Till minne av Jan Düsing

Ett stort Huddinge Hockey-hjärta har slutat klappa. Fotografen och Huddinge Hockey-vännen Jan Düsing är borta och han är saknad av oss alla i föreningen.

Det är både obegripligt och overkligt att Janne Düsing inte längre finns bland oss. Det känns som det var igår som vi satt med en kopp kaffe på kansliet och tittade på bilder han hade med sig. Vi var mitt uppe i slutfasen av ett nytt nummer av Huddinge Hockey-nytt och Düsing – som jag alltid kallade honom, minns inte att jag någonsin använde hans förnamn, faktiskt ingen i hela föreningen skulle jag tro – hade som vanligt erbjudit sig att ta bilder för reportagen till tidningen. Jag skrev och Düsing fotade. Över en fika skissade vi upp tidningen och gick igenom materialet.

Att jobba med honom var en ynnest. Düsing – fotograf på Expressen i 40 år – var en världsfotograf när det gäller sportbilder, särskilt ishockey. När man bad honom ta bilder till klubbtidningen gjorde han det med samma noggrannhet och yrkesstolthet som när han var utsänd på uppdrag av sin arbetsgivare Expressen. För den som någon gång gjort en klubbtidning vet att det stora problemet är tillgången till bra bilder. Här var vi i Huddinge Hockey lyckligt lottade som hade världsfotografen Düsing att lita till. Och han ställde upp för att han gillade klubben och det Huddinge Hockey står för.

För mig som reporter blev jobbet lättare. Att ha en bild som berättar något – en idé – sätter fart på texten som nästan skriver sig själv. Det var lättsamt och roligt att jobba till hans bilder.

Jan Düsing växte upp i Gävle och att Brynäs IF hade en stor plats i hans hjärta var naturligt men han hade också gott om plats för Huddinge Hockey. Stora delar av sitt liv bodde han i Huddinge och kopplingen till Huddinge Hockey blev också den naturlig. Så ofta han kunde smet han förbi Björkängshallen – antingen för att ta en fika på kansliet eller kolla in en match.

Under många år var han också hockeyfarsa och följde sonen Stefans framfart i rinkarna med Huddinges 78-lag, en karriär som ledde hela vägen upp i A-laget.

Själv lärde jag känna Düsing i början på 80-talet när jag under en kortare period jobbade på Expressen och han var en av tidningens mer etablerade fotografer. Senare under stora delar av 90-talet var vi kolleger och konkurrenter. Han som fotograf på Expressen och jag som sportreporter på Dagens Nyheter när vi båda hade förmånen att bevaka sport, och inte minst ishockey, världen över.

Men det var en vänskaplig och fredlig konkurrens och när jobbet var överstökat för dagen eller väntan på en presskonferens eller någonting annat som drog ut på tiden blev för lång och ensidig kunde vi alltid samsas över en fika och lite snack om det senaste hemifrån Björkängshallen och Huddinge Hockey.

När det gäller Huddinge Hockeys goda rykte i Hockeysverige och överallt annars var Düsing en av klubbens främsta ambassadörer. Han hade alltid ett gott ord att säga om Huddinge Hockey och många är de svenska NHL-stjärnor och landslagsspelare men också landets många sportjournalister och fotografer som hört honom tala väl om klubben.

Jan Düsing blev 75 år och avled i sviterna av corona.

//Pea Nilsson

Foto: Lasse Halvarsson