fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Inför SIK-Mariestad BoIS HC

Slaget om Skaraborg!

Det spelar ingen roll vilket perspektiv man har, några av de absolut häftigaste tillställningarna som ATG Hockeyettan kan bjuda på är länsderbyna mellan SIK och laget 4 mil norrut ifrån. Det är bara så! I våra derby är det svårt att sia i förväg om vart matcherna ska ta vägen men en sak kan man säga i förväg och det är att dessa matcher nästan står som garanter för att man får se kamp och känslor från bägge lagen som många andra matcher inte ens är i närhet av. Här krigar vi om så mycket mer än ”bara” tre poäng. Ikväll klockan 19 släpper domaren pucken, kommer vi få se en explosion från start? Se till att sluta upp på Billingehov och stötta våra härliga gladiatorer!

Rutinerna för hemsidan bjuder att inför intervjun med Skövde IKs coach och tränare Johan ”Hellas” Hellström görs dagen före match. Denna gång bryter jag rutinen och träffar coach redan två dagar innan match när vi slår oss ned för en intervju efter lördagsträningen redan. En av klubbens alla eldsjälar, Anki, kommer in och serverar oss varsin kopp rykande hett svart kaffe. Det känns oerhört skönt att befinna sig inne i värmen mitt inne i vår borg. En borg vi skall försvara till den sista droppen blod!

Jag har ju redan gratulerat men för intervjuns skull får man inleda med ett grattis till segern!

– Ja, haha, men tack tack, skrattar Hellas.

Berätta om matchen i onsdags!

– Det är en match där Nyköping har spelet med puck ganska genomgående i matchen vilket gör att vi får försvara oss väldigt mycket. Men jag tycker vi spelar med sunda värderingar i spelet utan puck, även om de har mycket puck, även om de är i vår zon väldigt mycket så tycker jag vi har god kontroll över händelserna där ute samtidigt som Viktor (Andersson) gör några viktiga räddningar givetvis. Vi blixtrar till, det gör vi, men vi får inte riktigt spelet att stämma med puck i Nyköping. Vi blixtrar till och är ganska heta offensivt sätt, när vi är i offensiva är vi bra och vi skapar mycket lägen och är distinkta. Det var en defensivt präglad match och skit samma, det är tre poäng.

Det var en fruktansvärt spännande match att följa på webbteve!

– Ja men det kan jag tänka mig. Det var ju en väldigt tight och lagom fysisk match och det handlar väldigt mycket i det läget att ha tålamod. En match är 60 minuter lång och inte liksom gör man mål är det väg och släppa in ett gräva ned sig, utan istället ha rätt fokus hela tiden. Jag tycker det är en sund match från laget, det är verkligen samtliga bidrar och är väldigt mogna i besluten därute. Sedan finns det ju en fantastisk offervilja i laget också, vi blockar extremt mycket skott.

#29 Dennis Santesson gör sitt första seriemål för Skövde IK och #13 Jesper Erlandsson gör sitt första seriemål för säsong, berätta lite om Santesson?

– Sante är ju en kille vi tog in med värdefull rutin. Han har spelat i ettan i många år och har varit i många klubbar och samlat på sig rutin. Det är en offensivt präglad spelare och nu hittade han nätet. Han har haft bud på det många gånger och hade en bra försäsong och nu kom det där. Det är en avig spelare med värdefull rutin in i gruppen.

Han är en av de äldre?

– Ja han är 27 år och lite så är det att är man över 25 i vårt lag så tillhör man de äldre.

Nu gör vi ju intervjun på en lördag och matchen är ju inte förrän på måndag så det kan ju fortfarande hända saker i truppen, men hur är skadeläget i laget idag?

– Bok (Johan) är borta, sedan är det lite frågetecken kring vissa. Vi ställde över några på träningen idag av säkerhetsskäl och vi får se hur det ser ut på måndag där, det är lite dag för dag som gäller. Det är några som är lite småkrassliga och lite småskador men inget märkvärdigt, jag tror vi kommer kunna ha många spelare tillgängliga på måndag.

