Ny tung derbyförlust för KIF

KIF föll tungt i derbyt mot AIF med 3-7

Gästerna” var ruggigt effektiva och gjorde sina sju mål på 23 skott.

KIF:s mål gjordes av Martin Söderberg, Olli-Aleksi Pietilä och Jesper Landström.

– Vi misslyckades totalt med vår insats i dag, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Uppdaterad: 21.47

Innan derbyt valde Kiruna IF att hylla en av sina riktigt stora spelare.

Joni Liljeblad la skridskorna på hyllan inför den här säsongen. Nu tackades han för sina åtta säsonger i föreningen.

– Jag vill tacka alla som jobbar för KIF, alla ledare, spelare och fans, sa Joni Liljeblad innan han fick ta emot plakatet som intygade att han blivit hedersmedlem i KIF.

När matchen sedan startade var den första perioden extremt händelserik.

AIF inledde bäst. Efter fem minuter bjöds Marcus Runnkvist på ett friläge som David Otter kunde rädda.

Det var en försmak på vad som komma skulle.

AIF tog ledningen efter 6,21. Simon Hammars utmärkta passning hittade fram till en friskrinnande Alexander Selin som gjorde mål.

Efter drya minuten var det dags igen.

Jacob Hansson snappade upp en sarg ut-puck kom i ett två mot ett-läge, fintade pass men sköt sedan själv. 0-2!

– Vi har full koll på hur AIF spelar och hur matchen ska se ut.- Ändå så respekterar vi inte det och bjuder dem på fyra frilägen under de första tio minuterna. De gör mål på två av dem. Sedan har vi uppförsbacke därifrån, säger Robert Lahti.

KIF:s replik kom dock snabbt. William Otter la pucken på mål och kedjekompisen, den så för tillfället hete, Martin Söderberg reducerade på returen.

– Sedan jobbar vi oss in i matchen och reducerar också och var lite på gång. Men deras 1-3-mål kom efter ett väldigt mjukt försvarsspel av oss, säger Robert Lahti.

AIF var nära att öka på till 1-3. Oscar Haaroja kom fri i boxyplay men sköt över.

”Gästerna” ökade dock på till 1-3 innan periodvilan. Philip Kemi fick ostört åka in i zonen, såg Viktor Mikko framför kassen och pass-sköt, mer eller mindre, på hans klubba.

Efter målet valde KIF att byta målvakt och Jesper Eriksson ersatte David Otter.

Hur resonerade ni när ni bytte målvakt?

– Det är naturligtvis inte Davids fel men söker någon slags förändring i det läget. När man släpper in tre puckar så tidigt vill man göra något och hoppas att nästa målvakt som kommer in kan vara nollställd och spika igen, säger Robert Lahti.

KIF hade en puck i målet innan pausen. Olle Hellström la in pucken från blålinjen men målet dömdes bort på grund av hög klubba.

AIF fortsatte att vara ruggigt effektiva i sina kontringar.

Det tog bara 2,39 av den andra perioden innan det small till igen. Även den här gången var det Alexander Selin som nätade.

KIF försökte att närma sig AIF målmässigt. Andreas Mäki Kero fick ett jätteläge framför målet efter att KIF kommit i ett tre mot två-läge men fick inte in pucken.

Johan Kruukka gled upp från sin backplats, tog emot en bra passning från hörnet men skottet såg ut att ta på axeln på AIF:s målvakt Markus Ekholm-Rosén.

Istället var det AIF som ökade på till 1-5. Man är erkänt duktiga i powerplay och det visade man här. Viktor Lund passade Jacob Hansson som nöp till direkt.

KIF reducerade till 2-5 efter ett hårt slagskott av Olli-Aleksi Pietilä i spel fem mot tre.

Men AIF skulle få sista ordet även i den andra perioden när Alexander Selin gjorde 6-2 efter en fin upprullning i powerplay.

Därmed fullbordade han sitt hattrick i derbyt.

– Efter deras 1-4 måste vi chansa lite grann och gå framåt, de kontrar på oss och sätter alla lägen de får. AIF är ett för bra lag med för bra spelare för att öppna upp sig så som vi gör. Samtidigt måtse vi ju gå framåt för att göra mål, säger Robert Lahti.

Om någon trodde att matchen skulle få liv i den tredje perioden släcktes de förhoppningarna definitivt när Jacob Hansson gjorde sitt tredje och AIF:s sjunde mål efter 6,35 i den tredje perioden.

Även den gången tryckte han till med ett direktskott.

Sista målet gjorde Jesper Landström via en styrning efter Olle Hellströms skott från blå.

Kiruna hade mycket puck i den tredje perioden och stundtals rätt långa anfall. Man sköt 18 skott i den tredje perioden men längst bak var Markus Ekholm-Rosén trygg.

Slutresultatet skrevs till 3-7

Matchbilden har sett ut likadant i alla derbyn nu…

– Ja. Det är rent bedrövligt. Det finns inga ursäkter för det här över huvud taget.

Ni pratade mycket om det här innan matchen?

– Ja, precis. Vi visste hur de spelar men vi hänger inte med och vinner inte de dueller vi ska vinna. Det är svårt att analysera det exakt just nu, vi får smälta det här och kolla på matchen igen. Men när vi får den starten vi får så går vår stressnivå upp enormt på våra spelare. Det mentala tar över. Det finns ingen anledning att ge dem de lägena vi gav dem tidigt i matchen. Jag ska inte ta något ifrån AIF men det är för blekt från oss.

Vad är du mest besviken på?

– Det är så många saker. Men att vi kastar bort ett gyllene tillfälle att vinna. Vi har gjort en bra säsong och kom till matchen bra förberedda och sedan kliver vi ut och spelar så här. Det känns inte kul, säger Robert Lahti.

Ljusglimtarna den här kvällen var få för Kiruna IF. Men att man valde att hylla Joni Liljeblad före matchen var en

En annan var publiksiffran: 1524.

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

Martin Söderberg gjorde ett av KIF:s mål. Arkivbild: Max Zakrisson