I dag spelar KIF på klassisk hockeymark

I morse vaknade KIF upp på klassisk hockeymark.

I dag väntar ”Vilda Väsby”.

– Vi möter ett av seriens bästa lag. Men vi är inte här för att beundra dem, utan vi ska spela vårt spel, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Vi KIF-are känner väl till lagen som Kiruna IF har spelat mot de senaste åren. Men nu ställs vi mot ett nytt lag istället för en bekanting från de norra delarna av Sverige.

– Vi kan vårettan vid det här laget så det känns väldigt roligt att få möta ett nytt lag, säger Robert Lahti.

Vad vet du om Väsby?
– De är ett skickligt som flyttar pucken bra. De har ett erfaret lag med en stomme spelare som har spelat i Allettan några år nu. Jag ser de som en av favoriterna i serien.

Som alla säkert känner till finns två Kirunabekantingar i laget, Leonard Forselius som spelade i KIF i fjol och Kirunasonen Jesper Kemi.

. Ja, Leonard känner vi ju till mer än väl. Men Jesper Kemi är inte lika känd för våra spelare eftersom han är lite äldre. Men jag minns honom mycket väl. Jesper är en klok center som har några hundra matcher för Väsby.

27-årige Kemi gör sin åttonde säsong i Väsby. Totalt har han spelat 323 division I-matcher i KIF och Väsby.

Kiruna kom fram till Scandic hotell i Väsby under fredagseftermiddagen. Här kommer man att hålla till under hela helgen eftersom Vallentuna, som bekant, väntar på söndagen.

Man flög ner med två målvakter, sju backar och 13 forwards.

Tyvärr tvingades lagkaptenen Calle Källström stanna var i Kiruna.

– Calle har fått ett litet bakslag med sin skada. Han klev av efter halva matchen mot Teg senast och kan inte vara med nu. Det här är en skada som han nog kommer att dras med hela säsongen så det är jättesvårt att ge någon prognos, säger Robert Lahti.

Simon Thyni tar över som kapten i helgens matcher.

Vad blir viktigt mot Väsby?

– Att vi håller oss till vår identitet och spelar vårt spel. Vi vet att vi möter ett bra lag som vi ska har respekt för men vi ska inte stå och beundra dem utan göra det vi är bra på. Det ska bli jättekul att få mäta sig mot andra lag, säger Robert Lahti.

Notera att matchen spelas 30 minuter tidigare än vanligt. Nedsläpp är 15.30.

Om du befinner dig i området får du gärna ansluta till bortastå-läktaren där utflyttade Kirunabor och andra KIF-fans kommer att samlas.

Det är ju klassisk ishockeymark som Kiruna IF besöker.

För våra yngre läsare kanske begreppet ”Vilda Väsby” inte är så känt. Det kan krävas en återblick till den kanske största knallen i svensk hockeyhistoria.

Inför säsongen 1986/1987 var det ingen som nämnde orden Väsby och Elitserien i samma mening. Laget hade slutat sexa i fortsättningsserien i division I året innan.

Och den här säsongen missade man också topplaceringarna som innebar spel i allsvenskan efter jul.

Men det hindrade inte förortslaget från att gå hela den slingriga play off-vägen till finrummet i svensk ishockey.

Det blev bara en säsong i det som numera heter SHL, men kvalbragden upp var en prestation som för evigt kommer att kommas ihåg.

Kiruna IF passar på att lyfta på gruvhjälmen i full respekt så här 33 år efteråt.

 

Mattias Heikki