Tegs succé förvånar inte Tano

Är du förvånad över att Teg är i toppen av serien?

Det är inte Anton Tano.

På lördag ställs hans succélag mot laget i hans hjärta – och laget i familjens hjärta.

– Min pappa är KIF-are in i själen. Och min farbror skrev skämtsamt att jag borde hoppa över matchen på lördag, skrattar Kirunasonen.

Teg har fått en lysande start på säsongen.  Laget har slagit Östersund, Boden, Kalix, Vännäs och Övik. Negativt är att man torskat mot Piteå och oväntat mot SK Lejon.

Anton Tano är i alla fall inte förvånad över att det har gått så pass bra som det har gjort.

– Vi spelade bra under våren och vann fortsättningsserien. Sedan har vi fått behålla i princip hela truppen och förstärkt med spets, framför allt i Sebastian Manberg och Marcus Johansson, säger Anton Tano.

Vad är det som ni har gjort så bra på isen?

– Så här långt har vi faktiskt inte riktigt fått spelet att klaffa under en hel match. Vi har fortfarande en växel till att lägga i. Men det som har fungerat är vårt powerplay och så har vi haft en bra spridning på målskyttet. Alla kedjorna har bidragit. När det har gått tungt för oss har tredjekedjan klivit fram och när de har varit tysta har vi levererat.

På tal om att leverera. Anton Tano har hittills gjort fem mål, trots att han missat två matcher under säsongen. Han har placerats ihop i en riktig ”drömkedja” med

KIF-bekantingen Sebastian Manberg och Elias Edström.

– Jag har hittat en kedja som jag känner mig väldigt trygg i. Det är otroligt roligt att spela med dem. Vi har en dribbler och en passningsspelare så jag har fått rollen att skjuta mycket.

Det låter som en drömroll…

– Ja, det är väldigt roligt. Tidigare år har man fått anpassa sig efter vilka ens kedjekamrater är och vilka styrkor de har. Nu är det uppenbart att det är jag som ska ta avsluten och då gör jag det också och skjuter mycket. Det är kul att puckarna har trillat dit.

Teg gör inte om misstaget att åka upp den långa resan till Kiruna på matchdagen (man brukar förlora då). De kommer upp till den fina Gruvstaden lagom till läggdags på fredagskvällen.

Men Anton Tano kommer tidigare än så. Så tidigt det bara går.

– Jag smiter iväg och tar en halvdag i skolan och åker upp så fort jag kan.

Får man chansen att åka till Kiruna så drar man så fort man kan eller?

– Haha. Jag trivs ju så bra där. Jag vill passa på att träffa min familj. Syrran har tre barn som jag vill spendera så mycket tid som möjligt med.

Betyder det att du kommer ha en egen hejarklack på plats i Lombia?

– Barnen kommer nog att vara där men om de springer omkring i korridoren eller ser på matchen vet jag inte.

Det kommer även andra från Anton Tanos familj att vara. Det kommer bli en speciell match för bland andra pappa Stefan och farbror Anders.

– Pappa är KIF-are in i själen, så han har nog svårt att veta vem han ska hålla på. Och min farbror skrev tidigare till mig att han tyckte att jag skulle hoppa över matchen. De är kluvna, skrattar Anton Tano.

Vad tänker du annars inför matchen?

– Vi vet inte vad det är för KIF vi kommer att möta. De har verkligen levererat mot bra lag och sedan torskat mot andra. Det ska bli väldigt roligt att möta dem i alla fall. Det kommer att gå undan. Alla spelare har en otrolig offervilja, täcker skott och jobbar hårt för laget. Det minns jag från tidigare matcher och det minns jag från tiden jag hade ”Robban” som tränare. Han har förmågan att få alla att dra åt samma håll och det är något jag uppskattade med att ha honom som ledare. Det är det som jag ser som KIF:s största styrka.

Det känns som att det är en otrolig viktig match…

– Ja, den här helgen blir otroligt viktig (Teg möter AIF på söndag). Det är en nyckelhelg för oss. Vi kan antingen ligga etta, tvåa eller femma, sexa beroende på hur det går, säger Anton Tano.

Den sympatiske Tano är lätt att gilla. Och självklart önskar hela KIF-familjen honom lycka till den här säsongen.

I alla matcher utom mot oss, så klart.

Mattias Heikki