Återvänder hem till moderklubben!

Jacob Olbing återvänder hem till Hanhals Kings efter att ha spenderat senaste tre år i Tranås organisation. Efter Hanhals Kings åren blev det en resa i Frölundas juniorsektion, men nu alltså tillbaka i Kungsbacka ishall, vilket vi är mycket glada för.

Berätta om din resa i Hanhals Kings och vilka minnes som sitter närmast?

Jag kom in i Hanhals Kings redan i hockeyskolan, men bara efter några år tog jag en paus men fortsatte att vara på allmänhetens åkning säkert varje helg. Efter ett tag tog jag åter upp hockeyn igen på grund av att det var massa kompisar från fotbollslaget på den tiden som lirade. Det finns så många minnen från den tiden, alla turneringar man var iväg på och sov i skolsalar och allt var det var. Men det starkaste av alla måste ändå vara när vi spelade upp klubben i U16Elit som det hette på den tiden.

Kul att du är tillbaka, vad var det som triggade dig att komma tillbaka?

Jag har haft Hanhals Kings lite i åtanke sedan jag kom hem från mitt år i USA men kände väl när jag kom hem till Sverige att jag ville iväg lite och se lite annan miljö. Därför kände jag när möjligheten dök upp med Tranås att jag ville testa på det.

Under slutet av denna säsong stötte jag på Tobbe i samband med när vi spelade mot Hanhals Kings och både han och dåvarande tränare Thomas Heden gav mig lite små-jabbar om att det var dags att komma hem. Sedan dess har Tobbe (tillförordnad sportchef) och jag haft en kommunikation om Hanhals Kings. Sedan var jag även sugen på att ta tag i mina studier och då föll det perfekt att spela för Hanhals Kings igen.

3 säsonger i Tranås AIF, vad har du att säga om de säsongerna?

Det har varit en extremt rolig och lärorik tid i Tranås. Jag kom dit och spelade mitt första senior år där och vi tog oss till en kvalserie där vi var en plats ifrån att ta steget upp, i och med att Pantern fick ge upp sin plats i Hockeyallsvenskan. År 2 var också en väldigt bra säsong där vi tog oss till playoff innan Corona stängde ner oss. Sen i år så var det en väldigt tuff säsong, vi i laget fick inte ut alls det vi ville samtidigt som jag drog på mig en skada och var borta i en längre period. Men allt som allt, rolig erfarenhet och lärorik tid i Tranås.

Ifjol hade ni en tung säsong i en mycket speciell säsong, hur var det?

Det var såklart en väldigt tuff och märklig säsong. Allt med Corona, lag som pausades och matcher som flyttades, tester och ovissheten. Som jag också nämnde tidigare så fick vi i laget det inte att klaffa och klarade oss kvar i div1 med hårfin marginal.

1 säsong i USA, vilket äventyr, berätta lite om det?

Det var ett äventyr i sig att bara åka, då det för mig var första gången i USA. Men jag skulle säga att det var en extremt häftig tid där, bara att få uppleva den kulturen som är runt hockeyn.

Under den tiden så var man ju van vid att det satt 50 föräldrar på matcherna och tittade. Så åkte man över dit och spelade vissa matcher med packade arenor och 5000 i publiken. Så det är en upplevelse som jag kommer bära med mig hela livet.

Du är en skridskostark spelare som har fina kvaliteter i defensiven.
Berätta för oss vad du vill utveckla och dina styrkor?

Jag skulle säga att mina styrkor är just det defensiva spelet och min skridskoåkning. Sedan hänger jag gärna med upp i anfall och det är kanske just det som jag vill utveckla lite mer, att nyttja min skridskoåkning i offensiven och mitt blålinjespel.

Du är stark i närkamper, varit väldigt bra i PK i tidigare lag. Är det något du alltid varit eller har du lagt fokus på senare år?

Det har varit lite fram och tillbaka det där med PP och PK beroende på vart jag har spelat och vem jag har spelat för. Men det är under de senare åren som det blivit mer PK än PP och det är en roll som jag känt mig väldigt trygg i.

Vad vill du bidra med in i laget, mer än bra spel?

Det jag vill komma in och bidra med är att vara en trygg spelare som spelar hårt och rejält. Sedan vill jag även vara en spelare som är ganska avslappnad utanför isen, i omklädningsrummet och bidra lite glädje & skratt.

Vad tror du om kommande säsong?

Det kommer bli en riktigt spännande säsong. Hockeyettan kommer vara väldigt tight, det pratas om att det ska vara den tuffaste serien på många år så det ska bli extremt kul att kliva in i den och se vad vi kan åstadkomma.

Inom kort kommer det lite semester och en go sommar, något roligt planerat?

För sommaren så har jag faktiskt inte planerat någonting alls. Det känns som en sådan där sommar som man får ta lite som den kommer. Hoppas på att Coronaläget bättras på och att man kan släppa lite på restriktionerna. Någon spontanresa kanske. Det kommer bli en hel del golf i alla fall det är säkert.