Kiruna IF. Pigg start på säsongen för Strandelin.

Kirunalagen är de som reser mest i hela Hockeyettan.

Så vad gör KIF-spelarna under en ledig helg?

Åker till Luleå.

– Haha, ja man kan ju undra om man är helt hundra, skrattar Jesper Strandelin.

På lördag väntar en ruggigt viktig match när Teg gästar Lombia. En klassisk sexpoängsmatch sett till tabellen och till jakten på platserna till allettan.

Vi börjar veckans uppladdning här på hemsidan med ett samtal med Jesper Strandelin.

KIF hade spelledigt, och träningsledigt, under helgen som gick. Men alla spelare kunde inte hålla sig bort från kära E10.

KIF-backen åkte till Luleå tillsammans med Jesper Landström, Martin Söderberg, Calle Källström och David Krekula.

– Vi såg Luleå Hockeys match, var ut och käkade och tog det lugnt. Det var en bra helg, säger Jesper Strandelin.

Det var kanske bra att killarna fick njuta av vägarna i helgen, för man har ju ingen bortamatch den här veckan. Istället är det Teg som väntar på lördag hemma i fina Lombia Arena.

KIF kommer med stor famn med självförtroende inför den viktiga matchen efter den meriterande skalpen man tog mot självaste Boden senast.

En seger som var den största hittills i Jesper Strandelins karriär.

– Ja, det var det. Det var som ”Robban” sa efteråt, den största segern på tre år mot ett Boden som inte haft ett så här bra lag på decennier. Det var en riktigt skön seger där vi visade att vi också är ett bra lag.

Vad var det som ni gjorde bra?

– Vi visste vad vi var tvungna att göra för att slå Boden. Ligga nära, vara tajta defensivt, lägga puckar på kassen och våga spela med pucken. Vi följde matchplanen och gjorde en bra match över 65 minuter och då vann vi.

Jesper Strandelin var en av de spelarna som stack ut mot Boden med sin fart under grillorna och sitt slit i boxplay. Han kände själv att han gjorde en bra match, precis som hela laget.

– Ja, det kändes bra i kroppen och allmänt i spelet. Jag har fått ett stort förtroende hittills under säsongen och jag känner mig mer och mer bekväm. Jag har ju några säsonger på nacken nu och jag känner att jag har tagit kliv. Nu gäller det bara att trumma på och köra vidare.

Precis som KIF har Teg visat att man har gått framåt rejält jämfört med förra säsongen. Umeålaget kommer också att vara med att tampas om de fem allettanplatserna.

Därför är matchen på lördag oerhört viktig.

– Det är få matcher innan jul och det gäller att hela tiden hänga med. Teg har skickliga forwards nu när man även har fått in Sebastian Manberg och fått behålla Anton Tano och Elias Edström. De måste vi se upp med. Sedan har de alltid haft ett bra powerplay, så det gäller att hålla sig ifrån utvisningsbåset, säger Jesper Strandelin.

Hur stoppar man vår kära Anton Tano då?

– På samma sätt som vi spelade mot Boden senast. Att ligga tätt på deras toppspelare. Nästan som en ryggsäck, inte ge dem någon yta.

Vad tror du om KIF:s möjligheter att bli topp fem?

– De är absolut stora. Om vi bara fortsätter att tugga på som vi gjorde mot Boden och hela tiden ha fokus på nästa match.

Läget i omklädningsrummet är lite annorlunda i år jämfört med förra säsongen. KIF har valt en mer internationell linje – något som Jesper Strandelin gillar.

– Nyförvärven är alla riktigt bra killar. Om jag ska lyfta fram en av dem så väljer jag Anthony. Han har kommit in med en väldig energi och har varit riktigt nyttig för oss.

Hur sprider han energi?

– Han bjuder verkligen på sig själv, pratar och försöker lära sig svenska. Han är väldigt seriös när det kommer till hockeyn och pratar mycket hur man kan göra rent taktiskt. Man ser verkligen att han vill att det ska gå bra.

Hur är hans svenska då?

– Haha, den är lite klockren. Men det går framåt. Han säger själv att han verkligen vill lära sig mer. Finländarna kan ju prata lite grann och förstår ganska mycket. Svenskan går framåt där också, det är roligt med lite svenskalektioner, säger Jesper Strandelin.

Något annat man kan notera jämfört med förra året är att KIF nu är helt skadefritt, något som man knappt var alls under förra säsongen. Ett tag hade man hela nio spelare på skade- och sjukdomslistan.

– Det är bra med en konkurrenssituation. Alla får tävla för sin plats. Det är bara positivt, säger Jesper Strandelin.

I dag börjar förberedelserna inför matchen mot Teg på lördag.

 

Mattias Heikki