I dag lyfter Kiruna IF mot äventyret

I dag lyfter KIF mot Stockholm.

I Allettan ska 26 personer och hundratals kilo utrustning ut och resa över halva Sverige.

Det kräver sin noggranna planering.

Kent Strandelin har haft en del att göra, om man säger så.

– Det här känns jäkligt spännande, säger KIF:s lagledare.

Sajten KH-onside gjorde hästjobbet att räkna ihop hur långt samtliga lag i de båda allettanserierna har till sina bortaresor under våren.

Ni hittar den här.

https://www.kh-onside.se/2019/12/21/reseavstand-till-allettorna/

Föga överraskande var det vårt Kiruna IF som får njuta mest av resmilen.

Totalt har laget 760 mil till samtliga bortaarenor. Det ska nämnas att KIF slår flera bortamatcher i en och samma smäll med sina roadtrips, så riktigt så många mil blir det inte. Men sammanställningen ger ändå en känsla av vad som väntar de olika lagen.

Näst längst till matcherna har Boden på totalt 556 mil. Kortast har Tranås i den södra serien med totalt blygsamma 175 mil.

Det är inte bara att sätta sig i bussen och åka. Det krävs massor av planering.

Inför en säsongsstart i september har föreningarna flera månader på sig att boka upp bussar, matleveranser och hotell.

Men inför en alletta efter jul brinner det i knutarna. Mycket ska fixas på kort tid.

Och att resorna sträcker sig hela vägen ner till Stockholmsområdet gör det ju ännu mer bökigt, men framför allt kittlande.

För Kent Strandelin var det bara att ta fram mobiltelefonen, datorn och kalendern.

– Grundserien ordnar jag nästan helt på egen hand men till Allettan är det så mycket som ska fixas på kort tid så jag tog hjälp av Thomas Jatko. Vi planerar allt i samråd med tränarna, säger han.

Den första bortaresan i Allettan kunde han nästan styra upp i sömnen. Boden borta är vardagsmat och inga konstigheter.

Men till helgen väntar helt andra jaktmarker för den jaktintresserade Strandelin.

Nu ska inga älgar skjutas, däremot ska flyg, bussar, hotell, matlådor och halltider fixas. Och en hel del annat också. Som material till exempel. Vad behövs ta med? Vad finns redan på plats?

– Eftersom vi flyger ner till Stockholm så vill man ha så lite vikt med sig som möjligt. Vi lämnar till exempel slip och handsktorkare här. Vi samarbetar med materialförvaltarna i de andra klubbarna. De hjälper oss när vi kommer dit och vi hjälper dem när de kommer upp. Att flyga från Kiruna är inte det enklaste så vi har tagit hjälp av en resebyrå, säger Kent Strandelin.

I dag, fredag, tar KIF flyger ner till Arlanda och börjar därmed den första av tre långa roadtrips i Allettan (se de summerade längre ner).

Självklart handlar det om att hålla kostnaderna nere så mycket det bara går. KIF har ett ungt lag vilket gör att 18 spelare kan flyga på ungdomsbiljett, vilket sänker priset rejält.

”Vilda Väsby” är en ny bekantskap för Kent Strandelin.

– Jag har just pratat med deras materialare. Det är nya människor och nya bekantskaper. Det var gröna gräsmattor där nere. Det gäller att knyta kontakter och få ett bra samarbete. De hjälper oss när vi kommer ner och vi hjälper dem när de flyger upp.

En buss kommer och hämtar KIF-arna på Arlanda för färd till Scandichotellet i Väsby, intill hockeyarenan.

– Vi bor oftast på Scandic. Vi har ett jättebra samarbete med dem och hotellet ligger intill ishallen i Väsby. Hotellet hjälper till att se till spelarna får mat när de ska ha det och det funkar alltid bra. Vi försöker att alltid äta på Scandic så mycket som möjligt, säger Kent Strandelin.

Laget stannar där till söndag då bussen hämtar upp dem för resa till nästa bortahall, i Vallentuna.

Kirunafolk är vana vid långa bussresor. Den här tillhör inte den kategorin.

– Det kommer ta 20 minuter ungefär.

Det måste vara en av de kortare bortaresorna i KIF:s historia!

– Haha, ja. Vi snackade om att vi kanske skulle bära trunkarna dit istället, skämtar Kent Strandelin.

KIF har ett spännande rese-äventyr framför sig.

I dag börjar det.

 

Mattias Heikki

 

Fakta: Så ser KIF:s roadtrips ut

11-12 januari, Väsby och Vallentuna borta:

KIF flyger ner på fredagen. Buss från Arlanda till Scandic hotell i Väsby, alldeles intill Vilundahallen. Match lördag. Övernattning i Väsby till söndag. Buss till Vallentuna för match under söndagen. Buss till Arlanda efter matchen. Flyg hem söndag kväll.

– Vi här hemma vid 23.00 och det är vi inte helt bortskämda med efter en bortamatch, säger Kent Strandelin.

25-28 januari, Hudiksvall, Östersund och Teg borta:

Bussen lämnar fina Kiruna 07.00 på fredagen. 94 mil senare är den framme i Hudiksvall på fredagskvällen.

– Vi har många matstopp längst med vägen och kör med dubbla busschaffisar som bara matar på. Resan tar en tolv, tretton timmar, säger Kent Strandelin.

Matchvärmning lördag morgon. Match lördag. Buss lördag kväll 26 mil till Östersund. Match söndag mot Östersund. Övernattning i Östersund och bussåkning till Umeå på måndag. Matchvärmning tisdag morgon. Match mot Teg på tisdag 19.00, sedan buss hem till Kiruna.

– Vi är väl framme vid 05.00 på onsdag morgon. Grabbarna älskar det här upplägget och det är jätteroligt för oss äldre också. Att åka buss har sin charm. Man är nära gruppen hela tiden och alla är med.

8-9 februari, Lindlöven och Borlänge borta:

Flyg från Kiruna på lördag morgon till Arlanda. Buss till Lindesberg och match på lördagen. Huruvida laget sover i Lindesberg eller Borlänge var oklart i skrivandets stund. Match mot Borlänge på söndag. Buss till Arlanda på måndag för flyg hem till Kiruna.