Kiruna IF var en ribbträff från kvittering

Tio sekunder kvar. Då sköt Martin Söderberg i ribban.

Så nära var Kiruna IF en kvittering.

Väsby kom undan med blotta förskräckelsen och vann med 3-2 (1-0, 1-1, 1-1).

– Vi spelade med en enorm stolthet i dag, säger Henrik Märsk.

KIF gjorde en riktigt bra bortamatch mot ett av de lagen som tippas vara med och kämpa om seriesegern i den norra allettan.

När krutröken hade lagt sig kunde man konstatera att man var centimeter från att få med sig en poäng från matchen i Vilundahallen.

Som så många gånger i tajta slutspels-liknande matcher var det special teams som avgjorde. Väsby gjord två av sina mål i spel fem mot fyra eller just efter medan KIF inte fick till det i den spelformen trots att man fick ett femminuters läge sedan Väsbys Manfred Ehlers snackat till sig ett matchstraff efter en roughing-situation med Johan Kruukka.

Om vi ska ta det från början så kom inte Väsby ut så hårt så många kanske trodde. Kiruna stod upp bra även om hemmalaget vaskade fram de farligare målchanserna.

Längst bak gjorde Jesper Eriksson en riktigt bra match igen. Och höll nollan länge i första perioden.

Men efter 18,19 pricksköt Fredrik Falk in 1-0.

I den andra perioden ökade Väsby på till 2-0 efter en riktig oturssituation där det såg ut som att Jesper Erikssons rensning tog på en KIF-spelare och in i målet.

– Jesper var riktigt bra i dag. 2-0-målet är inte så mycket att snacka om utan hamnar snarare på oturskontot, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Men KIF reagerade riktigt bra på det snöpliga målet. Kort efteråt om man i en flygande spelvändning, tre mot ett.

Sist på pucken var nyförvärvet Henrik Märsk som sköt lågt och hårt och därmed hade gjort sitt första mål i KIF-tröjan.

– Vi kom i ett liknande läge i den första perioden men då missade vi så jag tänkte att nu skjuter jag istället. Det var sköt att den gick in och att man inte behövde vänta tio matcher på att få göra för att målet i KIF-tröjan, säger forwarden.

2-1 stod sig till den tredje perioden där KIF verkligen skakade om Väsby ända in i slutet.

Man lyfte upp spelet till hemmalagets zon i en större utsträckning och tvingade Väsby att slå icing gång på gång.

Men efter att ha åkt på en onödig utvisning på grund av sex man på isen ökade Väsby på.

Christoffer Gozzi fick se en sargstuds hitta perfekt till hans blad så att det bara var att sätta dit klubban och raka in pucken vid den bortre stolpen, otagbart för Jesper Eriksson.

Ett tungt baklängesmål med bara 5,34 kvar.

Game over?

Nej, nej.

Kiruna tog ut målvakten och tok-jagade kvittering. Och man kom närmare.

Efter 18,54 kunde Martin Söderberg trycka in pucken från nära håll. Närmsta vittne blev Henrik Märsk som kunde servera pucken till ”Marre” – med rumpan.

Dansken skrattar åt målet.

– Jag försökte skapa utrymme för William och stod i skottlinjen när jag fick pucken på rumpan. Den studsade till Martin som bara matade in pucken. Ett riktigt grisigt assist. Och sedan var vi otroligt när ett tredje mål, säger Henrik Märsk.

Ja, verkligen! KIF fortsatte att jaga kvittering med 1,06 kvar av matchen. Man flyttade snabbt upp spelet i Väsbys zon och kramade livet ur Stockholmarna.

Man radade upp flera chanser, den sista och bästa fick Martin Söderberg.

Men skottet gick i ribban!

– Vi hade enorma lägen att kvittera på slutet. Det finns inte så mycket att säga förutom att vi gör en riktigt bra match. I fem mot fem är de inte bättre än oss men de har en annan spets i special teams och det avgör. Vi hänger med i 60 minuter och skuggar dem hela vägen, säger Robert Lahti.

Vad säger du om Henrik Märsk i dag?

– Jävla vad bra han var! Han vann dueller, tacklade, täckte skott, gjorde mål och spelade fram. Riktigt bra.

Kiruna har chans till revansch redan i morgon, söndag då Vallentuna väntar på bortaplan.

– Det här svider så klart för spelarna när vi är så nära att ta poäng i den här matchen. Nu är det viktigt att få i sig mycket mat och vatten och sova bra så är det samma upplägg i morgon som gäller, säger Robert Lahti.

Vad vet du om Vallentuna?

– Inte så mycket än. Vi har hört en del och jag och Henrik kommer att titta på film ikväll och dra upp matchplanen inför den matchen då.

Ja, Henrik Märsk var en av KIF-arna som stack ut. Det samma gällde Jesper Eriksson som gjorde några riktigt fina räddningar i avgörande lägen.

Även William Palovaara och Jesper Strandelin kan nämnas för klokt backspel.

– ”Jeppe” var verkligen grym i dag, säger Märsk själv och fortsatte:

– Hur ska man summera matchen? Krig. Ett riktigt slutspelskrig. Det är så har jag kommer ihåg matcherna i Allettan ifjol. Vi gör en riktigt bra match i 60 minuter och är verkligen där. Vi var så nära att göra mål på slutet och visar stolthet i laget, säger Henrik Märsk.

Utanför omklädningsrummet stod Anthony Paskaruk och pustade ut. Han summerade matchen så här:

– Det var en match i högt tempo. Det här var ett bra test för oss, vi mötte ett riktigt bra lag med skickliga spelare. Vi gjorde det riktigt bra och var riktigt nära på slutet. Nu gäller det att förbereda sig mentalt på nästa match, säger kanadensaren.

Vallentuna väntar som sagt på söndagen. Ett Vallentuna som tappade en 2-0 ledning mot Boden till förlust 2-3.

634 personer kom till Vilundahallens för att se matchen. Ett 50-tal KIF-fans fyllde stora delar av bortasektionen.

Förhoppningsvis kan KIF få samma stöd i söndagens match också.

 

Mattias Heikki