Inför Halmstad Hammers – Skövde IK

 
En avslutande match som betyder allt för bortalaget och i stort sett ingenting för hemmalaget. Under serien har Halmstad visat att man är bättre än Skövde, det är bara att titta på tabellen. 35 poäng är mer än 19 poäng och en tabell ljuger inte efter 17 omgångar. Motivation slår klass brukar det heta, men ibland är det tvärtom som gäller. I det här fallet kan hemmalaget slappna av och bara släppa loss medan bortalaget har allt tryck på sig och måste gå för minst två poäng för att vara helt säker på fortsatt spel vidare denna säsong, något som gäller om Visby/Roma tar tre poäng i bortamatchen mot KRIF Hockey. Och visst har Skövde under säsongen visat att man i sina bästa stunder kan slå vilket lag som helst i serien rent spelmässigt. I hemmamatchen mot Halmstad visade man just det, även om det blev förlust med 1-2 i en spännande match. Och vem minns inte målvaktsgiganternas kamp mellan Carl Hjälm och Jacob Crespin! För att inte tala om bortalagets defensiv i tredje perioden, där man bar av hemmalagets anfallsförsök på ett imponerande sätt. Staffan Lundh, Skövde IK:s coach tycker så här:
 
Matchen mot Kristianstad IK
– Jag tycker vi gör en bra match mot Kristianstad och vi visar att vi är ett bra lag och att vi kan matcha de bästa lagen. Det känns surt att de får kvitteringen när det var så nära med bara två minuter kvar. Men det är ett bra lag. De är skickliga och har inga svagheter och så tycker jag de har bra bredd till skillnad från pratet i början på säsongen, då de skulle ha en tunn trupp. Det har de inte nu i alla fall. Så matchen som vi gjorde mot dem, det tar vi med oss nu när det skall avgöras.
Matchen mot Halmstad Hammers
– Ja, nu är vi där och nu gäller det. Halmstad är precis som Kristianstad – och Vimmerby också för den delen – tre bra lag och de förtjänar de tre topplatserna. Vi vet vad som väntar och nu är det bara ut och spela och vi kommer givetvis gå för tre poäng, men Halmstad är duktiga i det mesta de företar sig. De bara tuggar på. Det är inget som sticker ut egentligen, men man kan verkligen utnyttja sina resurser och visar att hockeyn är ett lagspel och inget annat. Det finns inget annat för oss att göra än att gå ut och köra och vi får väl se efter hand hur utvecklingen blir i Ronneby. Om det kräver några förändringar i matchningen, då får vi kanske anpassa spelet efter den matchen, men det blir ju inte något som är aktuellt förrän mot slutet, antar jag. Men som sagt, bara ut och spela så vi får spela vidare. Det är vad som gäller.
 
Laget
– Det ser faktiskt bra ut. Om vi bortser från långtidsskadorna har vi ordinarie lag och det var ju ett tag sedan. Isac Ollas Mattsson är tillbaka. Elias Andersson är startspelare denna gång och det blir Carl Hjälm i målet. Carl har gått mycket bra på slutet så där ändrar vi inte.
 
Det är sådant här man vill ha. Ett avgörande, där vi har facit strax efter klockan 21. Och det är antingen eller och ingen svensk lagomlösning. Svart eller vitt, rött eller grönt, ett eller noll, rent digitalt eller vad som helst. En av många intressanta frågor kommer det rent mentala spelet att vara. Vem eller vilka i bägge lagen är beredda att offra sig och blockera skotten och ta fighten framför kassen och kriga? Det får vi se i morgon, men i varje fall, den kampen vinner bortalaget!