Matchreferat Skövde IK – Borlänge HF

Toppen mot botten. En tydlig spelidé med linjer i spelet från hemmalaget. Ett bortalag som delvis verkar ha tappat sin identitet och mer fokuserade på annat än att spela ishockey. Ja så skulle man kunna benämna eftermiddagens match i Billingehov där det blev en kassaskåpssäker seger för Skövde IK som spelade ren propagandahockey i långa stunder och hade det inte varit för Oliver Norgren i Borlänges och något bättre skärpa i läget från hemmalaget så hade matchen kunnat sluta i minst det dubbla.

Första perioden inleddes med chanser från båda håll där Borlänges chanser mer kom ur lite slarv från Skövdes sida än eget spel. Men båda målvakterna Carl Hjälm i hemmalaget och Oliver Norgren i bortalaget fick jobba lite för att avvärja påhälsning i kassen. Dock så kom det mycket psykologiskt viktiga 1-0 till hemmalaget efter 19.15 där Tommy Lee skickligt och vaket styrde in en fin skottpass från Jesper Andersson. Det var Kanadensarens första mål i SIK-tröjan och det märktes av målglädjen.

Andra perioden inleddes i riktigt bra tempo från SIK´s del och det märktes mer och mer att Borlänge inte hängde med i tempot. Det var mer eller mindre spel mot ett mål under hela perioden. Skotten 19-1 vittnar om total dominans från hemmalagets sida och Borlänge började mer och mer att gå på knäna och när domaren inte tog för de utvisningar som torde falla så kunde bortalaget mer och mer spela fult och ovårdat. Dock så höll sig SIK fokuserade och 2-0 föll efter 1.27 i perioden genom Jesper Andersson, 3-0 smällde Alexander Artursson in i powerplay efter 6.37 fint framspelad av Lukas Smith i slottet. 4-0 vallade Emil Smedberg riktigt finurligt och smart in via Borlänges målvakt Oliver Norgren och matchen kändes avgjord. Visst Borlänge tröstmålade 14.13 in i perioden genom Marcus Kivelä Carlzon men det var aldrig snack om saken.

Tredje perioden inleddes kanske inte i riktigt samma tempo som den andra av SIK, men det var egentligen bara ett lag på banan och Alexander Henriksson pangade in sitt sjunde mål för säsongen i powerplay efter assist från Adam Thilander. 8.54 in i sista akten gjorde Jesper Andersson sitt andra mål för matchen på retur där Tommy Lee nästan lyckades göra mål. Borlänge fick även i tredje perioden göra ett tröstmål, denna gång genom Viktor Sandell men mer spännande än så blev det aldrig.

Kedjan med Tommy Lee, Jesper Andersson och Emil Smedberg har verkligen växlat upp och hittar varandra bättre och bättre. Nämnde Andersson gjorde 2+2 i matchen, Tommy Lee 1+2 och Emil Smedberg 1 mål och var matchens dominanter.

En mycket bra hockeymatch av Skövde IK som visade vart skåpet skulle stå och var påkopplade från början. Man snurrade friskt i Borlänges zon matchen igenom och det var stor klasskillnad. Efter matchens slut blev det lite heta diskussioner mellan de båda lagens tränare. Ett resultat av ett bortalag som var griniga och spelade på gränsen och en domare som verkade se mellan fingrarna på det mesta.

Vi får fira och njuta ikväll och på onsdag är det dags att ladda om för säsongens andra derby då SIK beger sig till grannkommunen för match mot Mariestad BoIS.