Matchreferat Skövde IK – Mariestad BoIS HC

Söndagseftermiddagen innebar säsongens fjärde och sista derby. Vid de tre tidigare är det Skövde IK som gått segrande ur prestigematcherna och frågan var om vi skulle klara av att återupprepa detta en fjärde gång. Med tanke på hur Allettan har utvecklat sig för respektive lag och med tanke på hur trupperna har satt sig nu med skador och spelarövergångar som i Skövdes fall gått åt fel håll och hos motståndarna det omvända var det nog inte många i publiken som på förhand trodde att SIK skulle bli något annat än en munsbit för motståndarna. Och visst, Mariestad gick segrande ur striden men Skövde föll ändå med flaggan i topp.

Som sagt var, frånvaron i hemmalaget var stor. Räknar hemsidan rätt saknades inte mindre än nio spelare och merparten av dem tunga namn. Men man spelar med den trupp man har så det är ingen ide att hänga läpp för det. Och jo då, matchen inleddes med en hel del fysiskt spel, händer uppe i ansiktena och helt klart riktiga derbyvibbar och det kändes som att Skövde hade greppet om den första halvan av period ett och 1-0 kom också efter en snygg prestation från dagens kapten, Alexander Henriksson. Henriksson tar fart från rundeln, tar några skär bakåt i offensiv zon för att sedan vika av inåt och med bra med folk framför kassen avlossar han ett välplacerat dragskott som letar sig hela vägen in i maskorna. Tid 7:22.

Henrikssons mål skulle innebära starten av en målexplosion där ytterliga tre mål skulle falla inom loppet av två och en halv minut.

8:59 faller Mariestads kvittering i en situation som från början inte ser nämnvärt farlig ut men där Carl-Johan Gustavsson är starkast i en kampsituation i rundeln till höger om Skövdemålvakten Eric Forsberg. Precis rakt framför mål i höjd med tekningscirklarna står en omarkerad Herman Lundin och Carl-Johan passar snyggt till sin kompis som krutar på med ett direktskott.

9:30, en Mariestadsspelare skjuter från strax innanför blå. Pucken går hela vägen fram men studsar i målramen och där är Manne Håkansson framme och fångar upp returen och lägger enkelt in den till vänster om ”Foppa” som inte riktigt hinner över. 2-1 till gästerna.

9:46, ja det dröjde bara 16 sekunder denna gången innan Skövde replikerade. Tekning i Mariestads försvarszon och det är tilltrasslat framför mål när pucken går vi Erik Möllers skridsko vad det ser ut som och in i mål bakom Isaac Olsson, detta efter att Möllers första avslut räddas av Mariestadskeepern men returen studsar ut på Möllers skridsko och tillbaka in under målvaktens benskydd denna gången. Mariestadsspelarna är vansinniga och vill ha det till spark men domarna godkänner målet och eftersom det inte är någon sparkrörelse inblandad är det korrekt.

En utvisning faller i perioden och det är Skövde Joel Werner som får sitta av den för en crosschecking vid tiden 15:22. Skövde har inga problem att reda ut underläget och den bästa chansen under dessa två minuter står nog Skövde för.

Skotten i perioden slutar 10-7.

Efter några minuter in i den andra perioden har gästerna flera långa anfall och skapar ett flertal målchanser men Skövde försvarar sig väldigt bra och styr undan det mesta och ser till att ligga på rätt sida om motståndarna. Skövde bjuder också på en del anfallsspel och det är efter en mycket bra Skövdesekvens i offensiva som periodens första utvisning faller. En Mariestadsspelare lurar sig förbi en Skövdespelare när SIK har tryck. Mariestadsspelare går på kontring för att ge sina kompisar tid att byta och när Joel Werner kommer närma honom så ramlar han helt enkelt omkull och vart domarna hittar den utvisning som då drabbar Skövdeförsvararen är obegripligt. Inte så att utvisningen är felaktig men med tanke på att domarna släppt en hel del liknande situationer tidigare kändes utvisningen väldigt billigt.

Det tar en halv minut innan Mariestad ännu en gång tar ledningen. Pucken går runt, skott från blå och mitten av planen stoppas av Eric Forsberg men returen hamnar hos nyförvärvet i Mariestad, André Astley Rydberg som rakar in returen och premiärmålar därmed i sin nya klubb.

Skövde får också pröva på att spela powerplay en gång i perioden efter att Alexander Ternblad trippas vid ett av de flera tillfällen där han var nära att komma ensam med målvakten, denna gång efter en snygg passning av Josh Laframbois från egen zon mot den snabbt skrinnande Ternblad. Det är även Ternblad som får eller skapar de bästa chanserna i detta powerplay även om Mariestad försvarar sig utmärkt.

