Topplaget var för bra för KIF

Botten mot toppen i tabellen.

Det märktes också i tabellen. Kiruna lyckades inte störa Väsby som vann i Lombia med 4-0.

Texten är uppdateras med kommentarer längst ner.

Leo Forselius fick matchens första farliga chans efter fyra minuter. KIF-bekantingen vek in från vänster och sköt ett skott som gick under armen på Jesper Eriksson. Men KIF-keepern var på den tillräckligt för att pucken skulle studsa just utanför stolpen.

Spelet vände hastigt och Herman Åstrand fick ett riktigt bra läge på andra sidan isen men han lyckades inte få in backhandskottet.

Perioden slutade 0-0. Skotten slutade 11-11. Men målchansmässigt var Väsby snäppet hetare.

Efter 14 minuter bröt sig Henrik Märsk fram och fick på ett hyfsat skott som räddades. Istället för mål fick KIF med sig en utvisning.

I powerplay ångade Simon Thyni sig fram, välte en VIK-spelare av bara farten och tog in pucken på mål. Det uppstod kalabalik framför Väsbymålvakten Linus Rytter. I tumultet tog Martin Liljekvist ett nacksving på Martin Söderberg och drog ner honom.

Utvisning så klart. Och spel i fem mot tre i en minut för KIF.

Men KIF har haft tufft med spelet i numerärt överläge. Så även den här gången.

Periodens sista målchans fick William Otter efter en kontring men skottet satt inte.

– Vi får vara nöjda med 0-0. Vi gör ingen bra perioden. Det känns inte som att vi är där vi vill vara i duellerna på isen. Vi måste komma upp och göra match av det här. Det är back to basic som gäller, vinna dueller, tacklingar och tekningar, sa Robert Lahti till härliga KIF-TV i periodpausen.

Den andra perioden gick helt klart till Väsby. Spelmässigt – och målmässigt.

Man satte fart från första början med långa anfall som tvingade Jesper Eriksson till viktiga räddningar och utespelarna att slå icingpuckar.

När PP-duktiga Väsby sedan fick chansen att spela fem mot fyra kom också målet helt logiskt.

Christoffer Gozzi var sist på pucken från nära håll efter skott från blålinjen.

Efter målet ryckte KIF upp sig en aning men hade det alltjämt tufft. Hjalmar Esko tog in pucken i zonen på ett bra sätt med sina långa dragningar. Han hittade fram till Herman Åstrand som sköt, men pucken gick mitt på.

Men man började lyfta in fler puckar på målet och hotade Väsby.

Men fullt rättvist ökade istället gästerna på till 0-2. Även den här gången var det Christoffer Gozzi som hittade rätt från nära håll. Samme Gozzi om även gjorde mål mot KIF i mötet i Vilundahallen för några veckor sedan.

Efter 16 minuter fick KIF läge att spela PP. En styrning över av Jesper Landström på Simon Thynis inspel var det närmaste man kom ett skickligt Väsby.

I slutet av perioden fick Simon Thyni en puck i ansiktet. Det såg först riktigt illa ut men Thyni kunde, som tur är, spela vidare.

Det ska mycket till för att stoppa Kirunas nummer sex.

KIF vann skotten i den andra perioden med 10-7. Som bekant säger inte skottstatistiken allt. Det här var ett exempel på det. Det var Väsbys period, helt klar.

KIF inledde betydligt piggare i den tredje perioden. Under de första två minuterna vaskade både Jussi Pelto-Arvo och Anthony Paskaruk fram två farliga chanser. Båda gångerna kom man in mot målet i full fart men utan att få in pucken.

Kiruna fick inte inte in någon puck i den här matchen.

Däremot gjorde Väsby två till.

Den duktiga backen Fredrik Falk pricksköt in 0-3 i powerplay efter 6,37.

Och även det sista målet gjordes av en försvarare. Fredrik Stridlund gled ner från sin backposition och sköt fyran i det bortre hörnet efter ett långt Väsbyanfall.

Det närmaste KIF kom att spräcka nollan var när Jesper Landström kom in i zonen i hög fart, droppade pucken till William Otter men skottet gick i stolpen.

Med ett par minuter kvar av matchen fick KIF spela powerplay. Man tog ut Jesper Eriksson i målet och spelade sex man mot fyra och vaskade fram några halvchanser.

Kiruna får ladda om batterierna. Redan i morgon finns chansen till revansch när Vallentuna kommer till Lombia.

En match som blir otrolig viktig i kampen om play off-platserna.

Efter matchen pratade hemsidan med KIF-tränaren Robert Lahti.

Han döpte den här insatsen till en av de sämsta på länge.

– Det finns inte mycket positivt att ta med. Vi var inte bra på någonting i dag. Vi låg inte nära, vi vann inga bataljer, vi var dåliga i spelet med puck. Det är tråkigt och bara att stryka ett streck över den här matchen. Men som helhet ska vi också säga att det här var den första matchen i Allettan där vi inte kom upp i den nivån som vi vill vara på.