Det har varit mycket hjärnskakningar nu och i morse kring frukostbordet kom det upp på tapeten hemma då vi läste en stor artikel om vår tidigare spelare Oscar Niklasson, det vi funderade över lite var över hur det egentligen är med whiplashskador i hockeyn där det ju ofta är sådant våld som borde kunna medföra sådana skador?

– Nej det hör man nog inte talas om så ofta. Jag är inte jätteinsatt där men nacken tar ju många gånger stryk och du får en hjärnskakning, när du rehabar och ska komma tillbaka handlar det ju delvis om att bygga upp nacken igen. Jag är dåligt insatt och detta är väl en fråga för läkarna egentligen men du har rätt, whiplash hör man ju mer från bilolyckor än hockey och det är ju lite intressant på det sättet för nacken tar ju stryk alltså. Själv har jag nog aldrig haft en spelare som fått en whiplash och det är ju lite konstigt faktiskt. Den där var faktiskt intressant så den får jag nog grotta ner mig i lite.

Nu är det ett hett derby som skall spelas här på måndag och i ett supporterperspektiv är det oerhört viktigt men hur ser du på det ur ett rent tränarperspektiv?

– Det är ju klart att jag som tränare måste ju fokusera på den som en vanlig match och det är viktigt att jag och också spelarna gör det. Däremot så rycks man ju med, 3000 personer på läktaren gör ju att det blir ännu mer på riktigt om man säger så. Vi som inte är ifrån Skövde märker ju på vår omgivning hur viktig den är för våra supportrar och de som är härifrån och vi rycks ju definitivt med i det. Sedan är det ju naturligtvis viktigt att vi har rätt fokus och att det är en match vi förbereder oss för som i alla andra matcher i vad det gäller hur vi scoutar, hur vi tränar och sådana saker. Däremot är det inget snack om att det är en häftig upplevelse.

Uppladdning inför en match och kanske framförallt inför en sådan match som måndagens derby ändå är, lägger du dig i något hur spelarna ska ladda upp och pratar du med dem något vad de ska tänka på?

– Jo men det är klart att man kan ge lite tips och råd men det är väldigt individuellt hur man vill ladda upp mentalt inför matcher. Vissa försöker koppla av, jag försöker koppla bort matchen så mycket som möjligt eller egentligen alla matcher, jag vill inte gå och tänka på det hela dagen för då är jag trött när det väl kommer, det är en sak som fungerat för mig både som spelare och ledare. Som jag sa så är det ju väldigt individuellt hur man gör inför matcher men det är klart att det blir ju en annan anspänning när det är ett derby och det är mer folk på läktaren och så, inte negativt då utan det är ju ännu roligare.

Jag pratade ju med några av killarna för någon dag sedan och då sade Alexander Henriksson samma sak som dig att han ville inte tänka för mycket på det innan för då riskerade han att vara trött i skallen när det väl kom till match!

– Jo men så är det lite, så upplever jag det och uppenbart Henriksson då, men sedan kanske det finns de som mår bra av det och liksom går och tänker på det, men som sagt, det funkar för mig. Sedan är det ju klart att på matchdagar får man ju frågor om det och sådant men det är kul men för min egen del försöker jag liksom vara hemma och kolla på filmer, prata med familjen och systern har småbarn och man försöker prata med dem och andra grejer så man kan koppla av. Min syster har tre småbarn och är det något sätt som är bra att koppla bort verkligheten med så är det att prata med dem, nu är det inte några större diskussioner för de är väldigt små men det är ett bra sätt att koppla av. När man sedan kommer till hallen, då är man i en bubbla. Det är lite sjukt det där för när man kommer hit och väl kliver in i hallen, då blir man en annan människa typ, det är rätt häftigt.

Det är femte derbymatchen du gör mot Mariestad. Förra säsongen var vi tvåa, det är inte mycket att orda om men i de två försäsongsmatcher vi mött dem i så känner i vilket fall jag att vi hade närmat oss rätt ordentligt och det var mer tillfälligheter som avgjorde matcherna, håller du med eller vad har du för tankar om det?

