fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Slaget om Skaraborg, intervju 3 av 3

Nu börjar jag bli lite tjatig känner jag men det tål att upprepas, måndagskvällen på fina Billingehov kommer att bjuda en derbybatalj där segrande lag kommer sitta skönt högst upp på Skaraborgstronen åtminstone fram tills nästa derby skall spelas. Naturligtvis skall vi höja upp hockeytemperaturen ytterligare några grader idag och det med förhoppningen att vi närmar oss en härdsmälta under måndag kväll. ATG Hockeyettan när den är som allra bäst. Här är del tre av hemsidans intervju med tre av de härliga hockeykämpar vi kan njuta av i Skövde IK, #16 Alexander Henriksson, #17 William Frödelius och lagkaptenen #24 Oscar Forsmark.

Lite statistik: Nuvarande Mariestad BoIS HC, det som bildades 1998 efter att den tidigare klubben gått i konkurs, har vi mött i matcher vid 98 tillfällen. Då räknas alla vänskaps och seriematcher samt cupmöten in. Dessa matcher har bjudit på 38 vinster och 47 förluster under ordinarie tid, resterande har avgjorts på övertid eller genom straffar. Under dessa matcher har Skövde IK producerat totalt 306 mål framåt och släppt in 334 mål i den egna kassen. Den senaste segern vi tog mot BoIS var säsongen 17/18. En underbar seger då vi på bortais vann i play off två och på allvar skakade liv i den serie av tre matcher som skulle avgöra vilket av lagen Skövde IK och Mariestad BoIS HC som skulle gå vidare till ytterligare en play off omgång. Den säsongen vann vi även över dem i deras egen cup. Totalt sett har SIK sämre statistik än vad rivalen har och på senare år har motståndarnas övertag varit rätt påtagligt. Det börjar faan i mig bli dags att vända på steken nu!

Jag ställde frågan till de tre krigarna jag pratade med i torsdags kväll, hur ändrar vi på detta?

– Jag tycker inte att vi ska lägga så stor vikt vid tidigare möten, inleder Henriksson mycket klokt. Nu är det en ny serie och en ny säsong, nu lägger man det där bakom sig och fokuserar bara på den här matchen och vi skall helt enkelt bara spela vårt spel och vilja mer än dem, då tror jag att vi tar dem på måndag, det tror jag!

– Spelar vi vårt spel som Alex säger och alla gör det till hundra procent verkligen så vinner vi det här, fortsätter Frödelius och Forsmark fyller på med lite tankar.

– Vi ska inte gå ut och vara rädda för att förlora utan vi ska vilja vinna istället för att vara rädda för att de ska vinna, älska att spela inför ett fullt Billingehov och det är inget att bli nervös och rädd för utan ut och ta för sig bara.

Ni tre har ju varit med och mött Mariestad under flera olika tränare, du Oskar var ju till och med och gjorde det med Fredrik Ljunggren, hur har de olika tränarna varit inför ett derby?

– Det har varit lite olika, svarar Forsmark efter lite funderande. Jag vet att någon tyckte att vi skulle skippa trashtalket och skita i det helt, bara vända och åka därifrån typ. Sedan är det lite olika hur de har lagt upp taktiken, det var någon, Tomas Kempe kanske, som tyckte att vi skulle backa hem och låta dem göra misstagen. Det har varit lite olika men det är väl det jag kommer ihåg tydligast.

– Det är väl inte jättestor skillnad egentligen, förklarar Henriksson. Skillnaden är väl just taktiken och vilket spelsystem man har. För en tränare är det som vilken match som helst men för oss spelare och Skövde IK är det inte vilken match som helst men man kan ju inte ändra ett helt spelsystem just för en match och bara ”dana” ut på något helt annat. Men det är klart att man är ju lite extra laddad och det är klart att tränarna också känner av att det är något extra för publiken, för Skövde och allt sådant. Det är svårt att säga vad tränarnas känslor är för Mariestad men jag tycker ju att de tränarna jag har haft mot Mariestad har hållit det på en bra nivå. Deras jobb är ju att få oss att vara så redo som möjligt så det tycker jag inte har varit några konstigheter.

Är det viktigare att vinna derbyn än en vanlig match?

– Man spelar ju om lika många poäng så du vinner eller förlorar lika många poäng, fortsätter #16, men nu är det ju inte bara poängen det handlar om mot Mariestad utan det gäller att vara bäst i Skaraborg så det är klart att det är. En vinst mot Mariestad är extra skönt. Sedan är det naturligtvis viktigt att förstå att man inte bara ska snöa in sig på det för då är det lätt att det låser sig. Vi skall ut och göra vår grej som vi gör i de andra matcherna som igår emot Nyköping när vi åker dit, spelar enligt vår matchplan, gör det bra och plockar hem tre poäng, det behöver inte vara så vackert hela tiden. Men det är klart att det är en speciell match, det går inte att sticka under stolen med.

