan tycker jag Jesper Broeng är riktigt bra. Han har en skön skridskoåkning och vet att värdera lägena, när han ska släppa pucken och när ha inte ska göra det. Han släpper aldrig ett dåligt pass i princip, han var bra med.

Nu väntar ett Troja som har fått upp farten, hur betvingar man dom?

– Vi gjorde en bra premiär mot dom, det gäller att spela som vi gjorde då. Att ge dom lite tid med pucken, det gäller mot alla lag,. Vi ska sätta hård press och när vi gör det är vi bra, det behöver vi göra imorgon med. De har ett starkt powerplay, så det gäller att inte dra på sig utvisningar så klart.

Hur löser ni boxplay?

– De har ett gäng bra spelare med Hillding som stark tekare, men vi ska kika på hur vi ska jobba mot dom, det är såna detaljer i matcherna som kan avgöra. Men det bästa är att inte dra på sig någon utvisning, vi har dragit på oss 36 minuter, så fyra tvåor per match, det gäller värdera dom bättre.

Hur ser läget ut med skador och sjukdomar?

– Vi kommer sakna Hugo (Pettersson) några matcher nu, men i övrigt är det ordinarie lag.

Av Krister Holm