– Nej men jag håller med. Ser vi till förra säsongen så var det inget snack, de var bättre än oss. Vi är ju inne i en process där vi liksom håller på att bygga om och bygga nytt och vi närmar oss ju toppen om man säger så. Det är en långsiktig plan vi har men det känns väl generellt sett som att vi tagit kliv i rätt riktning och definitivt börjat närma oss toppklubbarna igen och det har varit jäkligt roliga träningsmatcher mot dem i år. Det är liksom på rätt nivå tycker jag, det finns en rivalitet med mera men den är väldigt sund. Om vi ser på träningsmatcherna är det väl något mål de vunnit med men samtidigt har det varit typ att vi skjutit i stolpen, de vänder spelet och gör mål, det är sådana tillfälligheter. Vi har givetvis respekt för BoIS i rätt dos, precis som vi har för Nyköping, Grums och alla lagen i serien men vi känner ju också att vi definitivt har chans emot dem.

Vad kommer vi att få se för en match?

– Det är ju det som är lite häftigt med derbyna där vi kommer få se två lag som inte viker sig i närkampsspelet utan det kommer vara påkopplade lag, det kommer vara tight, det kommer vara jämnt. Vi kommer se en jäkla härlig stämning på läktaren där du kommer se den, du kommer höra den, du kommer känna den vilket ju givetvis kommer spegla av sig på isen. Det kommer vara en häftig match.

Är publikstödet viktigt?

– Ja det är jätteviktigt och det är ju en fördel vi har där hemma i Billingehov att vi har jämfört med många andra division ett klubbar ett väldigt bra publiksnitt där ute och det är klart att det blir ju som en sjätte utespelare när det drar igång, det är inget snack om den saken. Det hjälper oss och framförallt när det går tungt, vilket det gör under vissa delar av matcher, då hjälper det oerhört mycket för oss när publiken klappar igång.

Vet du redan idag vem du ställer?

-Jag väljer att vara tråkig och passa på den frågan.

Då får vi vänta med svaret på den frågan till måndag kväll då och då kommer vi ju även få svar på vem som sitter på tronen i Skaraborg åtminstone fram till nästkommande derby. Jag tycker att nu är det vår tur att sitta där!

– Ja jag märker ju att det finns en längtan efter det och det är häftigt, det är många som pratar om att man vill sitta på tronen och det gör oss bara ännu mer motiverade, så är det. BoIS har gjort det jättebra det senaste, det får man vara ärlig och säga men det är klart att vi strävar efter att kunna få till ett tronskifte, det är det vi tränar för. Det kommer bli en häftig kväll på måndag och jag tror på väldigt mycket folk också.

Lycka till!

– Tack, tack avslutar Skövde IKs genomtrevlige coach som kanske kommer ge oss den efterlängtade segern på måndagskvällen. Jag tror det!

Vi har en fin måndagskväll i vår borg Billingehov framför oss där det förhoppningsvis är mycket folk och en het stämning. För att göra kvällen ännu mer givande kan du med fördel komma till den av Rebellerna bemannade supporterkiosken för att ta del av vad den bjuder. Den finns ju även ett flertal andra kiosker där du kan handla fika, mat och godis. Det är även vid supporterkiosken du skall stanna kvar ett tag efter matchslut då Rebellernas efteRsnack tar vid. Skövde IKs kunnige webbtevekommentator Rickard Dahl kommer då att intervju några spelare ur hemmalaget för att låta dem berätta om sin bild av matchen och kanske även annat smått och gott. Det är ju även ett gyllene tillfälle att få det där härliga kortet där du får posera ihop med kanske en av dina favoriter bland våra krigare eller kanske att be om en autograf.

Kan du inte komma till Billingehov går det bra att köpa matchen på webben. Då hittar du den här. https://live.hockeyettan.se/live/20831

Matchen diskuterar du med fördel på Rebellernas forum https://rebellerna.com/forum/Om du hellre vill diskutera eller kommentera matchen på sociala medier använder du självklart hashtag #sikmar20191014 och vid en seger hänger du lika naturligtvis på taggen #Lokalvärldsklass också

Kom igen nu Skövdepubliken, nu ger vi dem den där sjätte utespelaren som Hellas sagt att vi kan vara! Tronskifte?