Blir det en tredje raka imorgon?

Bois tog en övertygande seger mot ettans formstarkaste lag senast då man bröt Halmstads sju matcher långa segersvit. Bois övertygade spelmässigt, där defensiven nu sitter klanderfritt, samtidigt som man nu också börjar släppa loss mer och mer i offensiven, Men än är laget inte slutspelsklart, imorgon väntar en ny viktig match då storfavoriterna inför serien, Karlskrona, står för motståndet. De ligger just nu placeringen bakom Mariestad, endast en poäng bakom, så det är en viktig match för att behålla marginalen man skaffat sig neråt. Bois tränare Ronny Helander är givetvis nöjd med lagets insats senast. 

Ni tog en skön 2-1-seger senast mot Halmstad!

– Ja den var riktigt skön! Jag tycker vi åker dit och gör en riktigt bra match. Det var krig hela vägen och skönt att ta en seger.

Det var en rejäl revansch efter debaclet i första mötet lagen emellan…

– Ja det är den matchen vi var besvikna över så här långt, för där bjöd vi inte upp till dans överhuvudtaget.

Vad gjorde ni som ni inte gjorde då?

– Överlag så hittar vi rätt i försvarsspelet och även fått det att lossna offensivt. Vi spelar det spel vi önskar spela. Vi vågar vara puckägande, vi vet att vi är starka i anfallszonen och då är det skönt att äga pucken och inte behöva jaga den. Sedan var vi starka i presspelet med och vinner mycket puck.

Men allting börjar väl med defensiven?

– Ja, det var där vi släppte för mycket mål i mitten av allettan, och där har vi nött det här med att hålla motståndarna utanför boxen, när vi kan vara aggressiva och när vi inte kan vara det, men att då hålla dem på utsidan så de får mindre farliga lägen.

Just att vinna insida var ni starka på i matchen!

– Ja och det är det vi fokuserat mest på. Vi var otroligt pucktittande ett tag och då tappar man spelare och får enkla mål emot sig, men där har vi snäppat upp rejält. Det ska inte vara lätt att vara framför mål och de ska inte få slå på returerna, och vet målvakterna att backarna är starka där så kan de fokusera på förstapucken och då blir det enklare för dem med.

Ja apropå målvakter, Tobias Sandberg, vilken match han gör!

– Absolut! Han räddar det han ska och lite till, det är skönt att ha det. Men han vet att tar jag förstapuckarna så får jag hjälp i nästalägena. Det var mycket skott i matchen, jag tror de sköt 50 skott, men det är många lag som matar ner puckarna på mål, kan han då känna sig trygg att han får hjälp med nästa puck så blir allting enklare för honom. Det handlar om att lita på varandra, att han kan lita på utespelarna och att utespelarna litar på honom. Men när det går tyngre så gör man inte det. Men de har tagit till sig det bra, det är ett jäkla go i guppen nu och det känns jättebra för tillfället.

Ni var nere i grottan med självförtroendet…

– Ja vi förlorade ett antal matcher och hur det än är börjar man fundera vad man inte gör rätt, kanske övertänker istället för att göra rätt. De senaste fyra matcherna gör vi det vi ska, det har blivit tre segrar och en förlust, det är tajta matcher, vi måste våga för att vinna. Vi får en liten dipp efter 1-1-målet, men annars gör vi en bra hockeymatch rakt igenom.

Finns det några spelare att lyfta fram?

– Sandberg är ju jättebra, men hela kollektivet blir bara bättre och bättre. Spelarna vet vad de är bra på och vad de ska göra, förstalinen ska vara leading line och det har de visat att de är nu. Men även boxen är otroligt bra, special teams är bra överlag då vi avgör i powerplay. Allt börjar falla på plats, det är en skön känsla och känns i hela gruppen. Ingen faller ur ramen utan alla gör det de ska och lite till och då är vi ett bra hockeylag.

Kan det vara så att man blir starkare av att vända en motgång på det sättet som ni gjort än vad man kanske varit annars?

– Absolut, när det går emot och du vänder det, det finns inget som lyfter en mer. Att ta sig ur en motgång betyder alltid mer för att bygga ett lag. Helst spelar man ju givetvis kanon hela tiden, men så är det sällan, men kommer man från motgångar och kan lyfta sig så blir man väldigt mentalt stark och är det någon del av säsongen man vill vara stark så är det ju den delen av säsongen som börjar nu.

Men än är ni inte på säker mark, det finns en hel del jobb kvar!

– Ja absolut, vi måste börja med att säkra en slutspelsplats, den är inte klar, utan det kommer krävas lika hårt jobb framöver med. Det finns inget lag som inte kommer göra allt för att knipa poängen som behövs, så fokus ligger på att hamna på rätt sida strecket till att börja med.

Närmast på resan dit väntar Karlskrona imorgon, vad har du för tankar inför den?

– Det ska bli skitkul att åka ner dit, det var en jämn och tajt match hemma och det kommer garanterat bli det imorgon med, det ska bli kul att ta oss an den uppgiften.

Vad är din analys av Karlskrona?

– Att det är en namnkunnig trupp med mycket kvaliteter i laget, så det gäller att vara skärpt, men kan vi spela som senast så kommer de få det jobbigt att vinna över oss.

Hur ser skadeläget ut, Simons avstängning är väl klar?

– Ja vi har alla tillgängliga.

Och vem står?

– Sandberg står imorgon.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd