fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Inför Nyköpings SK – SIK

Motståndet snäppar upp?

När ATG Hockeyettan Västra hade sin webbsända uppstartsträff var en stående fråga till de olika tränarna vilket lag de såg som favoriter till seriesegern. Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström svarade efter en liten tankepaus att han höll Nyköping som favoriter. Hockeyklubben från Södermanland har ännu inte levt upp till sin favoritstämpel så en berättigad fråga inför onsdagens bortamatch lyder, kommer motståndet att snäppa upp? En annan fråga är hur det veckolånga uppehållet påverkat de bägge lagens form? Här berättar Skövdetränaren om den senaste veckan och lite grand om den spännande onsdagskvällen laget har framför sig.

Om senaste matchen för SIK innebar en seger börjar jag alltid mina inför matchen intervjuer med att gratulera Skövdetränaren Johan Hellström till segern och det tackar han alltid ödmjukt för. Efter det är det rutin att be ”Hellas” berätta om senaste matchen?

– Det har gått ett tag nu så man har mer och mer börjat fokusera på nästa match men jag tycker att Köping kommer ut väldigt friskt, starkt och väldigt hårt vilket vi var förberedda på. Vi spelade väldigt smart i inledningen av matchen, trots att vi sattes under hård press höll vi ihop laget och hade tålamod vilket var en av våra nycklar den matchen och det tycker jag vi gör matchen igenom. Köping var absolut inte dåliga eller ofarliga men vi spelar som en enhet över hela isen. Jag är väldigt nöjd över hur vi faktiskt höll uppe spelet, hade tålamodet och jobbade klart situationen. Det gav oss en viktig trepoängare, sammanfattar tränaren.

När vi hade avslutat intervjun senast så delade du med dig av några funderingar över motståndaren Köping och hur Skövde eventuellt skulle inleda matchen, stämde dina funderingar?

– Jo men denna gång tycker jag faktiskt att det stämde och det var ju som sagt med tålamodet där och hålla ihop laget. Det stämde och jag hade rätt för en gång skull, skrattar Johan.

Du överraskade en del där med en line up vi inte är vana vid?

– Ja det var tredjefemman som kom ut där och körde. Det var egentligen att jag ville ha in deras enhet där mot Köpings startfemma, att vi skulle börja så. Ibland kan det vara bra att kasta om lite och jag har fyra bra kedjor så, ja vi får se vilka jag väljer mot Nyköping.

Det var coachning från start alltså?

– Ja det var väl lite mer coaching att vi ville få in vissa speltyper direkt och kanske att man ville få in de andra kedjorna mot lite annat motstånd där i inledningen av matchen.

Vi har tidigare pratat lite om klyschor inom hockeyn och något som man åtminstone vid segrar ofta hör är tränare som hyllar sitt lag som höll sig till gameplan, berätta lite vad en game plan är för dig?

– För mig är en gameplan tre till fem punkter per match, vanligtvis har vi tre huvudpunkter där vi trycker på att detta är det som gäller här idag. Sedan finns det lite smådetaljer också men tre huvudpunkter vad vi skall följa och tänka lite extra på, det är väl inte svårare än så. Sedan är ju det väldigt individuellt från tränare till tränare där vissa kanske har tio punkter men den vana jag har från det är att man glömmer av hälften omgående så håll det kort och enkelt. Så skulle jag påstå att en gameplan är men frågar du en annan tränare kanske han säger något annat.

Kan du ge ett exempel på en sådan punkt?

– Ja ett exempel kan vara hur man sätter press, ska man ändra något där i hur man attackerar, vill man höger eller vänster. Man kan också titta på motståndarna hur de vänder spelet och en av planerna där är hur man stänger mittzon. Ja lite sådana saker kan det vara.

Att Alexander Henriksson sprätter in mål i parti och minut är vi vana vid men i senaste matchen var det en spelare som var precis lika god i målprotokollet, #18 Jonas Nyman, berätta om honom?

