fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Slaget om Skaraborg, intervju 2 av 3

Som ni ju vet är det dags för ett nytt slag i det pågående kriget om hockeytronen i Skaraborg på måndag kväll, derbyfighter som är bland de absolut häftigaste som ATG Hockeyettan kan bjuda på. Igår lärde vi känna de tre spelarna #24 Oscar Forsmark, #16 Alexander Henriksson och #17 William Frödelius privata sidor och deras respektive roller i laget lite. Här fortsätter vi och förhoppningsvis skruvar vi upp temperaturen några snäpp när vi låter de tre spelarna berätta lite om relationen till antagonisten Mariestad.

Ni är alla tre fostrade i Skövde IK och Billingehov och många spelare både i Skövde IK och BoIS har rätt heta känslor för varandra när det kommer till match. Den heta rivaliteten har mer eller mindre kommit med modersmjölken, hur yttrar det sig?

– Det är svårt att sätta fingret på, svarar #16. Vi är uppvuxna med som du säger rivaliteten och det har varit så ända sedan tidig ålder. Det är alltid något speciellt och man vill vinna mot Mariestad i och med att det är ett derby och man vill alltid vara bäst i Skaraborg. Allt grundar sig nog i det och man vill vinna till vilket pris och när de står i vägen blir det så att man inte tycker om dem. På matcher gillar vi dem absolut inte och annars är det svårt att säga hur de är, det är ju inte så att vi hänger med dem privat heller men det är väl just rivaliteten i matcherna som gör att det blir sådant. Det är ju ett tryck även utanför isen och vi blir ju triggade av allt sådant också skulle jag gissa på. Det är svårt att hålla tillbaka känslorna när adrenalinet bara sprutar och känslorna sitter på utsidan.

– Det är ju så att dagen man möter upp Bois är det enda som finns i huvudet att man ska slå dem, förklarar Frödelius. Man vill ju göra allt för att bara vinna så vi får se till att vinna nu på måndag och vända den här trenden vi har mot dem, det skulle vara något.

– Ja det är som de andra säger, det är speciella matcher, bryter kapten Forsmark in. Redan när man vaknar på morgonen har man det att det är inte vilken match som helst, det är derby. Vi har ju varit med några säsonger nu så det är ju många man har mött där i Mariestad under alla år så det är klart att det blir lite speciellt, men det är kul.

Jag hade som en fråga här hur det fungerar utanför isen mellan er och de andra, du var lite inne på det förut Alex när du sade att det inte är så att ni umgås privat?

– Jag vet inte om jag har träffat någon egentligen. Jag har ju spelat med Tobias Björklund som spelar där nu (Färjestads juniorer, hemsidans anm.) men sedan tror jag inte det är någon mer. Men de är ju människor precis som vi och det är ju inte så att det är något personligt man har emot dem utan det är att man vill vinna matcherna till vilket pris.

Det går att släppa det när slutsignalen har gått, man vill inte gå och dra till någon av dem?

– Nej men det handlar ju om att vara sportslig och att visa respekt för det klubbmärket vi har på bröstet och då kan man inte hålla på att bete sig hur som helst efter matcher, fortsätter Alex. När man tackar så tackar man och om man är förbannad får man väl ta det när man kommit av isen, det behöver man inte ta ut det på dem.

– När slutsignalen går brukar det alltid vara rätt lugnt när man tackar och sådant, bekräftar Oscar.

– Ja det är ju inte så att man åker fram och slår varandra och det har väl aldrig hänt någonting när vi tackar utan det brukar vara rätt lugnt, avslutar William.

Vad är ert sämsta derbyminne?

– Play off tre matchen när vi förlorade (sista matchen för SIK säsongen 17/18, hemsidans anm.), svarar Henriksson utan att tveka. Jag tycker att det var en otroligt jämn match där vi lika gärna kunde ha vunnit och just att det var i en tredje avgörande play off match och att säsongen tog slut där. Det var negativt på många sätt.

Håller ni andra med?

– Eller så var det den hemma där på torsdagen, funderar #24

– Gå ut där efter första och ligga under med 4-0 när det var publikrekord var inte roligt, bekräftar #17. De två är nog topp ett och två av dåliga derbyminnen.

Vad har ni som roligaste derbyminnet då?

– Det var i en match där jag tror det var Oskar Back som avgjorde med ett väldigt sent 3-2 mål, lyser Forsmark upp när han minns den härliga händelsen. Pucken studsade på honom eller om det var något annat konstigt men det var det bästa att avgöra sent mot dem.

– Ja den och så var det ju när vi vann play off två matchen borta, sent det också, funderar Henriksson och både Forsmark och Frödelius nöjda nickar och kommentarer visar att de håller med.

– Den skuggas väl kanske lite av förlusten i play off tre där dagen efter men just där och då var det väldigt skönt.

Nu vet vi lite om vad de tre krigarna från Skövde tycker om motståndarna och vilka både de bästa och de sämsta derbyminnena för dem är. I morgondagens tredje del från intervjun kommer vi att prata lite mer om derbyn, hur man laddar och tankar inför måndagens slag om Skaraborg.Slaget