Nye kaptenen älskar ansvaret

Mörrum och John Henrion fick en smakstart på säsongen.

Goiset utklassade Borås – och nye lagkaptenen gjorde två mål.

”Jag gillar att ta ansvar, det spelar ingen roll om jag är kapten eller inte, jag gör det ändå”, säger 31-åringen och ser fram emot matchen mot Kalmar imorgon.

Köp din biljett till hemmapremiären här!

Mörrums tränare Thomas Engman säger så här om bytet av lagkapten:

”Det är ett väldigt stort ansvar att vara kapten, och Marcus (Paulsson) kände av den tyngden förra säsongen. Vi förde en dialog fram och tillbaka. När Marcus kom fram till att han ville kliva av, så var John det logiska förstavalet. Han är väldigt kommunikativ och kan prata inför grupp. Man brukar säga att det finns två typer av lagkaptener, de som leder laget i omklädningsrummet, och de som leder laget på isen. John är både och”.

Thomas Engman berättar att det finns gott om ledare i Mörrums A-trupp. Marcus Paulsson är förstås en av dem, men även Andreas Anarp och Khalid Ibrahim. John Henrion sticker dock ut. ”Han gör poäng och visar inställning och kan ställa sig upp i omklädningsrummet och ryta till ordentligt om det behövs”.

Henrion tvekade inte när han fick chansen att ta över lagkaptensrollen inför den här säsongen. Han var assisterande kapten förra året och ingick redan i spelarrådet. Men det är ett tufft jobb som inte passar alla, berättar John. ”Jag gillar att vara aktiv, både på isen och i omklädningsrummet. Jag gillar att ta ansvar, det spelar ingen roll om jag är kapten eller inte, jag gör det ändå. Jag är inte rädd för att hålla mina lagkamrater ansvariga för deras insatser, det är trots allt professionell hockey vi spelar”.

Vilka egenskaper är viktigast för att vara en bra lagkapten?

”Man måste vara ödmjuk, säker på sig själv och beredd att ta ansvar. Det är också viktigt att ha lagkamraternas förtroende. De måste lita på mig i mina beslut. Om jag gör rätt saker, så gör förhoppningsvis mina kamrater det också”, säger Henrion som var en av de spelare som klev fram och tog tag i taktpinnen när det såg som mörkast ut för Mörrum i våras.

Henrion har en lång karriär bakom sig, men detta är första gången han får ett ”C” på bröstet. Han har erfarenhet av många duktiga lagkaptener – och någon riktigt dålig. Han vill förstås inte avslöja vem eller i vilken klubb, men säger så här: ”Den här kaptenen tänkte på sig själv i första hand, det funkar inte. Hur han kunde utses till kapten begriper jag inte. Det handlar inte om vilket namn du har, om du heter Henrion eller Paulsson. Det handlar om hur du uppträder. Det är det viktiga”.

Vad är svårast med att vara lagkapten?

”Det är att alltid ha ögonen på sig. Folk ser vad jag gör, hur jag gör det, de hör vad jag säger, och hur jag säger det, och så vidare. Jag måste vara den ledande spelaren i omklädningsrummet även om det går dåligt. Framförallt är det viktigt att vara ett föredöme nu när vi har så många unga spelare i laget”.

John Henrion har sin bild klar av vad som gick snett förra året. ”Vi hade bra spelare, men spelare som kanske inte riktigt var beredda att göra det hårda jobbet. Det är det som är så roligt den här säsongen. Vi har ett ungt lag och spelare, som till exempel tvillingarna, som verkligen vill framåt och jobbar stenhårt för det. De är inte nöjda med division 1 utan vill vidare, till Allsvenskan och kanske SHL. Jag hoppas att jag och Marcus kan vara förebilder för ungdomarna och visa vad som krävs.”

John Henrion värvades till Mörrum inför fjolåret med uppdraget att göra mål. Och många mål har det blivit. ”Det är absolut viktigt för mig att göra mål. Det är ju mitt jobb. Men man kan inte förvänta sig att göra två mål i varje match. Då gäller det att kunna bidra med annat och säkerställa att andra också bidrar. Det går att leda på andra sätt än att göra mål”.

Men vad gör en målskytt om målen uteblir?

”I min ungdom fick jag panik. Men man lär sig med åren. Det gäller att fortsätta göra det som en gång gjort dig till en duktig målskytt. Börjar du ändra på saker så blir det bara sämre. Men man måste vara villig att göra det hårda jobbet som krävs. Allting sitter i huvudet. Det är precis som för ett lag, leder du med 4-1 så ska du naturligtvis fortsätta spela likadant, det är ju det som gjort att du leder”.

John trivs så bra i Mörrum och Karlshamn att han nyligen förlängde sitt kontrakt med ett år. Hans fru Nathalie är Goisare sedan barnsben och har berättat för sin make om gamla tiders matcher i Jössarinken. ”Då hatade lagen att komma till Mörrum, det var ett helvete på Jössa. Åh, vad jag önskar att vi kunde nå dit igen. Men då behöver vi fansens hjälp. Folk skulle bara veta vilken skillnad det gör med bra fans och mycket publik på läktarna”.

Henrion anser att den roligaste matchen att spela varje säsong är Krif på bortaplan. ”Det är alltid fysiska matcher. Det gör ont att komma hem därifrån. Men den typen av hockey gillar jag. Dessutom har de bra fans där”.

Men Krif i all ära. Först och främst gäller ett tufft möte på hemmaplan med Kalmar imorgon. Det blir en svår nöt att knäcka, enligt Thomas Engman. ”Vi måste vara vakna från början. Mot Borås spelade vi oss bra ut ur deras press, men nu blir det ett snäpp svårare. Det gör att vi också måste höja oss. Kalmar spelar väldigt aggressivt, åker mycket skridskor och sätter hög press. Jag tycker att de har haft något bra på gång i flera säsonger och i år har de höjt sig ytterligare. De är topp 3 i den här serien, skulle jag vilja påstå.”

John Henrion tror att Mörrum har en chans att vinna.

”Det blir en jättetuff match naturligtvis. Men i år har vi faktiskt en vinnarmentalitet i truppen. Vi kommer inte att vinna alla matcher och vi kommer inte att förlora alla matcher. Men vi ska spela vårt spel varje match och gör vi bara det så har vi goda chanser att vinna ganska många av dem”. Att Mörrum är bottentippat gör ingenting, enligt John. Det är bra att slippa pressen. I övrigt tror den nya lagkaptenen att många av landets så kallade experter kan få äta upp sina tips. ”Jag tycker att vi har ett väldigt spännande lag. Vi har både unga och gamla, vi har bra målvakter, vi har inställningen som krävs. Om allt faller på plats skulle jag nog vilja påstå att vi kan vara med och slåss om femteplatsen”.

Nye backen Johan Diberius Sköld åkte på en armbågstackling mot Borås och ådrog sig eventuellt en hjärnskakning. Hans medverkan mot Kalmar är osäker, men i övrigt mönstrar Thomas Engman full trupp.