– Jonas är en spelare som hade en stark tid i Köping innan han kom till Skövde och vi var väldigt noggranna när vi plockade in Jonas, vi visste vad vi skulle få och det är hans offensiva kvalitéer. Det är en avig svårmarkerad spelare. Jonas jobbade väldigt mycket med det defensiva spelet förra året, att hamna rätt i banan och jobba klart situationer. Där har han tagit jättekliv denna säsong, att han är starkare i spelet utan puck också. Det är en ambitiös kille, Värmlänning, hockeygymnasiet i Färjestad och en viktig spelare för oss.

En veckas uppehåll från matchandet, hur har ni tränat för att bibehålla formen?

– Vi har faktiskt haft fystester i helgen. De har kört cykeltest och ett ispass och sedan var de lediga i söndags. Sedan har vi kört som vanligt här måndag och tisdag med is och fys.

Du berättade vid ett annat tillfälle om något fystest på cykel, var det uppföljning på det?

– Jajamän, det är uppföljning. Vi följer ju upp det här med killarna under hela säsongen egentligen där vi försöker få in fyra-fem tester så att vi ser om vi tappar, blir bättre, hur vi ligger till där. Det är samma att vi kommer ha styrketester nu i slutet av månaden så vi ser de delarna också. Fysen är en viktig del med tanke på vår spelstil och det är viktigt att vi är förberedda och det är viktigt att följa upp allt det där.

När man tittar på en träning ser man ju att det är mycket tävlingsmoment även i träningen, hur viktigt är tävlingsmomentet under träning och använder du mycket tävlingsmoment under träning?

– Ja men det tycker jag att vi gör i många övningar och sedan vet jag ju att killarna tävlar individuellt mot varandra också i vissa av det vi kan kalla uppvärmningsövningar där de tävlar om vem som sätter flest puckar och sådant. Tävling är en viktig del, det gör att man kopplar på lite extra och det är något jag vill se att det ska finnas lite känslor och kampmoment och tävling därute. Det tycker jag blir bättre och bättre hela tiden och det är väl egentligen den punkten vi har kört nu under måndag och tisdag med olika tävlingsmoment. Jag tycker intensiteten blir så mycket bättre än att man bara glider omkring och såsar utan syfte så kasta in lite tävling så blir alla lite mer på hugget.

Nu är det en 27 mil lång resa till Nyköping under onsdagseftermiddagen, när ger ni er av från Skövde?

– 13.30 åker vi.

Om jag minns rätt så var det Nyköping som du höll som favoriter till seriesegern?

– Det stämmer, det var de jag sade på upptaktsträffen,

Vad är dina tankar om motståndarna?

– Det är ett hårt arbetande lag, det är det. Vi har ju givetvis rätt portion respekt för dem och vi vet vad vi åker och möter. Det är ett lag som kanske inte har börjat serien så piggt som de hade velat men som har en stor revanschvilja i sig. Det kommer vara en väldigt tuff bortamatch men jag vet att om vi håller oss till det vi kan är vi ett skickligt lag som definitivt kan sticka upp dit och ta poäng.

Vad kommer krävas av er för att ta poäng?

– Det kommer krävas att vi verkligen är med från start, att vi håller oss till det vi gjorde både mot Forshaga och mot Köping. Det kommer bli en jäkla match.

Hur är skadeläget i laget?

– Johan Bok är fortfarande skadad med hjärnskakning och Axel Abrahamsson har också en hjärnskakning så det är två backar kort där och vi åker med sex backar imorgon.

Vem blir det som vaktar Skövdekassen?

– Viktor (Andersson)!

Då önskar jag lycka till med det!

– Tack så mycket, rundar coach av med.

Det är en viktig match för bägge lagen när de möts under onsdagskvällen. Det går utmärkt att följa mötet via webbsändning som du hittar här. https://www.hockeyettan.se/matcher/nyk-sik-2019-10-09/Du diskuterar lämpligast matchen på https://rebellerna.com/forumFör att inte bara läsa utan även kommentera krävs det att du är en registrerad användare och vad som gäller för en sådan kan du läsa om här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=4Vill du hellre kommentera på sociala forum använder du dig av hashtag #NYKSIK20191009 och om du skall jubla över en eventuell Skövdeseger lägger du naturligtvis till taggen #Lokalvärldsklass.

Nu krigar vi för att behålla vår plats ovanför strecket!