Två spelare saknas mot Lejon

Två KIF-spelare missar dagens match mot Lejon.

Anthony Paskaruk och Hampus Hagström är skadade.

Tillbaka i truppen är Hjalmar Esko och Vladimir Chetverikov.

– Vi har en bred trupp som ska klara av skador, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Under den tidiga söndagsmorgonen rullar bussen ut från fina Lombia.

Destination: Skellefteå – och förhoppningsvis tre poäng.

KIF kommer till bortamatchen med segrar över topplagen Boden och Teg färskt i minnet.

– Det är givetvis otroligt kul att vi har vunnit matcher och att vi är med och tampas mot alla lagen i serien, säger Robert Lahti.

Inför sista träningen var det några spelare som hade frågetecken kring om de kunde vara med i dag. Alla ändrades till utropstecken, förutom Anthony Paskaruk och Hampus Hagström som tvingas stanna hemma. Förmodligen kommer dock ingen av dem att vara borta särskilt länge.

– Det är första gången som vi hamnar i en situation där vi inte kan spela med det laget vi vill. Det blir en härlig upp till bevis-uppmaning. Ska man vara med om topp fem-placeringarna måste man visa att man klarar av det, säger Robert Lahti.

Vladimir Chetverikov har fått stå tillbaka av konkurrensskäl tidigare. Räkna med att han kommer att vara extra spelsugen mot Lejon idag.

Hjalmar Esko har varit utlånad till Kiruna City för att få spela fler matcher. På de fem han har spelat har han gjort två mål och tre assist. Men nu skrivs han över till KIF igen för att vara tillgänglig.

Under veckan har KIF mest fokuserat på att gnugga in de olika detaljerna i spelet de vill spela.

Men det har gått extra hett till på träningarna.

Robert Lahti avslöjar för hemsidan att det har skett ”meningsskiljaktigheter” på isen mellan olika spelare tre träningar i rad.

Att använda ordet ”slagsmål” är att överdriva. För att hitta ett bättre ord för att beskriva det som skett kan vi citera kult-kommentatorn på Viasat Niklas Holmgren: Gurgel.

– Det har blivit lite grinigt men jag ser det som positivt, så länge det inte följer med in i omklädningsrummet efteråt. Det har det inte gjort under veckan. Efter första gången det hände hörde jag att de två inblandade spelarna satt och bastade tillsammans och pratade om annat än vad som skett på isen, säger Robert Lahti.

Att sånt här behöver inte vara negativt, eller hur?

– Nej, exakt. Det är lite dit man vill komma, det är den intensiteten man vill vara på under matcherna och på träningarna. Det är ett naturligt inslag när det är tävling på träningarna.

Slagsmål” eller ”gurgel” på träningarna är vanligare än man tror, eller hur?

– Ja, så är det. Och det är vanligare när det går bra.

Hur förklarar du att det är så?

– Det är min erfarenhet under mina år inom A-lagshockeyn. Det blir tuffare på träningarna när det går bra. När det går dåligt beror det ofta på att man har en tunn trupp på grund av skador och då blir träningarna mer layed back. Men nu ser jag på spelarna att de är tränade nog för att spela fler matcher i veckan än bara en. Då har de lite överskottsenergi kvar som skapar en ännu tuffare tävling på träningarna och då hettar det till. När det går bra finns det spelare som vill spela mer och då vill man visa det på träningen. Som sagt, det är inga stora incidenter som har hänt och jag ser det här bara som positivt eftersom spelarna inte har tagit med sig det till omklädningsrummet efteråt, utan har kunnat skratta åt det.

Bussen rullar som sagt ut ungefär när den här artikeln publiceras på söndagsmorgonen.

Att åka fem timmar buss innan match är tufft.

– Ja, det är inte optimalt men det är förutsättningarna som vi har. Vi har gjort så här i några år mot just Lejon och vi brukar hantera det bra.

Lejon ligger sist, hur har du som tränare sett till att laget inte underskattar motståndet?

– Vi får påminna varandra om oss själva från i fjol. Vi låg sist och ändå kände vi att vi kunde slå alla lag i alla matcher. Det skiljer väldigt lite mellan att ligga fyra, femma sexa och att ligga sist. Om vi spelar på 98 procent av vår kapacitet så kommer det inte att räcka, så mycket sämre är inte Lejon. De som ligger högre upp i tabellen har bredare trupper och orkar jobba konsekvent. Det talar för oss, vi har en bredare trupp än Lejon trots att vi har några spelare borta, säger Robert Lahti.

Lejon rapporterar att man har en skadefri trupp förutom Gustav Classon och Fridolf Nilsson som är långtidsskadade.

Edwin Enstrand är tillbaka och nyförvärvet från Mörrum Filip Laine är aktuella för spel.

För er som inte kan ta er till Skellefteå finns matchen att se via följande länk.

https://live.hockeyettan.se/live/20652

Mattias Heikki