Efter DM-helgen – ”Vi kommer störa alla lag”

Så nära – men ändå inte där.

Boden-KIF blev helt avgörande på sista DM-dagen. KIF vann – men ”bara” i sudden.

– Vi kommer att kunna störa alla lag i serien, säger tränare Henrik Sahlin efter DM.

 

Ja, KIF imponerade i helgens matcher. Det trots att man fick ställa över tongivande spelarna Simon Thyni, Feliks Morozov, Nils Inga och Wiljami Kupiainen.

Vi börjar från början. Och KIF gjorde den första matchen till den svagaste.

Kalix vann med 5-4 efter straffar. 1-1-målet gjordes av Hugo Alatalo. Det betydde att en ung Kirunason fick göra sitt första A-lagsmål igen.

År ut och år in.

Visst är det imponerande att det ständigt ploppar upp unga spelare som vill vara med och knacka på dörren till Kiruna IF:s A-lag?

De andra KIF-målen gjordes av Hampus Hagström, Daniel Bäckström och Emil Pettersson.

– Vi började svagt men spelade upp oss och gör en del bra saker. Men Kalix vann rättvist, summerar Salin.

Under dag två väntade Piteå. Ett lag som KIF har haft svårt med under senare år.

Och på tal om unga Kirunagrabbar. Viktor Palovaara gav KIF ledningen med 1-0, även det hans första i seniorsammanhang. År ut och år in…

Matias Mustonen dubblade ledningen. Hans kompis Teemu Siironen gjorde 3-1 innan KIF tappade ledningen till 3-3, varav ett mål kom till shorthanded.

– Vi gör en stabil förstaperiod mot Piteå och har egentligen bara en dipp i matchen och det är när de gör de två målen. Jag tycker vi har otur där och borde ha vunnit matchen efter ordinarie tid, säger Sahlin.

Istället behövdes straffläggning och ett avgörande från Jacob Hansson Geidon för att säkra seger.

Den innebar att den sista matchen mot ärkerivalen Boden skulle bli helt avgörande för vilka som skulle ta sig till finalen i DM och därmed få möta Luleå Hockey på hemmaplan.

Boden tog ledningen, som dock Teemu Siironen kvitterade. I slutet av matchen gjorde Jack Sirrka 2-1, men kort därpå höll sig Hansson framme igen och kvitterade till 2-2.

1,52 in i sudden avgjorde Matias Mustonen till 3-2. KIF besegrade Boden, vilket det var länge sedan man gjorde. Men det räckte inte eftersom en seger under ordinarie tid var ett måste för att vinna gruppspelet.

– Bodenmatchen var också bra. Vi tar steg i rätt riktning hela tiden. Vår forecheck är bra och vi vågar att spela med pucken och skapar målchanser. Vårt boxplay är riktigt bra. Vi fick spela tre mot fem två gånger i nästan två minuter utan att Boden egentligen skapade något, säger Sahlin som summerar helgen så här:

– Jag är väldigt nöjd med prestationerna. Vi visar att vi kommer att kunna störa alla lag i den här serien.

Eftersom fyra nyckelspelare var hemma i Kiruna fick Sahlin lyfta upp juniorer till helgens matcher. Melvin Råman, Alexander Rotmalm, Herman Keskitalo och Hugo Alatalo gjorde sina KIF-debuter.

Det Sahlin såg av de unga Kirunagrabbarna gjorde honom nöjd.

– Väldigt. De tar verkligen för sig och visar att de vill bidra och inte bara vara med. Några av dem fick även spela viktiga minuter i avgörande lägen. Det finns talanger i Kiruna och framtiden är ljus, säger Sahin.

På onsdag har Kirunaborna chansen att se säsongens upplaga av KIF live för första gången i hemstaden. 19.00 sker nedsläppet mot Narvik.

Missa inte det.

Mattias Heikki