Matchreferat Forshaga-Skövde IK

Kattens lek med råttan? David mot Goliat? Botten mot toppen? Verkligen. SIK visade att förlusten mot Forshaga på hemmais var en plump i protokollet och kvällens match var faktiskt propagandahockey nästintill rakt igenom.

Första perioden är Skövde IK´s i 20 minuter. Bortalaget sätter upp ett rasande tempo och kommer igenom Forshagas ”försvar” gång på gång på gång. Det var lite svårt att se att Forshaga hade allt att spela för och att SIK redan är klart för Allettan. Men efter 4.41 hittar Erik Möller en smörpass till Alexander Ternblad som rinner igenom och placerar pucken retfullt enkelt mellan benen på Andreas Bosson i hemmamålet. 0-1 och mer ska komma. Därefter fortsätter Skövde skapa mängder av lägen och efter 9.17 pytsar Jesper Andersson in sitt sjunde mål för säsongen till 0-2. Trion Andersson, Lee och Smedberg har fullständig lekstuga i anfallszon och det var bara en tidsfråga innan det skulle ringa bakom Forshagas målvakt Andreas Bosson. Forshaga hänger inte alls med i svängarna och när hemmalaget tar sin andra utvisning gnuggar SIK´s powerplay på. Första uppställningen för kvällen verkar ha väl många kockar som ska göra ”det” för det är omständigt, långsamt och besvärligt och varje enskild spelare letar lite väl länge efter det perfekta passet eller det perfekta skottet. Annat är det i andra-uppställningen där passningarna sitter på blad och det går undan dessutom. Efter 16.30 smäller Josh Laframboise in 0-3 i powerplay efter en lysande genomskärare av Tommy Lee. Ett kanadensiskt samspel som heter duga!

Skövdes press och höga tempo fortsätter och efter 17.47 blir Emil Smedberg neddragen i friläge och straff utdöms. Vilken straff sen! Herregud, jösses Amalia, vackrare straff får man leta efter när Smedberg fullständigt lurar Andreas Bosson i hemmakassen och gör vad som känns som en variant av Foppastraffen…ja ni vet alla vilken. 20 minuter spelade och 0-4 lyser på tavlan i Ängevi Ishall. Ett resultat som faktiskt är smickrande för hemmalaget.

Andra perioden inleds lika vasst som första perioden och redan efter 3.05 jagar Alexander Henriksson en Forshagaback bakom mål, får fatt i pucken och serverar Gustav Lindberg fritt fram, Lindberg är iskall när han sparkar med sig pucken med skridskon och lättar in densamma till 0-5 över en uppgiven och till andra perioden inbytt Gustav Griborn i hemmalagets kasse.

Därefter har Jonathan Ström (den gamle publik-favoriten i Skövde) och Jesper Andersson en privat uppgörelse där båda visas ut för crosschecking. Under de följande minuterna har Forshaga lite snurr i Skövdes försvarszon och det syns att det finns kvaliteter i laget. Lite vassare i lägena så kanske hemmalaget kunde friserat siffrorna något. När SIK sedermera återtar kommandot och förlägger i princip allt spel i hemmalagets zon så kanske laget blir väl offensiva och från ingenstans kommer 1-5 efter 18.22 spelat när Jakob Olsson får friläge, tappar pucken i dragningen och ser ut att ställa för kvällen utmärkta Felix Tengvall i Skövdes mål.

Tredje perioden blir såklart lite av en transportsträcka även om båda lagen bjuder på fin ishockey. Skövde är för överlägsna och när de vill så gör de vad de vill med Forshaga och skapar mängder av chanser att utöka ledningen. Den allra tydligaste chansen får Jesper Emanuelsson som efter klappklappspel mellan Josh Laframboise och Lukas Smith serveras i princip öppet mål men mitt i slottet lyckas Jesper träffa yttersta spetsen på målvaktens stöt och första målet för säsongen får fortsatt vänta på sig.

När perioden går mot sitt slut och det är drygt ca 4 minuter kvar av matchen så växlar Skövde återigen upp tempot och sköljer över ett hemmalag som nästan verkar lite chockat över att inte SIK gett upp måljakten. Med knappa 2 minuter kvar får SIK ett powerplay och Josh Laframboise har läge, Alexander Artursson har läge, Elias Andersson har läge men till slut när Karl Jonssons dragare från blå träffar stenhårt i ribban och studsar ut på blad på Tommy Lee så smäller det igen. 59.59 på matchklockan och tenissiffrorna är ett faktum när Lee vispar in pucken med endast hundradelar kvar av matchen. Det målet säger en hel del om laget säsongen 2023/2024.