Backen har rest tillbaka till rötterna

Han är långt hemifrån.

Men det känns ändå bekant på något vis.

– Jag kommer tillbaka till mina rötter, säger Stockholmaren Adam Oja.

 

Efternamnet klingar Kiruanskt. KIF-backen har norr-DNA i sina ådror.

Hans mamma Irene Niia föddes i Kiruna men flyttade som barn söderut. Adam berättar mer:

– Min morfar Nils Niia var same. Han har tyvärr lämnat oss men jag har hans dräkt hemma i garderoben i Åkersberga.

Nu är han tillbaka där hans släkt tidigare har verkat. Någon vidare släktforskare är inte Adam (det kanske kommer senare med åren, tänker han). Men visst har han släktingar som stannat kvar i Kiruna.

Det är här han skriver sitt nästa kapitel i sin hockeykarriär. Han är förväntansfull.

– Jag har varit här och spelat med Övik tidigare och har alltid fått en bra känsla när jag har kommit hit. Det är häftigt att få se och uppleva Kiruna nu. Det känns bra, men jag har fokus på ishockeyn.

 

KIF gav honom chansen att visa vad han går för genom att erbjuda honom ett tryout-kontrakt. Bevisligen skötte sig Oja bra. Han kommer att bli en viktig del av laget den kommande säsongen.

– Det är speciellt att få en tryout. Man behöver bevisa vad man går för. Det gäller att inte tänka för mycket på det utan bara köra och ha kul. Göra det man är bra på.

Hur är du som spelare?

– Jag är en back först och främst. En lugn back som försöker sprida trygghet på isen. Jag jobbar hårt för laget och gör det som krävs för att laget ska vinna matcher. Jag har spelat en del boxplay och gillar att jobba hårt där, säger Åkersbergagrabben – som har rötterna här hos oss.

 

Mattias Heikki