Det finns inget annat än seger!

I eftermiddag så gäller det! I den helt avgörande semifinalen, den femte, ställs Bois mot Piteå, i Piteå. Vinnaren når den allsvenska kvalserien, förloraren har spelat klart för säsongen. Det är med andra ord perfekt läge för hjältar att födas! Bois tog ett snack med Boistränaren Ronny Helander inför den viktiga matchen.  

Hur är vädret där uppe?!

– Mycket snö och kallt, det var minus 17-18 grader i morses. Men nu är det soligt och fint med 5-6 minusgrader, så det är en riktigt fin vinterdag.

När kom ni upp?

– Strax innan nio igår kväll. Så vi kom i säng i tid igår och har haft en lättare morgonvärmning här på förmiddagen.

Hur verkar killarna?

– Det såg taggat och laddat ut, det verkar vara harmoni i gruppen.

I eftermiddag ställs allting på sin spets, hur ska ni göra för att det inte ska bli stela handleder och spända axlar?

– Vi har visat att vi klarar av att hantera pressen, senaste matchen hade vi liknande förutsättningar. Det var bara vinst som gällde, då malde vi på i 60 minuter utan stress och tar många kloka beslut och vinner matchen rättvist.

Ja vad tycker du om matchen?

– Jag tycker vi visar upp ett stort tålamod med många bra beslut, och vi är väldigt rejäla i egen zon. Vi försöker hitta spel framåt, finns inte det så chippar vi ut och sätter press sedan. I tredje perioden så lättar vi på trycket 21 gånger och vinner tillbaka pucken 13-14 gånger. Så får man spela sista 20, att hålla den framför sig och sätta press därifrån. Det handlar om att spela hockey smart, de kommer inte till några farliga situationer eller får press på oss, utan vi spelar otroligt stabilt i ledningen.

En som klev fram var Ludwig Wistén som gjorde det otroligt viktiga 1-0-målet…

– Ja jag sa det inför tredje att det sitter 20 potentiella matchvinnare här inne, och det var viktigt att någon tog den rollen som Wistén tog. Trafik på mål, man behöver inte stå statisk utan kan komma genomåkande, och det var precis så målet kom in. Wistén kom inåkande och styrde in pucken, precis som jag önskade.

Finns det några andra hjältar?

– Wistén gör ett bra jobb hela matchen, han har kommit upp på en otroligt hög nivå i slutspelet, han var bra under allettan med men nu har han tagit ett snäpp till. Isac (Ohlsson) håller nollan och gör några bra räddningar med. Sedan är det några som gör ett otroligt jobb i slutet och blockar skott med mera. Men ytterst är det kollektivet som gör det, vi maler ner dom över 60 minuter.

Känslan var att ni hade lite mer kräm i benen i slutet…

– Så har det varit generellt. De har kommit ut starkt i alla matcher egentligen, men sedan tappar de allt eftersom, det verkar som att vi orkar köra mer. Vi spelar smart när det är jämnt och har sjukt hugg när vi ligger under. Det är skönt att veta att hamnar vi taskigt till så kan vi ändå hämta upp det, det visar vi i match tre.

Vad blir viktigt i eftermiddag?

– Att vara avslappnade och lita på vårt spel, att inte bli ängsliga oavsett vad som händer. Sedan noggrannhet, att göra allt lite bättre i varje situation, att vara rejäla. Men den känslan har vi att vi inte är ängsliga, vi ser bara fram emot det och känner oss starka, det är en skön känsla.

Nu får ni tillbaka Jesper Lindén i laget, vad betyder det?

– Han är en oerhört duktig spelare som driver laget, samtidigt har vi hanterat två matcher bra utan honom, men visst är han hjärtligt välkommen in i laget igen. Han är en spelare på en hög nivå i ligan, så visst är det skönt att få in en sån spelare i en sån här match.

Innebär det att ni går tillbaka till de gamla kedjorna?

– Vi avslöjar det vid matchsläpp, det är onödigt att bjuda på det tycker jag.

Hur tror du matchbilden blir?

– Hoppas vi kan komma ut som vi gjort, att vi tar initiativet och kan jobba djupt på dem. Att etablera anfallsspel och spela stort, då kan vi luckra upp dem. I egen zon handlar det om att sätta stopp på dem tidigt, de har kreativa spelare så det gäller att minimera tiden i försvarszonen, men det gjorde vi bra senast. Vi har en skön känsla i gruppen, så det finns inget annat än seger!

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd