Headcoach Johan Eklund efter J20`s avancemang

Som nog ingen kan ha missat så tog sig J20 upp till Region Syd (tidigare Elit) i kostym i fredags. Direkt på fredagskvällen pratade jag med ass. tränaren Filip Thörnqvist men givetvis måste vi höra vad huvudtränare Johan Eklund har att säga också. Jag ringde upp honom igår för att höra hans tankar.

Grattis för jag börja med att säga.

Tackar tackar!

Det blev ett lite annorlunda sätt ni blev klara kvalsegrare, ni fick bli det i kostym igår (läs fredag). Hur kändes det?

Det var väldigt oväntat, vi var inställda på att det skulle bli en direkt avgörande match på måndag mot Vita Hästen. Så det var väldigt överraskande men ingen är gladare än vi.

Pratade du något med grabbarna igår (läs fredag)?

Någon pratade jag med annars blev det mest via en sms-grupp.

Det har varit ett uttalat mål att ni skulle gå upp och det är lätt att uttala ett mål men det är kanske inte lika lätt att förverkliga det sedan. 

Precis som du säger så var målsättningen när vi hoppade på det här i somras att vi skulle tillbaks till J20 Elit (Region Syd). Det var väldigt tydligt och vi har varit kanske konsekventa i vårt spel. Vi har spelat för att kunna klara av de tuffa matcherna hela tiden. Det var en ganska klen höstserie vi var med i där vi var lite överlägsna men ändå jobbade vi på konsekvent med ett spel som vi trodde skulle hålla även nu mot de bättre lagen.

Vilket det visade sig att det gjorde också.

Ja det gjorde det. När vi inte kunde nypa förstaplatsen i serien (Juniorettan) så märktes det ganska tydligt i gruppen att självförtroendet tröt lite.

Hur jobbade ni med att få upp det hos killarna igen?

Mycket snack i gruppen, mycket prat om att  vi får spela längre på säsongen och spela roliga matcher. Hade vi stått i augusti och sagt att vi kommer komma tvåa i serien och får spela en kvalserie uppåt så hade vi tagit det. Det är svårt att stå och tro innan att man ska vinna en serie hur lätt som helst. Killarna tog åt sig och jobbade på och vi hade bra nivå på träningen, det är nyckeln egentligen.

Jag pratade med en av killarna som sa att inför den här ”beryktade” Mjölbymatchen så kändes det en nervositet i gruppen men det kändes som den försvann inför kvalspelet.

Det var något vi också pratade om, att i Mjölby så kanske de flesta underpresterade och inför kvalet sa vi att vi skulle försöka maxa vår insats på varje skalle. Det tyckte jag framförallt att vi gjorde i matchen i Norrköping när vi slog Vita Hästen med 2-1 i måndag. Där gör vi vår bästa match på hela säsongen och kanske borde ha vunnit med några fler mål.

Ni har en match kvar, hemma på måndag (läs imorgon) mot just Vita Hästen, hur ska du få killarna att ladda om inför den matchen?

Det tror jag inte ska vara några problem, när man väl är på isen då spelar man för att vinna. Det är ju samma läge för Hästen egentligen. Vi ska försöka njuta av sista matchen för säsongen och göra något bra.

Är det någon gång under säsongen du kände att här börjar jag känna att det här kommer gå hela vägen?

Egentligen inte, det var nog mer att vi ville få fram att de skulle fortsätta att jobba på under träningarna.

Det var mer ett långsiktigt arbete alltså?

Ja lite mer så. Det var ganska mycket upp och ner under säsongen, vi har några riktiga dippar i serien. Tranås borta där vi förlorar med 1-0 och skjuter 50 skott till exempel. Vi slarvade bort en del poäng under serien så i slutändan var det kanske inte Mjölby borta som var det som avgjorde.

Jag har upplevt på slutet, speciellt i matchen du nämner mot Hästen, att alla går in och kör 100% oavsett vilken roll man har i laget. Håller du med mig? Det är verkligen laget som gör det.

Ja lite så var det. Absolut! Många andra lag har kanske en förstafemma som producerar medan vi har mer utspritt på fler femmor. Det är så vi har jobbat.

av Susanna Johansson

Kom och se matchen mot Vita Hästen i Mariehus Arena imorgon måndag kl. 19.00 Det är killarna värda, att få mycket publik på läktarna.