Skotten i perioden slutar 7-8.

I den tredje perioden letar Skövde efter en kvittering i första hand och mycket av spelet hamnar därför i gästernas försvarszon. Men Mariestad försvarar sig framgångsrikt och Skövde har svårt att skapa de riktigt heta chanserna. Periodens powerbreak kommer och förhoppningen är att Skövde skall öka på trycket när spelet åter startar. Tekning i Mariestads zon men det vill sig inte bättre än att Bois får kontra tre mot två. Manne Håkansson driver in pucken i mitten av Skövdes zon, lägger över den till höger där Oscar Tellström tar emot, driver in mot centrallinjen och lägger ett välplacerat skott i Forsbergs högra kryss och Mariestad har därmed en tvåmålsledning att gå på de sista tio.

Skövde fortsätter att trycka på och skapar ett flertal bra lägen. Mariestad får också en chans att punktera matchen när en gästande forward kommer helt ensam med Skövdes målvakt i en kontring men den gången är Forsberg framme med plockhandsken.

Det dröjer till 15:42 innan Skövde reducerar. Viktor Bolinder pangar på men Mariestad täcker uppoffrande och pucken letar sig ut till Adam Thillander. Det är mycket folk framför mål, Tilly håller in skottet lite och siktar för att sedan dra in den precis innanför den vänstra stolpen där det finns en lucka bredvid en skymd Mariestadsmålvakt.

Med två minuter kvar av perioden kommer så läget där det ska bli en tekning i Mariestads zon. Skövde tar sin Timeout och plockar ut målvakten. Skövde försöker få till tryck men Mariestad försvarar sig bra och när en försvarare spelar sarg ut så vill det sig inte bättre än att den vallade pucken glider hela vägen in i Skövdemålet och därmed är till och med de teoretiska chanserna för vår del att ta oss vidare till play off borta.

Skotten i perioden slutar 9-7.

Hemsidan fick en pratstund med Skövdetränaren Staffan Lundh när han befann sig i bilen på väg hem.

Det blev ingen fjärde derbyseger men jag tycker ändå att vi gör en rätt bra match?

-Ja det tycker jag man kan säga. Jag tycker att de som är på plats gör match av det och tömmer allt man har den här eftermiddagen så där finns det inget alls att klaga på.

Ja det var många som saknades?

-Ja det var många som saknades men det är inget att gråta över utan det är som det är.

Du hade fått ändra lite bland kaptens och assisteranderollerna?

-Ja det var Henriksson som var kapten och Abrahamsson (Axel) och Ström (Jonathan) som assisterande.

Du kan väl berätta matchen lite ur din synvinkel?

-Jag tycker att i första perioden kliver vi ut på ett bra sätt. Vi utmanar på ett bra sätt och så får vi ju 1-0 också. Sedan är vi lite stirriga där i mitten medans de gör 1-1 och 2-1 i lite konstiga situationer så det är synd men vi lyckas ändå repa oss och få in 2-2. En jämn period där jag tycker vi börjar och slutar bra medans de har lite mer i mitten kanske.

-Det är lite synd att vi släpper till de där två, det är lite sådant vi kanske släppt tidigare också och som vi håller på att titta på men det är väl sådant som vi får fundera ännu mer på inför kommande säsonger sådana saker.

-I andra för vi väl egentligen ganska mycket i den, vi skapar mycket chanser där vi har halva frilägen eller vad man ska kalla det. Bra spelvändningar vid offensiv spellinje där vi dyker in många gånger men får väl kanske inte riktigt avsluta som vi vill och vi kan tycka att det är en och annan klubba uppe på händerna som gör att det är lite svårare.

På tal om klubba på händerna så hade vi fyra domare idag som borde ha sett lite av det?

-Haha, ja ska säga dig att det är bara dubbelt så dyrt och hälften så bra och nu ger de dessutom en billig utvisning när vi knuffar omkull nittikilos Linden i det läget men det är så det är.

-Sedan fortsätter vi att jobba i sista även om de gör det snyggt vid 4-2, det får man väl ge dem.

Nu kommer det bli betydelselös matcher här det sista, hur ska ni kunna motivera er?

-Det har jag inte funderat så mycket på ännu utan det är att försöka hitta någonting här och se glädjen i att spela hockey. Det kan ju vara ganska kul att spela hockey och det gäller att hitta någonting ur det, känna att det är sista matcherna man gör för säsongen och dels visa upp för sig själva och för framtiden som vi får försöka locka med.