– Det är ju liksom tre poäng som i alla andra matcher men man är ju mer taggad och vill verkligen vinna det här, bekräftar Frödelius. Man vill vinna till varje pris, man vill vinna varje match till vilket pris men det här blir ju lite mer.

– Det är som de säger, håller #24 med om.

Hur långt får man gå, kan man gå, för att skaffa sig fördelar och vinna?

– Så länge man är på rätt sida gränsen så, kommenterar Oskar.

– Hur långt som helst så länge inte domaren tar ut dig för utvisning, skrattar Alex. Det är nog upp till var och en, alla har vi olika sätt att förbereda sig och vara redo för matchen och sedan när matchen startar känna att man är påkopplad så det är väl bara vad man klarar själv. Jag vet ju av egen erfarenhet att jag måste vara påkopplad och vara i skinnet för att jag ska känna mig het och sådär. Åker jag bara runt och inte gör någonting då känner jag själv att jag kan bli lite (här hör jag inte vad Alex säger men de flesta av oss förstår nog ändå). Jag gillar att vara påkopplad men hur långt man får ta det är svårt att säga. Bara man inte hamnar på bänken där på andra sidan är det mesta tillåtet.

– Det har ju med den där gränsen att göra för du får ju inte förstöra för laget, säger William, man spelar inte för sig själv utan man spelar för laget så det gäller bara att vara påkopplad och göra det man ska göra där ute. Inget onödigt men fortfarande spela jävligt hårt och vinna de fördelar man kan.

– För mig personligen blir jag bättre i en sådan här match av att ligga på gränsen, fortsätter Forsmark, och vara på dem och knuffa och tjata för då kommer man in i det direkt.

Ni har varit lite inne på uppladdning och sådana grejer, hur gör man inför möten med Mariestad, räcker det att det är derby och så håller man sig till de vanliga rutinerna eller hur gör ni?

– Ja det är ju så att laddar man för länge innan då är man ju trött när man kommer till matchen, förklarar #16. Det är bara att behålla lugnet innan och så när man väl kommer hit, gör dina rutiner och värm upp ordentligt och var redo när matchen börjar. Jag tror inte att man får gå runt och tänka på det här i 24 timmar innan för då kommer du bara bli trött i skallen tillslut. Du spelar ju för att det ska vara kul, det ska ju inte vara jobbigt och det är jävligt kul att möta Mariestad så man går ju runt och är på ett jäkla bra humör när man ska möte dem.

– I en derbymatch får man mycket hjälp, du får mycket gratis i laddningen för det kommer automatiskt funderar Forsmark. Det ökar ju längre dagen går.

– Det gäller att hålla sig lugn, säger hetsporren Frödelius klokt. Stressar man upp sig och sådär är det inte bra. Jag tror personligen inte att det gynnar utan ta det lugnt och njut, spela hockey för att det är kul och för att vinna och spela för Skövde IK. Gör din grej och sedan om vissa mår bättre av att ladda längre låt dem göra det, det är upp till var och en.

Själv brukar jag leta upp det där Youtubeklippet där Mattias ”Gummi” Gudmundsson spöar tokige Torsten för att ladda men jag står ju bara på läktaren förklarar jag för de tre spelarna och av skratten att döma känner de väl till det klippet. https://www.youtube.com/watch?v=5ivc1X3Oqow

– Haha, det är bra laddning, bekräftar Forsmark.

Hur slutar matchen?

– Vi vinner, är det självklara och självsäkra svaret från Henriksson.

– Ja vi vinner, håller Forsmark med om. Jag tycker vi har varit bättre än dem på försäsongsmatcherna. Förra säsongen, det tar emot att säga men då var de bättre men i år så tycker jag vi är jämna, så vi vinner.

– Vad det blir för resultat är svårt att säga, tänker #16 vidare. Gör de många mål gör vi fler, gör de inte så många mål gör vi ett mer.

– Vi vinner denna matchen, det är jag övertygad om. Alla går in med 100 procent och krigar för varje millimeter så vinner vi och hemmastödet, det har inte dom.

– Får man med ett Billingehov, då blir det tufft för dem, avslutar lagkaptenen Oskar Forsmark.

Nu vet ni alla Skövdesupportrar att kan vi se till att hjälpa våra krigare i Skövde IK från läktaren blir det en tuff uppgift för derbyrivalen. Hjälp till och heja på bästa sätt och för mig är bästa platsen för bästa stödet på ståplats ovanför hemmabåset. Vi tar gärna emot hjälp i Rebellklacken och kom ihåg att tillsammans är vi starka.

Let´s get ready to rumble!