Han vill avgöra fler matcher

Sju poäng och hårt jobb på isen.

Men Olli-Aleksi Pietilä är självkritisk.

– Jag är inte nöjd med mitt spel. Jag ska vara spelaren som avgör matcher åt laget och det har jag inte visat så här långt, säger KIF-centern.

Nu ställs siktet in på Östersund på hemmaplan på söndag.

Ja, den supertajta ATG Hockeyettan Norra går vidare. Ikväll spelas tre matcher varav en är ruggigt viktig för KIF:s del när Kalix på femte plats tar emot Piteå.

Varje poäng är blytung i kampen om femteplatsen.

Varje match är väldigt spännande.

På söndag är det Kiruna IF:s tur att åter igen ge sig ut på isen och jaga ännu en seger. Men innan vi blickar framåt måste vi backa bandet till förra veckans derby.

Speciellt när vi har Olli-Aleksi Pietiä på tråden.

Som alla minns var det han som visades ut på fem minuter plus game – utan att ha gjort något. Det var istället en annan KIF-spelare som skulle ha åkt ut.

KIF ledde med 1-0 och tryckte på för ett andra mål. Man hade startat den andra perioden riktigt bra och radade upp målchanser mot ett tillbakatryckt AIF.

Då vände allt.

När den 25-årige centern berättar om incidenten som påverkade utgången i derbyt vill han först respektfullt poängtera att domarna gör så gott de kan och att alla kan göra misstag.

Sedan börjar han prata om känslorna.

– Jag blev otroligt frustrerad och ledsen. Det är svårt att beskriva känslan.

Hur ser du på situationen?

– Jag var mitt i en närkamp om pucken vid sargen. Jag såg inte vad som hände eftersom det skedde bakom min rygg men jag hörde hur AIF-båset skrek. Jag var redo att åka ut och spela boxplay när jag hörde att de ropade mitt namn. När jag fick reda på att jag hade fått en femminutare blev jag så otroligt förvirrad eftersom jag visste att jag inte hade gjort något. Jag försökte säga till domaren att han hade tagit fel kille men det hjälpte inte.

Har du varit med om något liknande förut?

– Nej, det har jag inte. Snacka om dålig timing. Nu vill jag bara glömma det här och gå vidare, säger Olli-Aleksi Pietilä.

Sagt och gjort.

Vi lägger derbyförlusten till handlingarna och pratar om annat istället.

Som den finländske centerns säsong så här långt.

Det var nog många supportrar som jublade lite extra när han presenterades för KIF i somras.

Efter nio omgångar kan vi, bland annat, notera att han har gjort tre mål och fyra assist. Något som han beskriver som bara ”ok”.

– Jag är inte så nöjd. Jag borde ha varit mer effektiv. Jag är här för att göra mål. Jag är den spelaren som ska avgöra matcher till laget och det har jag inte varit så här långt.

Ska vi förvänta oss mer av dig?

– Jag hoppas det. Jag ska försöka att skjuta mer. Oftast har jag försökt hitta passningar när jag har haft chans att göra mål. Jag tror att nyckeln är att skjuta mer, helt enkelt. Å andra sidan är jag glad över mitt tvåvägsspel. Jag tycker att jag har spelat bra defensivt och spelet i powerplay har också varit bra. Det är något vi måste fortsätta med.

Han trivs med det inrutade livet i Kiruna. Han vaknar upp i Hockeyhuset som han delar med fyra andra KIF-spelare.

Äter frukost, kör fysträning eller ett individuellt pass med några av huskompisarna. Lunch på Spis, vila och sedan träning med laget.

Det är en rutin som utvecklar honom.

Bygger honom starkare.

– Jag vill så klart utveckla allt i mitt spel om jag ska upp en nivå i framtiden, i Sverige eller i något annat land. Jag har fokuserat på att bli starkare. Vinner jag fler närkamper om pucken får jag fler målchanser att skjuta eller passa pucken till en medspelare, säger Olli-Aleksi Pietilä.

Östersund styr bussen de 80 milen upp till Kiruna i helgen. På lördag möter man AIF och på söndag tar KIF emot jämtlänningarna.

Det tippade topplaget imponerar stort hittills med sju segrar på nio spelade matcher i den haltande tabellen.

KIF har hittills slagit Piteå och Boden på hemmaplan, även de tippade topplag. Nu vill man välta Östersund.

– Jag har hört att de är ett bra lag men vi är starka på hemmaplan. Om vi spelar som vi ska kommer vi att vinna den matchen. Jag litar stenhårt på vårt spelsystem och på mina lagkamrater. Jag kan inte vänta till matchen, veckan känns lång när man väntar på match.

Du känner du precis som vi supportar gör…

– Haha, ja. Men nästa vecka blir det bättre när vi spelar tre matcher på kort tid. Det påminner mer om det spelschema som jag är van vid från Finland, säger Olli-Aleksi Pietilä.

Ja, nästa vecka väntar en bortaturné där KIF möter Boden, Östersund och Övik på fyra dagar.

Men det är då det.

Nu är det fullt fokus på Östersund.

Lombia. Söndag, 16.00.

 

Mattias Heikki