SIK rånade Nyköping på tre poäng – Smart försvarsspel var nyckeln

En bortamatch i en varm och skön ishall med rejäl publikkapacitet hör inte till vanligheterna för Skövdes del. Men under onsdagen så var det just det som var faktumet, Rosvalla Arena i Nyköping var både varm och inbjudande.

Men SIK var inte med från start i matchen, trots att tränare Johan Hellström påpekat för sina adepter hur viktigt det skulle vara.

Redan efter 20 sekunder slet sig Oliver Ödman-Hadzinikolic loss och kom ensam med Viktor Andersson.

Samtidigt som han skulle avlossa blev han uppvaktad av en försvarare och hamnade på isen med straffslag som följd.

Hadzinikolic tog själv hand om straffen men Viktor Andersson läste dragningen och hade inga problem att freda sin kasse.
– Viktor stressar fram det avslutet, berömde Johan Hellström.

Skövde kom in i matchen efter några minuter och stundtals spelade laget ut Nyköping.

Det var också SIK som tog ledningen i matchen. Adam Thilander sköt ett skott från blå som Daniel Fahlström räddade, returen landade hos Dennis Santesson som försökte och på nästa retur dök Henrik Thegel upp och tryckte in pucken bakom burväktaren.

Spelet var relativt jämt mellan lagen och i så väl skottstatistken (10-12) som tekningsstatistiken (11-9) följde lagen varandra.

Chansmässigt var det gästerna som skapade flest och Nyköping de något hetare.

När hemmalaget sedan fick chansen att spela powerplay för första gången i matchen såg de också till att kvittera.

Hemmalaget vann tekningen i Skövdes zon och Lucas Gustavsson drog till direkt från insidan av tekningscirkeln. Rakt upp i Viktor Anderssons plockkryss.

1-1 efter den första perioden får anses vara rättvist.

– De har mycket mer puck än oss i alla tre perioder egentligen. De vänder spelet snabbt på oss, det är de väldigt skickliga på och vi tappar för mycket folk högt upp i banan, ansåg Johan Hellström.

I den andra perioden var det återigen hemmalaget som började bäst, SIK visade upp på tok för mycket respekt för sina motståndare och Nyköping tilläts komma till flera bra lägen men Viktor Andersson agerade lugnt mellan stolparna.
– För mycket respekt har vi inte, men de kommer med fart och har bra kombinationer samtidigt som vi tappar folk högt upp i banan, sa Johan Helltröm.

Han fick dock släppa en puck förbi sig, Christian Axelsson tog sig in i anfallszon, droppade pucken bakåt och Andreas Maier sköt ett skott som gick via en försvarares ben och in bakom en chanslös Andersson.

Efter målet dominerade hemmalaget stora delar och hade bud på mål flera gånger om när de fick snurra friskt i SIK:s försvarszon.

Det krävdes en hemmautvisning för att Skövde skulle få till något konstruktivt i sitt anfallsspel och SIK:s powerplay var bra, bortsett från farten på passningarna. Henrik Thegel hade nätkänning i det numerära överläget men på fel sida av buren.

Istället kom kvitteringen minuten efter att Nyköping blivit fulltaligt. Jesper Erlandsson blev frispelad och ensam med Fahlström placerade han in sitt första mål för säsongen mellan benen på målvakten.

Båda lagen hade fina möjligheter att ta ledningen i slutet av perioden men även efter 40 minuter var potten delad.

I den avslutande tredjedelen var det fortsatt Nyköping som förde spelet, hemmalaget sköt och sköt och sköt men Viktor Andersson växte ut till en gigant mellan stolparna.

Samtidigt såg SIK till att ligga rätt i positionerna och tvingade Nyköping att ta avslut i dåliga lägen.

Sebastian Björnstad fick ett bra läge för hemmalaget när han blev fri med Andersson men burväktaren kastade sig ned på isen och stötte undan pucken den gången.

Men trots att det var hemmalaget som förde spelet så var det gästerna som satte 3-2. Henrik Thegel lyfte ut pucken ur egen zon, på andra sidan isen stod Jonas Nyman och fiskade upp trissan. Nyman kom fri från kanten och gjorde inget misstag när han var själv med Fahlström.

-De har klara lägen och Viktor gör en bra match i mål, men de spelar bra och blir frustrerade när vi spelar smart, sa Johan Hellström.

Halvvägs in i perioden fick en spelare från vardera lag lämna isen i förtid, Skövde William Frödelius och Nyköpings Christian Axelsson fick uppsöka duschen efter ett mindre gruff.

– Frödelius roll är väldigt fysisk och han hamnar i såna situationer men han står upp för sina lagkamrater och det gör han alldeles rätt i, tyckte Johan Hellström.

Knappt två minuter senare punkterade gästerna tillställningen. Hampus Dahlqvist spelade pucken sarg ut från egen zon, pucken nådde fram till Dennis Santesson och spjutspetsen fick hänga dit sitt första seriemål i SIK-dressen.

Nyköping tog sin timeout efter drygt 16 minuter och med två och en halv minut kvar att spela plockade de även ut Fahlström för att spela sex mot fem.

Men knappa minuten senare gjorde hemmalaget ett dåligt byte och var helt plötsligt sju spelare på isen.

Det tog udden av forceringen, även om Nyköping plockade Fahlström på nytt. Efter sju sorger och åtta bedrövelser kunde Adam Thilander skicka in 5-2 i tom kasse, då hade SIK bränt flera bra skottlägen för att fastställa slutresultatet men laget fick med sig samtliga tre poäng hem till Skaraborg och ligger kvar ovanför strecket, en poäng före Forshaga.

– Vi plockade fram hjärtat och grisade till oss tre poäng och det är det enda som räknas, sa en nöjd Johan Hellström.

På måndag väntar nästa match för SIK när antagonisten och derbyrivalen Mariestad BoIS HC kommer till Billingehov.